Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МКІП хоче визнати Гостиний двір пам’яткою національного значення

Вівторок, 16 березня 2021, 12:32
МКІП хоче визнати Гостиний двір пам’яткою національного значення

Міністерство культури та інформаційної політики України планує визнати Гостиний двір у Києві пам’яткою національного значення.

Джерело: інтерв’ю Ткаченка "Інетрфакс-Україні"

Пряма мова Ткаченка: "Ми розуміємо, що Гостиний двір, по-перше, це об’єкт державного значення, який ми у МКІП хочемо визнати пам’яткою національного значення.

По-друге, об’єкт непростий з точки зору реставрації. Щодо того, яким він буде, без обговорення з громадою ми не будемо приймати рішення, але однозначно це буде культурно-мистецький простір.

Зараз потрібна концепція, проведення конкурсу, як саме має відбуватись реставрація. У нас був діалог стосовно створення там музею сучасного мистецтва, але наразі ми розуміємо, що простір занадто складний для цього".

Деталі: Ткаченко додав, що наразі для Музею сучасного мистецтва розглядається декілька локацій - серед них "Український Дім" та "Мистецький арсенал".

Передісторія:

  • Гостиний двір на Контрактовій площі у центрі Києва є пам'яткою містобудування та архітектури національного значення. Цей 2-поверховий торговий комплекс був частково зведений у 1809-1813 роках, перебудовувався в ХІХ сторіччі й відбудовувався заново у 1983-1990 роках. 
  • За збереження Гостиного двору від перебудови під торговий центр у 2012-2013 років боролися активісти: зайшовши на його територію в травні вони влаштували там мистецько-освітній простір, згодом переживали атаки і штурми. У лютому 2013 року Гостиний двір горів. Із 2013 року будівля стоїть без даху, вікон і штукатурки – й руйнується. 
  • У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав "Укрреставрацію" повернути "Гостиний двір" до Фонду держмайна. Тоді ж мер Києва Віталій Кличко заявляв, що столична влада очікує на передачу "Гостиного двору" у власність громади, щоб відреставрувати його.
  • 30 січня 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко підтвердив, що звернувся до прем'єра Дениса Шмигаля з проханням передати Гостиний двір на баланс Мінкультури і створити на його базі "Музей сучасного мистецтва" і культурний хаб.
  • Кличко розкритикував "маневри" Мінкульту і попросив прем’єра передати Гостиний двір громаді Києва. Ткаченко заявив, що не хоче, аби "Гостиний двір" перейшов у розпорядження столичної влади, бо сумнівається, що та зробить із нього "культурний хаб".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...