Обречена ли Украина? Или: Каждое общество должно находить социальную компенсацию дуракам

163 просмотра
Вторник, 16 марта 2010, 10:14
Олег Романчук
шеф-редактор журналу "Універсум", кандидат філологічних наук

Чому нами керує зграя ідіотів, ні до чого не придатних, які неспроможні навіть організувати звичайну випивку в дешевому шинку?
Як же ці ідіоти спромоглися сісти нам на шию?
Лоуренс Пітер, Реймонд Халл "Принцип Пітера"

З історії відомо, що в епоху радикальних змін, у перехідні періоди різко збільшується число різноманітних аферистів, авантюристів, пройдисвітів, усіляких дурнів, котрі потрапляють у владні структури, відтак починають адаптувати зовнішнє середовище до своїх потреб.

Коли при владі розумний злочинець — це одне, коли дурень — справа зовсім інша.

"З дурнем складніше. Він суспільний продукт... — саме такий висновок робить знаменитий італійський письменник і вчений Умберто Еко в своєму романі "Маятник Фуко". — На дурнів великий попит, особливо у світському товаристві... Дурний — найпідступніший з усіх типів. Дурня впізнають з першого погляду...

Дуже складно розпізнати глупака. Глупак може навіть одержати Нобелівську премію... Глупота оточує нас зусебіч... Вся історія логіки зводиться до пошуків такого визначення глупоти, з яким ми могли б погодитися".

1494 року у швейцарському місті Базелі побачила світ сатирична поема німецького вченого Себастіяна Бранта "Корабель дурнів", в якій він зумів спорядити й відіслати судно з дурнями з усього світу в країну Наррагонію-Дурляндію.

Згодом з'являється "Похвала глупоті" Еразма Роттердамського, "Оперування дурнів" Ганса Сакса, "Закляття дурнів" і "Луг дурнів" Томаса Мурнера... 1962 року побачив світ "Корабель блазнів" Кетрін Елен Портер. Воювали з дурнями і Григорій Сковорода та Іван Котляревський...

Отже випливає однозначний висновок: в усі часи дурнів не бракувало. Кожен iз нас у своєму житті мав справу з дурнями, цими мутантами гомо сапієнса, але далеко не завжди уголос відсилав їх за адресою. Можливо, через те, що Біблія застерігає: той, хто скаже на брата свого "дурний", підпадає геєні огненній.

Слово "дурень" і справді вкрай образливе. "Дурень — розумово обмежена, тупа людина", — читаємо у "Словнику української мови". Але ж ці люди живуть з нами, багато хто з них займав і продовжує займати відповідальні пости, творити політику.

Свого часу навіть вождь світового пролетаріату намагався протистояти "розвалу і безрукості цілковитій", "нашій проклятій бюрократичній машині", "безсоромному істинно совєтському нехлюйству", а в господарських листах був змушений писати: "Надсилаю Вам зразок нашої поганої тяганини і тупоумства. А це — кращі наші люди...".

Багато чого, звичайно, можна списати на час епохальних змін, переломних етапів. Але тотальний розквіт "обломовщини", неохайності, аморальності, хабарництва, дурисвітства й глупоти в нинішній Україні не може не приголомшувати. Бо за всіма цими термінами — люди. Конкретні люди.

Коли глупота дрімає десь на рівні підсвідомості обивателя, то цей факт нікого не страшить. Біда тоді, коли ніким і нічим не стримувана агресивна дурість виявляється у вчинках людей, котрі можуть впливати на хід історії.

Дурень і невіглас у побуті — це ще півбіди: спілкування з ним коштує лише зіпсованого настрою. Вчені, приміром, знаючи про існування цього різновиду гомо сапієнса, в усіх складних технологіях і конструкціях обов'язково ставлять запобіжну систему, своєрідний "захист від дурнів".

У політиці проблема людської глупоти значно складніша. Тут дурість дуже легко може перейти в зраду національних інтересів. Дехто з можновладців може навіть спеціально "клеїти дурня", аби приховати свої істинні наміри.

Мимоволі постає питання: чи такий вже непомильний народ у виборі найдостойніших, кращих із кращих з багатомільйонного загалу? Либонь, що ні. Бо поняття "народ" — це звичайнісінька фікція. Народ — це насамперед біологічна популяція. Причому популяція неоднорідна — гетерогенна (гомогенними, однорідними бувають лише мікроби).

Це вкрай диференційована маса: за вподобаннями політичними, культурними. Отож вона доволі легко піддається цілеспрямованій інформаційній обробці. Результати президентських виборів в Україні 2010 року зайвий раз підтверджують цю аксіому.

Ще одним переконливим доказом нашим міркуванням є поява на політичній мапі України нелегітимного (антиконституційного) уряду Ніколая Азарова.

Що ж робити? Створювати для дурнів й дурисвітів спеціальні резервації, куди скеровувати їх після відповідного тестування?

Або спорядити, приміром, гігантський космічний корабель й відіслати їх усіх з планети Земля в якусь іншу Галактику... Про таке можна лише мріяти. Тим часом напрошуються деякі висновки.

Аксіома перша: дурні завжди були, є і будуть.

Аксіома друга: дурні існували, існують і будуть існувати скрізь.

Аксіома третя: перемогти дурня неможливо; його можна лише нейтралізувати, поставивши в дурне становище.

Аксіома четверта: кожне суспільство повинне знаходити соціальну компенсацію дурням.

Суспільство, яке ігнорує перші чотири аксіоми, — приречене.

Чи приречена Україна?

Олег Романчук, шеф-редактор журналу "Універсум", кандидат філологічних наук, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)