Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російські окупанти масово захоплюють цивільних у заручники – Верещук

Середа, 6 квітня 2022, 15:54
Російські окупанти масово захоплюють цивільних у заручники – Верещук
Ірина Верещук. Фото: facebook-сторінка віце-прем'єр-міністерки

Віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук каже, що російські окупанти масово захоплюють мирних українців, але провести обмін російських військовополонених на цивільних українців забороняє міжнародне гуманітарне право.

Джерело: Верещук в ефірі національного телемарафону на каналі Freedom UA

Пряма мова Верещук: "У нас багато цивільних людей перебувають у заручниках – це мери міст, журналісти, волонтери, священики, жінки, які працювали продавцями – просто люди, котрі ніколи не брали зброї. Вони сьогодні заручники у терористів. І у нас нема на кого їх міняти.

Реклама:

Я питаю тих людей, з якими веду переговори: "Нам треба захоплювати росіян по всьому світу і виставляти їх як обмінний фонд?! Як нам зробити так, щоб ви відпустили наших журналістів та наших священиків.

Як нам робити – ми ж цивілізована країна, не пірати, не терористи. Ми не можемо захоплювати цивільних людей".

Деталі: Міністерка пояснила, що Женевські конвенції забороняють проводити обмін військовополонених на цивільних. Тож росіяни навмисне чинять воєнні злочини із захоплення в заручники мирних українців.

ВІДЕО ДНЯ

Верещук звернулась до міжнародних правозахисних організацій допомогти Україні в тиску на Росію, аби вони звільнили захоплених в заручники журналістів, священнослужителів та звичайних українців.

За її словами, наразі в полоні України перебуває близько 600 російських військовополонених. 

Передісторія: 

  • Українські захисники, яких звільнили з російського полону, розповідали, їх катували та принижували російські загарбники, зокрема стріляли з вогнепальної зброї біля вух та били прикладами.
  • За даними Верещук, станом на 3 квітня, в полоні росіян перебували 11 голів місцевих громад.
  • Міжнародні організації, зокрема Міжнародний комітет Червоного Хреста, не може отримати доступ до полонених українців.
  • 1 квітня українська влада провела обмін військовополоненими у форматі 86 на 86. Перед цим 24 березня провели обмін 10 на 10.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...