Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кулеба розповів, як група з 31 бійця зробила можливим звільнення Роботиного

Середа, 30 серпня 2023, 12:13
Кулеба розповів, як група з 31 бійця зробила можливим звільнення Роботиного
Прапор України над Роботине, піднятий 23.08.2023, скриншот із відео, оприлюдненого Валерієм Залужним

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів у Франції історію успіху контрнаступу українських захисників у селі Роботине в Запорізькій області. 

Джерело: промова міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби на конференції послів Франції, яку цитує МЗС

Пряма мова Кулеби: "Просто зараз Збройні Сили України продовжують просуватися вперед у ході контрнаступу. Це надзвичайно складно. Кількість мінних полів і фортифікацій безпрецедентна. Російські дрони, гелікоптери та літаки домінують в повітрі. Але нам поступово вдається.

Реклама:

Декілька днів тому ми прорвали російську оборону на одній з найбільш складних ділянок фронту та звільнили стратегічно важливий населений пункт Роботине".

Деталі: Кулеба розповів дипломатам, як це стало можливим. 

За його словами, кілька місяців один український підрозділ вів безперервні штурми на цій ділянці фронту, через виснаження і втрати в якийсь момент він втратив здатність продовжувати наступ – і тоді були ухвалені "радикальні рішення": в підрозділі змінили керівництво. 

ВІДЕО ДНЯ

Міністр розповів, що новий командир попросив зібрати мотивованих та готових виконувати бойові завдання бійців. Була створена зведена група з 31 бійця, третина з яких не мали бойового досвіду, але всі вони мали знання і волю до перемоги.

За словами Кулеби, завдяки лідерству командирів та сержантів ця група налагодила "горизонтальні звʼязки" з суміжними підрозділами і приступила до роботи на лінії зіткнення.

Пряма мова: "За 18 годин вони проповзали буквально на животах кілометри мінних полів, де на кожний квадратний метр росіяни поставили по шість мін.

Нарешті, підрозділ дістався смуги дерев, якою розділяють фермерські поля. Всі в Україні знають це слово – "посадка". Саме у цих непомітних на картах посадках відбуваються найбільші трагедії та героїзм війни. Отже, наш підрозділ вибив звідти росіян і дві доби тримав цю позицію, допоки не підійшло підкріплення.

Згодом ця група пройшла ще 10 кілометрів з рюкзаками по 35-40 кілограмів ваги по мінних полях. Вони встигли лише коротко перевести дихання та одразу пішли на штурм укріплених російських позицій, вибили ворога звідти та протрималися до підходу основних сил.

Загалом за 40 днів цей підрозділ провів шість штурмів та дві розвідки. Група з 31 людини виконала роботу цілого батальйону, який мав би складатися десь з 400 людей. Втрати склали 7 поранених, з яких лише один тяжкий, який наступив на міну.

Фактично, робота цієї групи зробила можливим наступ цілої бригади на Роботине та його звільнення після тижнів штурмів. Після закріплення на його флангах ми відкриваємо шлях на Токмак і, зрештою, Мелітополь та кордон з Кримом".

Передісторія: 

  • Сили оборони України намагаються просуватися з контрнаступом у напрямку Токмака й Мелітополя в Запорізькій області. 
  • 22 серпня стало відомо, що українські оборонці із 47 бригади з боєм увійшли у село Роботине Запорізької області та організували евакуацію мирних мешканців, росіяни тоді обстрілювали село з артилерії.
  • 23 серпня речник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов повідомив, що захисники мали успіх у напрямку Новопрокопівки на південь від Роботиного й закріплюються на досягнутих рубежах.
  • 23 серпня, в День державного прапора України, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний опублікував відео з Роботиного: над селом уже майорів український прапор.
  • 28 серпня заступниця міністра оборони Ганна Маляр підтвердила, що Сили оборони повністю звільнили село Роботине.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
У Фінляндії заявили, що витік метану з "Північних потоків" навряд чи матиме вплив на клімат
08:50
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів
08:38
ДТЕК: Росія серйозно пошкодила обладнання чотирьох ТЕС, є постраждалі
08:22
РФ втратила ще понад тисячу своїх вояків
08:06
На Дніпропетровщині через ракетний удар пошкоджено два енергооб’єкти та виникли перебої з водою 
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
Усі новини...