Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лубінець: Не має бути "обмежено придатних", вони можуть служити в IT-військах

Неділя, 10 вересня 2023, 00:19
Лубінець: Не має бути обмежено придатних, вони можуть служити в IT-військах
Дмитро Лубінець, фото: Anadolu Agency via Getty Images

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець запропонував Раді нацбезпеки та оборони прибрати формулювання "обмежено придатний", врегулювавши питання придатності або непридатності до служби через військові професії.

Джерело: Лубінець в ефірі телемарафону

Пряма мова: "Щодо рішення "обмежено придатний". Ми зафіксували дуже багато випадків, коли через корупційну складову були видані довідки громадянам, які не мають вад, не мають проблем зі здоров’ям, як "непридатні", а громадянам України, які мають відкриті проблеми зі здоров’ям, є багаторічні діагнози, їм видали оці довідки "обмежено придатний". Це потребує врегулювання.

Реклама:

Це було окремо заслухано на засіданні Ради нацбезпеки і оборони в присутності президента та членів РНБО, я там, в тому числі, доповідав. І рішення таке, що треба прибрати це "обмежено придатний". Громадянин України повинен або бути придатний до виконання військової служби, або не придатний.

Якщо він в силу свого здоров’я непридатний до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій, у нього є, наприклад, проблеми з хребтом, він може бути в штабі або в складі ракетних військ, займатись військовим напрямком IT. Все це треба врегулювати.

Я дав рекомендацію на РНБО, що питання "обмежено придатний", "непридатний" чи "повністю придатний" треба врегулювати через військові професії".

ВІДЕО ДНЯ

Деталі: За словами омбудсмена, громадянину треба чітко показати: "якщо він придатний, але в нього є проблеми зі здоров’ям, то він придатний для проходження служби в таких-то військах, які, наприклад, не пов’язані взагалі з передовою".

Лубінець зазначив, що проходження ВЛК має бути максимально цифровізовано, "електронні бази повинні бути доступні як для громадян, так і для лікарів, так і для таких інституцій як моя, які здійснюють парламентський контроль".

Передісторія:

  • Володимир Зеленський 30 серпня за підсумками засідання РНБО повідомляв, що ухвалено рішення провести комплексну перевірку обґрунтованості ухвалених в період із 24.02.22 року рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями.
  • Як стало відомо, Міністерство оборони розширило перелік придатних до військової служби. Крім того, визначено, що відтепер одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має приймати постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю.
  • Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що МОЗ та правоохоронні органи перевірять видані після початку повномасштабного вторгнення рішення ВЛК про обмежену придатність до військової служби.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: