Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Поліція умисно затягує розслідування щодо підпалу будинку Шабуніна - ЦПК

Середа, 3 березня 2021, 12:28
Поліція умисно затягує розслідування щодо підпалу будинку Шабуніна - ЦПК
ФОТО ШАБУНІНА

У "Центрі протидії корупції" заявляють, що поліція та прокуратура затягують розслідування підпалу будинку та появи вибухових пристроїв під дверима рідних співзасновника ЦПК Віталія Шабуніна.

Джерело: сайт ЦПК

Деталі: Зазначається, що у справі підпалу будинку поліція зареєструвала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 КК України – умисне знищення або пошкодження чужого майна. Однак, за 7 місяців жодна людина не отримала повідомлення про підозру у справі. При цьому, батьків дружини Шабуніна, які перебували у будинку, слідчі Бориспільського управління поліції відмовилися залучати як потерпілих.

Також, київська поліція більше місяця ухилялася від розгляду заяви Шабуніна та батьків його дружини, під квартирою яких знайшли вибухові пристрої, про залучення їх у якості потерпілих. Представники поліції тричі не з’являлися до суду, де оскаржувалася їх бездіяльність. Також слідчі не виконали вимог ухвали судді Святошинського райсуду Києва про надання суду копії матеріалів досудового розслідування.

Крім того, вибухові пристрої під дверима рідних Шабуніна у Києві та Рівному досі не розслідуються як один злочин.

Повідомляється, що Шабунін особисто направляв клопотання  до Офісу генерального прокурора про об’єднання двох проваджень щодо вибухових пристроїв у Києві та Рівному. Це клопотання ОГП отримано ще 16 січня 2021 року.

Зазначається, що Кримінальний процесуальний кодекс  дає на розгляд таких клопотань три дні. Однак від ОГП не надійшло жодної інформації, чи пов’язують вони ці інциденти та чи взагалі розглядають дане клопотання, незважаючи на те, що вибухові пристрої, підкинуті в одну ніч у Києві та Рівному, ідентичні.

Передісторія: 

  • 23 липня 2020 року Шабунін заявив, що його будинок підпалили. Минулося без жертв. На підпал відреагував президент Володимир Зеленський, заявивши, що чекає від правоохоронців оперативних відповідей.
  • Відповідно до висновків експертизи, причиною пожежі став умисний підпал.
  • 30 грудня біля квартири матері Шабуніна в Рівному виявили предмети, схожі на гранати, та пластикову коробку, перемотані скотчем. В корпусах гранат вибухівки не виявлено.
  • Згодом стало відомо, що вибуховий пристрій підклали не лише матері Шабуніна, а й батькам дружини.
  • Шабунін вважає, що це було зроблено, щоб залякати його, а сприяла цьому безкарність злочинів проти активістів. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування