Жизнь бывших. Где сейчас люди Порошенко и что делает #ПравительствоГройсмана

Четверг, 9 января 2020, 05:00
Жизнь бывших. Где сейчас люди Порошенко и что делает #ПравительствоГройсмана
фото: пресс-служба АП

Кожній новій владі здається, що вона приходить назавжди. Але кожна влада зникає так само непомітно, як і з'являється.

Від режимів залишають лише конкретні розгублені, невпевнені у майбутньому люди.

Цей закон політики завжди працює, і тепер черга випробувати його дію на собі дійшла до людей Петра Порошенка.

Упродовж минулого року "Українська правда" розповідала, чим зараз займаються люди, які складали кістяк режиму президента Петра Порошенка.

"Я програв Зеленському": Литвин, Третьяков, Кононенко, Грановський

 
Ігор Кононенко: "Сприймайте це як напівжарт, але мені здається, що громадяни України вирішили віддати всю владу в одні руки, щоб потім ніхто не казав, що йому не вистачає повноважень. Це таке колективне рішення більшості громадян нашої країни"
всі колажі: андрій калістратенко

Проблеми у тих, кого прийнято було називати людьми Порошенка, намітились одразу після другого туру президентських виборів.

Розмови про розпуск парламенту, які почали лунати в Зе!команді, не обіцяли "старим" нічого хорошого.

До інавгурації здавалось, що, якщо дострокових виборів не уникнути, то слід хоча б не допустити чистої пропорційної системи. 

У разі закритих списків віртуальна партія Зеленського могла б взяти ледь не більшість. 

І весь "старий" клас кинувся збивати ідею Зеленського про чисту пропорційну виборчу систему і пішов всіювати округи грошима. 

Але це були лише кроки до повного фіаско. "Стовпи" політики, старожили та "динозаври" з тріском програли і партійну боротьбу, і, що особливо несподівано, тотальну більшість мажоритарних округів.

Як і чому це відбулось, розмірковують четверо "потерпілих" від "зеленого цунамі": Володимир Литвин, Олександр Третьяков, Ігор Кононенко та Олександр Грановський. 

Життя колишніх. Чим займаються люди Порошенка: Ложкін і Райнін

 

Якщо Борис Ложкін вимушено "насолоджується" чужиною після роботи в Адміністрації Петра Порошенка, то кар'єру його наступника Ігоря Райніна можна описати словами "з Харкова в Харків"

Глава Адміністрації – один із найбільш важливих соратників для кожного президента. З главою президентської канцелярії починається і закінчується день очільника держави.

У Петра Порошенка було два глави Адміністрації: Борис Ложкін та Ігор Райнін. Обидва вони з Харкова, але доля кожного з них після втрати Порошенком влади склалась кардинально протилежно.

Борис Ложкін, офіційний мільйонер і глава Єврейської конфедерації України, міг сподіватись на спокійне життя у Монако. Якби на нього не точив зуб мільярдер і теж не остання людина в єврейському світі Ігор Коломойський.

Продовження під рекламою:
Саме через побоювання підпасти під гнів дніпровського олігарха Ложкін уже тривалий час не з'являється в Україні, а курсує між Ізраїлем, Монако та Великою Британією.

Його наступник на посаді глави АП Ігор Райнін перестав бути людиною Петра Порошенка ще задовго до виборів президента. 

Спершу він орієнтувався на вічного главу МВС Арсена Авакова, але згодом вирішив працювати з людьми, яких не так давно сам же називав "ворогами України".

Райнін очолив харківський осередок "Опозиційної платформи – За життя" Бойка-Рабіновича.   

Життя колишніх-2. Що роблять і куди роз'їхались люди Порошенка

 
Не так давно і Кононенко, і Грановський входили в коло найближчих людей Петра Порошенка. Грановський відповідав за "вирішення питань" в українських судах, за що його називали "смотрящим" за судовою системою

Окрім офіційної сторони влади, кожен президент має потребу вирішувати і багато непублічних справ. 

Для цього в його оточенні завжди є такі собі консільєрі, для вирішення питань і отримання порад у різних сферах.

Де зараз мешкають "повірені" Порошенка в бізнесових та судових справах Ігор Кононенко та Олександр Грановський, що робить інший бізнес-партнер Олег Гладковський, куди розійшлись заступники Ложкіна-Райніна, читайте у другій статті "Життя колишніх".

Життя колишніх-3. Де зараз #УрядГройсмана

 
Гройсман: "Почуваюсь я нормально. Справи у мене, як і у всієї країни. Виклики величезні, і тому я дуже зараз переймаюсь за країну. Це природно, що влада змінюється. Це нормально, я спокійно до цього ставлюсь"

Однією з рис режиму Петра Порошенка був постійний пошук людей, які стали б "своїми". І постійні ж спроби "своїх" відійти, відмежуватись, стати самостійними.

Найяскравішим прикладом цієї тези був, без сумніву, прем'єр Володимир Гройсман.

Що зараз робить колишній прем'єр, чи тримається разом його команда, і що сталося з ключовими персоналіями #УрядуГройсмана, читайте в заключній частині циклу УП "Життя колишніх".

Роман Романюк, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде