За 2 місяці Україна не отримала підтвердження загибелі цивільного на кордоні з Росією

Вівторок, 16 лютого 2021, 16:02
За 2 місяці Україна не отримала підтвердження загибелі цивільного на кордоні з Росією

Україна вже більше двох місяців не може отримати від РФ підтвердження загибелі на кордоні свого громадянина.

Джерело: Радіо Свобода, яке цитує відповідь на запит МЗС

Пряма мова: "Незважаючи на неодноразові звернення Посольства України в Російській Федерації до Міністерства закордонних справ та правоохоронних органів РФ, станом на 15 лютого 2021 року російська сторона офіційно не підтвердила факт загибелі Євгена Голубєва на території Росії… Офіційна інформація щодо обставин загибелі Євгена Голубєва у МЗС України наразі відсутня".

Деталі: За даними Радіо Свобода, на території Росії в ніч на 4 грудня загинув українець із Сумської області, росіянин за національністю Євген Голубєв, 1993 року народження.

У той же час, за даними ФСБ, у ніч на 4 грудня трапилася перестрілка, коли троє осіб намагалися перейти кордон Росії: одна людина загинула, двоє зникли. Вони нібито повернулися на територію України.

Державна прикордонна служба України не знайшла підтвердження заяві ФСБ РФ щодо порушення групою осіб кордону з України та вогневого протистояння.

Крім того, у МЗС України дадають, що за даними МЗС Росії, Голубєв залишив територію РФ 30 березня 2019 року.

Передісторія:

  • 4 грудня Федеральна служба безпеки Росії повідомила, що на кордоні Росії та України сталася стрілянина. Начебто троє невідомих порушили кордон зі сторони України. За повідомленням ФСБ, при спробі затримання відбулося вогневе протистояння, в результаті якого один з порушників загинув, інші втекли на територію України.
  • Державна прикордонна служба України заявила, що не фіксувала порушень, тому запросила зустріч із представниками РФ та провела перевірку місцевості, про яку говорили росіяни.
  • Пізніше українські прикордонники повідомили, що не знайшла підтвердження заяві ФСБ РФ щодо порушення групою осіб кордону з України та вогневого протистояння.
  • Голубєв міг стати випадковою жертвою прикордонників, а подальші їхні заяви про "героїчну" операцію на кордоні є спробою приховати відповідальність посадовців ФСБ за вбивство цивільної особи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування