Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

УДО не пускає Тупицького до КС, він викликав поліцію

Вівторок, 19 січня 2021, 10:39
УДО не пускає Тупицького до КС, він викликав поліцію

Працівники Управління державної охорони не допускають Олександра Тупицького до Конституційного суду та робочого кабінету голови КС, він викликав поліцію.

Джерело: КС і УДО у Facebook, "Радіо Свобода"

Дослівно КС: "Сьогодні, 19 січня, працівники Управління державної охорони України без повідомлення про причини вкотре не допускають голову Конституційного суду України Олександра Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету.

За словами Олександра Тупицького, вказане є черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, спрямованим на блокування роботи Конституційного суду України в цілому". 

Деталі: КС заявляє, що хоча "указом президента України Олександр Тупицький відсторонений від посади судді Конституційного суду України, адміністративні функції як голови суду він має виконувати, оскільки на це його уповноважили судді Конституційного суду України".

На думку КС, "нездійснення адміністративних функцій голови суду призведе до дестабілізації роботи всієї інституції".

Управління держохорони пояснило, що не пускає Тупицького до КС на виконання указу президента від 29.12.2020 і за зверненням Держбюро розслідуванням, а також для усунення ризиків, у зв’язку з якими Тупицького було відсторонено від роботи на два місяці.

Тим часом Олександр Тупицький викликав представників Національної поліції до приміщення Конституційного суду через перешкоджання виконанню ним службових обов’язків. Він закликав правоохоронців з’ясувати, хто і на яких підставах перешкоджає йому працювати.

Поліція зафіксувала його заяву.

Пряма мова Тупицького: "Крім посади судді, я обіймаю посаду голови суду. Таким чином, я є розпорядником фінансів, тільки я можу робити підписи, печатка в сейфі знаходиться. Тобто це призводить до блокування всього органу. Сьогодні відбулося фактично захоплення Конституційного суду. Сюди стягнуто якісь підрозділи....

На сьогодні зі мною трудові відносини не розірвано, я отримую зарплату".

Цьому передувало: На Різдво голова Конституційного суду Олександр Тупицький попри скандали довкола його фігури злітав із сім'єю в Об'єднані Арабські Емірати. Туроператору "Join Up" за тижневий відпочинок трьох осіб він заплатив нібито близько 242 тисяч гривень. 

Передісторія:

  • Конституційний суд та його судді опинилися в центрі уваги після скандального рішення від 27 жовтня 2020 року щодо неконституційності відкритих електронних декларацій та деяких повноважень Національного агентства з запобігання корупції. (Верховна Рада вже повернула повноваження НАЗК з уточненнями щодо перевірки суддів).
  • 28 грудня Офіс генерального прокурора направив поштою повідомлення про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому у підкупі свідка і введенні в оману суду у справі колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова й "Зуєвського енергомеханічного заводу".
  • 29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС строком на два місяці.
  • 30 грудня у КС заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького "юридично нікчемним", і закликали його скасувати. Правовий департамент секретаріату КС заявив, що Тупицький повинен далі виконувати свої обов’язки.
  • На зборах суддів Конституційного Суду 5 січня 2021 року не мовилося про відсторонення з посади голови КС Олександра Тупицького.  У суді вважають, що підстав для відсторонення голови КС немає. 

Знати більше: Недоторканні. Розбираємо біографії та рішення суддів Конституційного Суд

УП, доповнено

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування