#10yearschallenge. Что делали кандидаты в президенты 10 лет назад

Четверг, 17 января 2019, 22:10
#10yearschallenge. Что делали кандидаты в президенты 10 лет назад
колажж: Андрей Калистратенко

Останні кілька днів із далеких американських берегів до українського закутка Facebook докотилася хвиля досить душевного флешмобу #10yearschallenge.

Суть його проста, і правила нескладні: кожен має знайти своє фото десятирічної давнини і порівняти його з собою теперішнім.

"Українській правді" здалося, що цей флешмоб міг би непогано прислужитися й українському виборцю. Адже дещо освіжити пам'ять про найрейтинговіших кандидатів у президенти, згадати старі справи вічномолодих облич може бути дуже корисним.

Особливо в останні передвиборчі місяці.

Юлія Тимошенко

 

Юлія Тимошенко за 10 років набрала ще кращої форми

всі колажі: андрій калістратенко

2009 рік Юлія Тимошенко зустрічала на посаді прем'єр-міністра України. Але спокійних святкувань у прем'єрки не було, адже на межі 2008 та 2009 років тривала найбільша "газова війна" України з Росією.

Вона закінчилася 19 січня 2009 року після довгих нічних переговорів Тимошенко з тодішнім прем'єром РФ Володимиром Путіним підписанням скандальної газової угоди "Нафтогазу" та "Газпрому".

Наслідком тих контрактів стало кількаразове підняття ціни на газ для України, зміна влади і голосування не менш скандальних "Харківських угод" про базування російського флоту у Криму.

Для самої Тимошенко нічні угоди з Путіним переросли у причину політичних нападок опонентів, а згодом кримінального переслідування режимом Віктора Януковича.

Від реальної тюрми Тимошенко врятувала Революція Гідності. У 2014 році вона балотувалась у президенти, та програла Порошенку.

На початку 2019 року Тимошенко має, здається, навіть кращу форму, ніж у 2009 році. І фізичну, і політичну. "Омолоджена" Юлія Володимирівна є №1 у всіх соціологічних опитуваннях серед тих, хто вже знає, за кого буде голосувати.

Петро Порошенко

 

Порошенко пройшов шлях від ікон Московського патріархату до томоса

Порошенко пройшов шлях від ікон Московського патріархату до томоса.

У 2009 році Петро Порошенко мав багато часу для себе і духовних пошуків. З 2007 року він перестав бути депутатом і обіймав лише посаду голови наглядової ради Нацбанку.

Реклама:
До реальної політики Петро Олексійович повернувся аж у жовтні 2009-го, ставши міністром закордонних справ в уряді Юлії Тимошенко.

Але найбільш пам'ятними для всіх фото Порошенка десятирічної давнини стали світлини, що засвідчували його участь у хресній ході на свято Трійці. ЗМІ писали, що Петро Олексійович був посвячений в іподиякони Української православної церкви Московського патріархату.

Сам Петро Олексійович 6 грудня 2018 року в розпал отримання Україною томоса про автокефалію інформацію про своє дияконство спростовував.

І не дивно. 2019 рік Порошенко зустрічає великим "томос-туром" по країні, і згадувати про своє служіння Московському патріархату йому ні до чого.

Володимир Зеленський

 
   Комік Володимир Зеленський приміряє зовсім іншу роль

У 2009 році на екрани України, Росії та решти СНД вийшла романтична комедія "Любов у великому місті".

Сюжет її досить своєрідний. Троє друзів, одного з яких грає Володимир Зеленський, втрачають свою можливість мати близькість із жінками після невдалого тосту.

На одній із вечірок невідомий, який пізніше виявиться Святим Валентином, виголосив таке побажання героям: "Нехай те, за що випили ви (секс – УП), буде неможливо без того, за що випив я (кохання – УП)".

У 2019 році Зеленський приміряв на себе зовсім нову роль – кандидата у президенти. А почалося усе, як і у згаданому фільмі, з тоста у новорічну ніч.

Юрій Бойко

 
 Бойко (сидить у першому ряду у самому куточку) зумів вибратись на передній план

2009 рік Юрій Бойко зустрічав, спостерігаючи за подіями у Москві. Там прем'єрка Юлія Тимошенко з Володимиром Путіним вирішували долю газових угод між Україною і Росією.

Для Бойка і його партнера Дмитра Фірташа переговори у Москві мали особливе значення. Із 2006 року увесь російський газ ішов в Україну через легендарного посередника "РосУкрЕнерго", українську частину якого контролювала саме група Фірташа-Бойка-Льовочкіна. На початку 2009-го Тимошенко робила все, щоб їх із цього бізнесу викинути. І домоглася свого.

Тож, весь той рік Бойко провів рядовим депутатом парламенту, ведучи неформальну війну з Рінатом Ахметовим за вплив на Віктора Януковича та готуючи останнього до президентської кампанії 2010 року.

У 2019 році Бойко знову готується до президентської гонки. Тепер у ролі кандидата у президенти – він сам. Без війни з ахметівською групою не обійшлося і через 10 років. Перефразовуючи гасло Януковича 2010 року, "тому що послідовний".

Анатолій Гриценко

 
 Час не має влади над полковником і його ідеями

У 2009 році Гриценко готувався до великого повороту у своїй кар'єрі. Восени того року Анатолій Степанович вперше балотувався у президенти України.

Головний акцент його кампанії ставився на тому, що Гриценко – чесний кандидат, колишній міністр оборони, здатний навести у країні порядок.

Минуло 10 років, Гриценко готується уже до третьої своєї президентської кампанії, але й досі він не розгубив своєї віри у те, що "чесних більше", і що тільки колишній військовий може навести лад.

Олег Ляшко

 
 Ляшко перетворився з ворога Ющенка на його доброго друга

Наприкінці 2009 року у депутата від Блоку Юлії Тимошенко Олега Ляшка був ворог – президент Віктор Ющенко.

Саме Віктор Андрійович був об'єктом найбільш агресивних нападок Ляшка, який тоді палко вболівав за перемогу Тимошенко на виборах президента.

І саме Ющенку Ляшко завдячує однією з двох найскандальніших історій, у які він вляпувася. Втомлений постійними атаками радикального "БЮТівця", Ющенко вирішив йому помститись і у грудні 2009-го розповів публіці, а в січні 2010 ще й показав документи (на фото зліва) про три кримінальні справи, судимості й "відсидки" Ляшка.

Минуло 10 років, і ситуація змінилася кардинальним чином. Новий рік Ляшко зустрічає в ранзі одного з імовірних кандидатів у президенти, за якого "готовий проголосувати" і його колишній ворог – Ющенко.

Андрій Садовий

 
 Андрій Садовий з родиною

У 2009 році Андрій Садовий був мером Львова. У 2019-му, швидше за все, він ним і залишиться.

Святослав Вакарчук

 
 У 2009 році Вакарчука можна було задобрити 2010 лайками

У 2009 році Святослав Вакарчук просив українців підтримати його ідею. 9 листопада він звернувся до своїх прихильників через Twitter.

Тоді "Океан Ельзи" саме готував новий альбом, і Вакарчук пообіцяв,: щойно навколо його ідеї збереться достатня кількість людей, він зробить те, чого всі так хочуть. Ситуація до болю знайома для всіх, хто живе у 2019-му.

Тоді, 2009-го, Вакарчук свого слова дотримався: щойно його акаунт лайкнули 2010 людей, він надав усім можливість безкоштовно слухати пісню з нового альбому.

За десять років запити українців до лідера "ОЕ" суттєво виросли, і, мабуть, простих лайків у Twitter для мотивації Вакарчука йти у президенти, чого очікують кілька років, буде замало.

Роман Романюк

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде