Может ли президент так отвечать обществу?

59 просмотров
Вторник, 28 февраля 2012, 18:27
Алексей Красноперов
политолог

У минулу п’ятницю, даючи інтерв’ю з нагоди другої річниці інаугурації, Віктор Янукович перевершив сам себе. Коментуючи для преси нинішню ситуацію в країні, президент відповів на питання, чи задоволений він тим, що йому вдалося зробити за два роки правління, словами: "Якщо мені хтось заздрить, я скажу - правильно роблять, нехай спробують так жити".

Супер! Просто супер.

Це настільки показово, що краще за Януковича не скажеш. По суті, президент таким чином відповів суспільству на питання, яке йому ставив Мустафа Найєм в грудні минулого року.

Нагадаю питання полягало в тому, щоб Янукович відповів, в чому секрет успіху, коли у президента все добре, а в країні все погано. Тоді президент повідомив нам, що він нам не заздрить. Решту ми звісно додумали самі, як він нам і порадив.

Цього разу Янукович був ще точнішим. Він порадив нам самим жити так, як він.

Проте у мене є питання: Вікторе Федоровичу, як ми можемо жити так, як Ви?

Хіба у нас є Межигір’я і 30 тисяч нектарів угідь для полювання? Хіба у нас є вертоліт і вертолітні майданчики? Хіба нас возять кортежами і перекривають для нас дороги. Ні.

Цього немає і ніколи не буде. Бо ми ж у Вашому, Вікторе Федоровичу, уявленні – "бідні родичі". Ми не здатні жити так, як Ви. Ми не здатні навіть просто жити сито та гідно. Чому б це?

Може, тому що Ви живете надто розкішно?

Насправді, відповідь Януковича ілюструє його ставлення до суспільства. І це ставлення можна умістити в два слова – презирство і байдужість.

Так, наш президент нас зневажає як останніх "бідних родичів", які не здатні жити так, як він. Так, наш президент до нас байдужий, тому що для нього не існує наших проблем і потреб, проблем і потреб країни та суспільства. Є тільки його особисті завдання, особисті цілі, і все.

Боже, та про що я? Для Януковича не існує навіть проблем і потреб Партії регіонів і групи "донецьких", які привели його до влади. Тільки свої завдання. Сім’я + невеличка купка оточення з адміністрації. Яку, до речі, подалі від зайвих поглядів вже перенесли до Межигір’я, де створили президенту кабінет з люстрами і лампами.

Не треба писати довго, щоб зрозуміти, що своєю відповіддю Янукович просто плюнув в обличчя всій країні.

Президент не може, не має права так відповідати суспільству. Так може відповідати тільки феодал, для якого решта громадян "бідні родичі", "козлы, которые мешают жить".

Тож вибачте, Вікторе Федоровичу, що ми Вам заважаємо своїми незручними питаннями, взагалі своїм існуванням на Вашому життєвому шляху. Ми Вам не заздримо! А решту додумайте самі...

Олексій Краснопьоров, політолог, консалтингова агенція Concept GRoup, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)