"Демсокира" заявляє, що передасть США дані розслідування щодо Шарія 

Понеділок, 15 лютого 2021, 15:06

Партія "Демократична сокира" заявила, що передасть керівним структурам США та країн Євросоюзу, зокрема Іспанії, матеріали про причетність блогера Анатолія Шарія до скандалу з плівками Андрія Деркача.

Джерело: представники партії "Демократична сокира" на брифінгу про результати спільного з "InformNapalm" розслідування

Дослівно "Демсокира": "Цього тижня матеріали розслідування отримають Міністерство фінансів США, Держдеп США, республіканці, демократи, американські ЗМІ та громадські організації, посольство в Іспанії та влада багатьох інших країн Євросоюзу. 

А ми будемо супроводжувати цей проект, поки люди, які в інтересах Росії атакують нашого стратегічного партнера, не попадуть в санкційні списки і не понесуть певних моральних та фінансових втрат".

Деталі: За даними розслідування представників "Демократичної сокири" та InformNapalm, "скандал з плівками Деркача не міг би відбутися без такої людини, як Анатолій Шарій".

Як зауважили у партії, Шарій був "одним із топ-спікерів на цю тему, він переконував українців та американців у справжності плівок, він вимагав негайно відкрити надумані кримінальні справи".

Як заявили представники "Демсокири", у зриві американських виборів також були зацікавлені Андрій Портнов, Віктор Медведчук, Ігор Коломойський та інші особи.

Вони сподіваються на розширення санкцій, запроваджених до Деркача та ще декількох українців. 

Шарія у "Демсокирі" називають "псом на короткому кремлівському повідку" і стверджують, що він "отримує гроші у спортивних сумках олігархічного походження".

Довідка: Анатолій Шарій – колишній журналіст, який втік з України у 2012 році та отримав політичний притулок у Литві. Вважається, що він проживає в Іспанії, де має віллу в каталонському містечку Рода-де-Бара.

Влітку 2019 року Шарій із закордоння оголосив про створення "Партії Шарія". 14 квітня 2020 року Україна зняла Шарія з розшуку у справі про обстріл ним власного авто з метою інсценування замаху, в розшуку він перебував із 2012 року. 

Шарій через свій Youtube-канал поширює проросійські погляди. Із жовтня 2019 року його відеоролики почали виходити на каналі "112 Україна", який юридично належить нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку, а контролюється кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

Читайте також: Політика в українському YouTube. Чому Україна програє Росії 

Передісторія:

  • 19 травня 2020 року нардеп Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які нібито можуть свідчити про вплив американського демократа Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка.
  • Український Офіс генпрокурора вніс відомості щодо "плівок Деркача" до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
  • У серпні розвідка США заявила, що Росія втручається в американські вибори за допомогою дій народного депутата України Андрія Деркача, бо той намагався дискредитувати кандидата в президенти від Демократичної партії Джо Байдена.
  • У вересні минулого року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Андрія Деркача, який публікував плівки з голосами нібито Порошенка і Байдена.
  • У січні 2021 року Мінфін США розширив перелік осіб і компаній, звинувачених у втручанні в вибори в США: до списку потрапили нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський, ексдепутат Олександр Онищенко, експрокурор Костянтин Кулик, колишній співробітник українського посольства в США Андрій Теліженко, який допомагав адвокату Дональда Трампа Рудольфу Джуліані збирати в Україні інформацію, яка могла б нашкодити Джо Байдену на виборах 2020 року.