ЗМІ дізналися, як ХАМАС обдурив ізраїльську розвідку

Середа, 25 жовтня 2023, 12:58
ЗМІ дізналися, як ХАМАС обдурив ізраїльську розвідку
фото getty images

За даними розвідки, наданими США, невелика група бойовиків ХАМАСу, яка планувала раптовий напад на Ізраїль, протягом двох років спілкувалася через мережу дротових телефонів, вбудованих у мережу тунелів під Газою.

Джерело: CNN з посиланням на два джерела, знайомі з питанням

Дослівно: "Телефонні лінії в тунелях дозволяли оперативникам спілкуватися один з одним таємно і означали, що їх не могли відстежити співробітники ізраїльської розвідки, розповіли джерела CNN.

Реклама:

Протягом двох років планування невелика група, що діяла в тунелях, використовувала дротові телефонні лінії для зв'язку і планування операції, але залишалася в тіні, поки не настав час активізуватися і закликати сотні бойовиків ХАМАС до здійснення атаки 7 жовтня".

Деталі: За словами джерел, бойовики ХАМАС уникали використання комп'ютерів або мобільних телефонів протягом двох років, щоб уникнути виявлення ізраїльською або американською розвідкою.

Розвіддані, якими Ізраїль поділився з офіційними особами США, показують, як ХАМАС приховував планування операції за допомогою старомодних контррозвідувальних заходів, таких як проведення особистих зустрічей і відмова від цифрового зв'язку, сигнали якого ізраїльтяни можуть відслідковувати, на користь дротових телефонів у тунелях.

ВІДЕО ДНЯ

У ЗМІ не побачили конкретних розвідувальних даних, але говорили з джерелами, знайомими з ними.

Офіс директора нацрозвідки США відмовився від коментарів, а посольство Ізраїлю у Вашингтоні не відповіло на запит про коментарі.

Армія оборони Ізраїлю в розмовній мові називає тунелі, побудовані ХАМАСом за останні 15 років, "метро Гази".

Тунелі утворюють величезний лабіринт, який використовується для зберігання ракет і схованок з боєприпасами, а також для непомітного пересування бойовиків.

Армія оборони Ізраїлю також заявляє, що там знаходяться життєво важливі центри командування і управління ХАМАС.

Ізраїль знав, що палестинські бойовики використовували системи дротового зв'язку ще до жовтневої атаки.

За словами ізраїльського чиновника, він зіткнувся з подібною системою зв'язку, коли ізраїльські військові здійснили рейд на місто Дженін на півночі Західного берега річки Йордан влітку цього року.

Коли ізраїльські війська увійшли в місто в рамках операції під назвою "Дім і сад", армія оборони Ізраїлю виявила захищені дротові лінії зв'язку і камери відеоспостереження для завчасного попередження про пересування ізраїльських військ.

Тоді ЦАХАЛ заявив, що завдав удару по об'єднаному оперативному командному центру, який використовувався осередками бойовиків в Дженіні, зазначивши, що він використовувався для "передового спостереження і розвідки". За словами ЦАХАЛу, це був "центр координації і зв'язку між терористами".

Передісторія: 

  • Нагадаємо, ізраїльсько-палестинський конфлікт загострився 7 жовтня, коли ХАМАС атакував Ізраїль ракетами.
  • Цього ж дня бойовики прорвали кордон та напали на фестиваль електронної музики Supernova, частину учасників якого вбили та взяли у заручники.
  • 9 жовтня в Ізраїлі заявили, що повернули під контроль усі райони на кордоні біля Сектора Гази. 
  • 10 жовтня Ізраїльські сили оборони повідомили, що зафіксували кілька запусків із Сирії по території Ізраїля.
  • Наразі Ізраїль планує наземний наступ на Сектор Гази, який може тривати три місяці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: