Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАБУ чекає допомоги МЗС із дозволом Панами на покарання Каськіва

П'ятниця, 19 березня 2021, 14:53
НАБУ чекає допомоги МЗС із дозволом Панами на покарання Каськіва
Радіо Свобода

Національне антикорупційне бюро звернулося до МЗС з проханням посприяти в отриманні від Панами згоди на притягнення до кримінальної відповідальності колишнього голови Держінвестпроекту Владислава Каськіва – у кримінальному провадженні щодо розкрадання бюджетних коштів, призначених на проєкт "Олімпійська надія".

Джерело: речниця НАБУ Світлана Оліфіра у відповідь на запит "Схем", заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у коментарі "Радіо Свобода

Дослівно НАБУ: "Детективи зібрали достатньо доказів для того, щоб повідомити про підозру колишньому голові Держінвестпроекту. Однак є певний нюанс. Умови екстрадиції (Каськіва – ред.), яку Генеральна прокуратура здійснила ще у 2017 році, передбачають його видачу виключно за тими статями, які були вказані ГПУ тоді, коли вони цю вимогу формували і надсилали до Панами. 

Відтак його притягнення до кримінальної відповідальності вже в рамках справи НАБУ – тобто, це інші статті ніж ті, за якими зверталася прокуратура, – вимагає окремого погодження панамської сторони".

Деталі: Детективи НАБУ надіслали звернення на ім’я заступника міністра закордонних справ Євгенія Єніна з проханням провести переговори з уповноваженими представниками Панами з метою отримання відповідного дозволу.

Єнін, який раніше на посаді заступника генпрокурора займався екстрадицією Каськіва, розповів, що МЗС на прохання НАБУ вже працює над тим, щоб провести додаткові роз’яснювальні переговори з панамською стороною.

Єнін заявив: "Генеральна прокуратура України не надавала жодних безвідкличних гарантій. Ми дійсно надали гарантії при видачі пана Каськіва про те, що він не буде притягуватися до відповідальності за жодні інші злочини, крім тих, за які він був виданий. Водночас це жодним чином не обмежує права як органу досудового розслідування, так і органу прокуратури звертатись з новими клопотаннями щодо надання панамською стороною дозволу на притягнення до відповідальності за інші злочини, вчинені до моменту видачі з Республіки Панама".

На запитання, чи є шанс отримати згоду від Панами, Єнін відповів: "Безумовно".

Він також повідомив, що МЗС направило доручення до посольства України у Мексиці, яке за сумісництвом виконує функції посольства України в Панамі, щоб там з’ясували позицію панамської сторони.

У МЗС сподіваються, що панамська сторона врахує цю інформацію – і тоді можна буде говорити про подальші процесуальні кроки.

Єнін також зазначив, що найкращі можливості для комунікації з Панамою є у Офіса генпрокурора.

За його словами, дипломати можуть "надати певне сприяння", але "зазвичай спілкування відбувається саме на рівні центральних компетентних органів, і це вже є добра воля панамської сторони – чи захочуть вони говорити з нами саме дипломатичними каналами, чи наполягатимуть на тому, щоб із ними спілкувалися їхні візаві, в даному випадку – Офіс Генпрокурора".

Журналісти запитали Офіс генпрокурора, які кроки вони планують зробити, щоб отримати згоду Панами на притягнення до кримінальної відповідальності колишнього голови Держінвестпроекту в рамках кримінальної справи НАБУ, але поки відповіді не отримали.

Нагадаємо: Офіс президента Володимира Зеленського відновив проєкт "Олімпійська надія". За Віктора Януковича цей проєкт не реалізували, зокрема через те, що гроші, призначені на нього, були виведені в офшори.

Відповідальним за реалізацію проєкту був Владислав Каськів, який у 2010-2014 роках очолював Держінвестпроєкт. Серед підозрюваних у справі – рідний брат Владислава Каськіва Олександр Каськів та двоюрідний – Олександр Матковський.

Владислав Каськів та Матковський раніше заявляли про необгрунтованість підозри антикорупційних органів.

Читайте також: Від Помаранчевої революції до розшуку. Що необхідно знати про кар'єру Каськіва

Передісторія:

  • У 2016 році Панама задовольнила запит Генпрокуратури про видачу Владислава Каськіва для притягнення до відповідальності в рамках розслідування кримінального провадження щодо розкрадання держкоштів у 2012-2013 роках у розмірі 7,5 мільйонів гривень – за укладеним ним, як головою Держінвестпроєкту, договором про надання рекламних послуг.
  • У 2017 році Каськів був екстрадований з Панами в Україну.
  • З 2018 року детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування щодо розкрадання, відмивання та легалізації грошей, виділених з держбюджету для реалізації національних проєктів, зокрема, "Олімпійська надія – 2022". 
  • У 2018 році Генпрокуратура звернулася до Панами з проханням надати згоду на притягнення Каськіва до кримінальної відповідальності в межах провадження, яке розслідує НАБУ. 
  • У 2019 році Панама відмовила у цьому, пояснюючи тим, що раніше Генпрокуратура вже надала безвідкличні гарантії щодо непред’явлення Каськіву обвинувачень за жоден інший злочин, який не був вказаний у запиті про його екстрадицію.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...