День Соборности на Софиевском майдане

16 просмотров
Понедельник, 24 января 2011, 12:03
Данута Костура
для УП

Важко було зорієнтуватися простому патріотичному киянину хто, як і коли буде святкувати День Злуки. Той, хто мав Інтернет, був більш-менш у курсі справ – о 14 годині на Софіївській площі. Чомусь майже від усіх опозиційних сил право на оголошення в Інтернеті взяла на себе партія "Батьківщина".

Йдучи десь біля 15-тої години вулицею Володимирською до Софії, здивувалася великій кількості людей, які рухалися назустріч. Запитала літнього чоловіка чи ще щось відбувається на площі. – "Так. Зараз Юлька виступає".

Софійський майдан зустрів величезним розгорнутим синьо-жовтим прапором і безліччю різнобарвних партійних прапорів. Не було тільки "Нашої України", "Фронту змін", "За Україну!", "Собору". І, як потім виявилося, не було виступів очільників цих партій.

Можливо однією з причин було те, що процес підготовки до свята очолила "Батьківщина" і її сателіти – мастаки в частині "кидків" чи словесних знищень.

Згадаймо недавній ганебний інцидент з президентом Віктором Ющенком. Чи є, бодай, крихта совісті у цього розперезаного і впевненого у своїй безкарності чоловічка? Совість, це не до нього. А от причетність до Тимошенко очевидна із фото, опублікованих на сайті "Української правди".

Тому можна тільки вітати позицію цих чотирьох сил. Як і дію молодих людей на мості Патона. Ця молодь викликає захоплення і вселяє надію, що з Україною у майбутньому все буде в порядку.

Впродовж трьох годин говорити зі сцени мали змогу багато бажаючих. Одні ефектно крили ганьбою діючу владу, у інших це виходило не так ефектно. Хтось говорив про свої патріотичні болі, інші – про несправедливість і нахабство, яке панує у діючій владі.

Одні з тремтінням виходили на сцену, інші звично. За ті 20 з гаком років вже не уявляють себе без підвищень та мікрофонів. Від яких давно стали залежними. Виступи для них – своєрідна "доза".

А внизу стояв розгублений і зневірений народ. Софійський майдан знав гарні часи. Тоді там панувала віра. Віра у краще життя у вільній Україні, віра у "трибунів". За цей час "трибуни" розгубили свої чесноти (у багатьох випадках неіснуючі, але ж так тоді хотілося вірити у щось світле).

Через годину спускалася до Майдану Незалежності у суцільній колоні, що рухалася по тротуару у цьому ж напрямку. Майдан зустрів безліччю синьо-жовтих прапорів, які твердо тримали хлопці без всякого виразу на обличчі, а ще співом народних ансамблів і незворушністю глядачів.

Це добре, що чинна влада спромоглася на дійство з нагоди Дня Соборності. Багато її симпатиків і не підозрювали, що таке свято існує. Тепер вже хоч щось будуть знати.

Але ж можна було його, бодай, трохи "одухотворити".

Данута Костура, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)