Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія понад 3 місяці не віддає тіло убитого на кордоні українця

Понеділок, 15 березня 2021, 13:30
Росія понад 3 місяці не віддає тіло убитого на кордоні українця
Фото radiosvoboda.org

Родина українця Євгена Голубєва, який загинув під час стрілянини на кордоні України та Росії, вже понад три місяці не може повернути його тіло на батьківщину.

Джерело: Радіо Свобода з посиланням на дружину загиблого Сабіну Голубєву

Пряма мова Голубєвої: "Я особисто дзвонила – посольство мені встановило контакт –  слідчому Бєлгородської області. Коли я консультувалася, коли і як я можу отримати тіло чоловіка, то він мені сказав, що тіло Голубєва знаходиться в морзі. І поки що ніякої інформації мені повідомити не можуть.

Потім, коли я зідзвонювалась з завідувачем бюро бєлгородського моргу, то він мені сказав: приїжджайте хоч зараз. Тільки вам потрібен дозвіл слідчого, який веде цю справу".

Деталі: Пізніше дружині сказали, що справу з Бєлгорода передали в Москву, в Головне слідче управління Слідчого комітету РФ.

В українському МЗС повідомили, що попри численні запити до МЗС та інших компетентних органів Росії офіційна відповідь про підтвердження факту загибелі Євгена Голубєва та обставин його загибелі не надходила.

За даними посольства України в РФ, тіло Голубєва наразі знаходиться на зберіганні в "Бєлгородському бюро судмедекспертизи" до окремого розпорядження органу досудового розслідування. Кримінальне провадження за фактом смерті українця розслідує Головне слідче управління Слідчого комітету РФ.

За словами російських слідчих, дозвіл на видачу тіла для поховання нададуть після отримання остаточних результатів судово-медичної експертизи.

Згідно з документами російського слідства, отриманими від джерела в правоохоронних органах, стріляв в українця військовослужбовець Прикордонного управління ФСБ Росії по Бєлгородській та Воронезькій області підполковник Дмитро Пєшехонов. З ним у наряді також були старший лейтенант Єгор Єрмолаєв і прапорщик Юрій Чиж.

Водночас співрозмовник "Донбас Реалії" в правоохоронних органах припускає, що стрілянину навмисне списують на цей наряд, щоб приховати сліди підготовки провокації спецпризначенцями ФСБ.

Передісторія:

  • 4 грудня 2020 року Федеральна служба безпеки Росії повідомила, що на кордоні Росії та України сталася стрілянина. Начебто троє невідомих порушили кордон зі сторони України. За повідомленням ФСБ, при спробі затримання відбулося вогневе протистояння, в результаті якого один з порушників загинув, інші втекли на територію України.
  • Державна прикордонна служба України заявила, що не фіксувала порушень, тому запросила зустріч із представниками РФ та провела перевірку місцевості, про яку говорили росіяни.
  • Пізніше українські прикордонники повідомили, що не знайшли підтвердження заяві ФСБ РФ щодо порушення групою осіб кордону з України та вогневого протистояння. Голубєв міг стати випадковою жертвою російських прикордонників, а подальші їхні заяви про "героїчну" операцію на кордоні є спробою приховати відповідальність посадовців ФСБ за вбивство цивільної особи. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування