Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЮЩЕНКА ВСІ ПОГОДИЛИСЬ НА ВИБОРИ?

Середа, 8 жовтня 2008, 11:22

Всі учасники консультацій щодо розпуску парламенту погодились з необхідністю проведення дострокових виборів до Верховної Ради

Про це повідомляє прес-служба президента у середу за підсумками консультацій у президента щодо розпуску парламенту.

На початку виступу Ющенко виклав юридичні аргументи щодо призначення консультацій.

Він нагадав, що протягом одного місяця, який минув після розпаду коаліції, а також у додатковий час, який він надав, не сформовано нову коаліцію депутатських фракцій, як це передбачає стаття 83 Конституції.

"Жодна із політичних фракцій парламенту до цього періоду не внесла пропозицій щодо формування більшості у парламенті, які б підписало більше 225 народних депутатів", - сказав Ющенко.

Відтак, заявив президент, згідно пункту 1 частини другої статті 90 Конституції України Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради.

Коментуючи неможливість розпуску Ради протягом одного року, президент нагадав, що минулорічні позачергові вибори були призначені не у зв'язку із достроковим припиненням повноважень, а "у зв'язку з неповноважністю Верховної Ради та неможливістю відновлення повноважності парламенту".

Таким чином, за його словами, проведення у 2007 році позачергових виборів не задіяло механізму частини четвертої статті 90 Конституції України, яка вимагає перебігу однорічного строку від обрання.

У своїх виступах представники парламенту у цілому погодилися з необхідністю провести нові вибори, зазначає прес-служба.

"Коаліція мала всі шанси для реалізації. Президент, прем'єр, Голова Верховної Ради, 226 голосів. Але, на превеликий жаль, ця коаліція з шансів перетворилася в коаліцію втрачених шансів", - констатував спікер Арсеній Яценюк.

"Дострокові вибори були прогнозовані. Є право президента, і вам приймати це рішення", - визнав голова фракції ПР Віктор Янукович.

У свою чергу, Іван Кириленко із жалем підтвердив, що такі вибори є невідворотними і "якщо рішення сьогодні буде прийнято, ми підкоримося".

Голова фракції НУНС В'ячеслав Кириленко також констатував, що терміни пошуку порозуміння щодо формату коаліції вичерпані, відтак президент отримує конституційне право приймати рішення.

Володимир Литвин попередив, що при проведенні нових виборів необхідно прийняти законодавчі зміни щодо їх чесності, а також політичні гарантії.

"Очевидно, треба прийняти взаємні зобов'язання з приводу того, щоб ці вибори були чесними, щоб волевиявлення людей не було сплюндроване", - сказав Литвин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування