Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські війська просунулися на лівому березі Херсонщини і перекидають підкріплення – ISW

Четвер, 30 листопада 2023, 05:23
Українські війська просунулися на лівому березі Херсонщини і перекидають підкріплення – ISW
Українські військові на полі бою, фото Генштабу ЗСУ

29 листопада українські сили продовжили наземні атаки на лівому березі Херсонської області та просунулися. 

Джерело: Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: Російські джерела стверджували, що українські сили просунулися на південний захід від Кринок (30 км на північний схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро) і закріпилися в сусідньому лісовому масиві.

Реклама:

Російські військові блогери стверджували, що під Кринками тривають бої, по цьому району завдають потужних ударів російська авіація та артилерія.

Генштаб України повідомив, що українські війська утримують позиції на східному березі Дніпра.

Російські військові блогери стверджували, що українські війська продовжують перекидати нові штурмові групи на лівий берег і що під Кринками діють від 300 до 400 українських бійців. 

ВІДЕО ДНЯ

Постійні заяви Росії про прибуття українських підкріплень на східний берег річки Дніпро свідчать про те, що російські війська намагаються перешкодити спробам України постачати та зміцнити свої позиції на східному березі Херсонської області.

Окрім цього, військові аналітики заявили про очевидну неспроможність Росії створити згуртовану командну структуру серед сил, які обороняються на східному (лівому) березі Херсонської області. Там продовжує погіршуватися моральний дух і бойові можливості Росії. Генштаб України 29 листопада повідомив, що підрозділи 810-ї окремої морської піхотної бригади (ЧФ), які діють поблизу Кринок (30 км на північний схід від Херсона та 2 км від р. Дніпро), відмовляються вести штурм українських позицій через відсутність зброї, координації артилерії, розвідки та інформації щодо розташування російських мінних полів.

Український Генштаб повідомив, що карти російських мінних полів засекречені і що російські командири не узгоджували належним чином зі штурмовими підрозділами розташування цих мінних полів, що призвело до 50 втрат серед підрозділів 810-ї бригади морської піхоти за останній місяць.

Підрозділи 810-ї бригади морської піхоти прибули в район Кринок на початку жовтня 2023 року і, схоже, перебрали відповідальність за цей район від 18-ї загальновійськової армії після початку українських наземних операцій на східному березі Дніпра в середині жовтня 2023 року. Український Генштаб повідомив, що 28-й мотострілецький полк 18-ї ОМС зараз діє в Піщанівці (14 км на схід від Херсона та 3 км від Дніпра).

Повідомляється, що додаткові підрозділи 18-ї CAA та 7-ї повітряно-десантної дивізії утримують позиції в ближніх тилових районах на східному березі і об’єднане командування цих формувань, ймовірно, контролює відповідь Росії на українські наземні операції на сході. 

Інцидент з мінним полем, про який повідомляється, свідчить про те, що командування 18-ї CAA не передало відповідні тактичні деталі командуванню 810-ї бригади морської піхоти, що свідчить про те, що російські командири вищого рівня, відповідальні за оборону східного берега, ще не виправили цей збій у координації.

Ключові висновки ISW за 29 листопада:

  • Очевидна неспроможність Росії створити згуртовану командну структуру серед сил, які обороняються на східному (лівому) березі Херсонської області, продовжує погіршувати моральний дух і бойові можливості Росії.
  • Російське угруповання сил "Дніпро" все більше складається з розрізнених елементів, деградованих підрозділів і нових формувань, що може сприяти браку згуртованої командної структури.
  • Російська влада планує поширити кримінальну відповідальність за злочини проти законодавства про військову службу на учасників добровольчих формувань. 
  • Російські чиновники запропонували закони, які б обмежували дії іноземних громадян у Росії, ймовірно, щоб підтримати подальші зусилля з примусу мігрантів до російської військової служби.
  • Рада Україна-НАТО (NUC) 29 листопада вперше зібралася на рівні міністрів закордонних справ і обговорила кроки щодо збільшення виробництва зброї та боєприпасів.
  • Повідомляється, що Польща розглядає можливість відправлення військових радників до Фінляндії у відповідь на спроби Росії штучно створити мігрантську кризу на фінсько-російському кордоні в рамках відомої російської тактики гібридної війни, спрямованої на дестабілізацію НАТО та ЄС.
  • 28 листопада Міністерство закордонних справ Росії офіційно оголосило про розірвання Росією договору про скорочення ядерної зброї з Японією.
  • Зусилля Росії створити бойову силу шляхом вербування з країн Центральної Азії можуть стати джерелом напруги у відносинах Росії з її центральноазіатськими сусідами.
  • Повідомляється, що Адам Кадиров, молодший син глави Чеченської Республіки Рамзана Кадирова, буде "наглядати" за новосформованим добровольчим батальйоном "Шейх Мансур" на новій посаді, що, можливо, ще більше свідчить про бажання Рамзана Кадирова, щоб Адам став його наступником на посаді глави Чечні.
  • Російські війська продовжували наступальні дії вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, поблизу Бахмута, поблизу Авдіївки, на захід і південний захід від Донецька, в районі кордону Донецької і Запорізької областей та на заході Запорізької області, але не зробили жодного підтвердженого просування.
  • Голова ЛДПР, депутат Держдуми Леонід Слуцький 28 листопада запропонував законопроект про надання кореспондентам, які працюють на війні, статусу "ветерана бойових дій" і відповідну соціальну підтримку.
  • Російська влада продовжує намагатися знищити українську культуру та ідентичність в окупованій Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування