Пчелы против меда

47 просмотров
Понедельник, 23 апреля 2012, 15:42
Андрей Пышный
глава правления АО "Ощадбанк"

"Як уникнути кругообігу корупціонерів в системі влади", або ж "Ворог держави № 1". Саме такі безкомпромісні та претензійні заголовки обирає новий секретар РНБО та керівник виборчого штабу Партії регіонів Андрій Клюєв для нещодавно розпочатої інформаційної кампанії.

Ознайомитись з цими матеріалами варто хоча б з двох причин.

По-перше, майстер-клас дає не хто-небудь, а людина, яка протягом останніх 10 років є однією з ключових фігур в цій самій системі влади, а протягом останніх 8 років очолювала виборчі штаби усіх парламентських та президентських кампаній Партії регіонів, підтримуючи тим самим безперебійність кругообігу корупціонерів та регулярно підживлюючи його новими та не дуже прізвищами.

І по-друге, ці статі – гарна нагода освіжити пам'ять та пригадати значення таких слів, як оксюморон, когнітивний дисонанс, сюрреалізм та парадокс, бо саме такі враження залишаються в сухому залишку після ознайомлення з рефлексіями лідерів Партії регіонів на тему боротьби з корупцією.

Сміливо можете пропускати церемоніальні в таких випадках похвали навдивовижу порожній Національній антикорупційній стратегії на 2011-2015 роки президента Януковича та Державній програмі щодо запобігання та протидії корупції: рецептів подолання корупції обмаль, лише констатація та декларації на кшталт "углубіть-расширіть". Набагато цікавіші авторські міркування.

"Корупційні дії вбивають конкуренцію, знижують темпи модернізації економіки", – справедливо зазначає Клюєв.

Тільки виникає запитання: чому б після цієї цілком доречної констатації, яку робить член усіх урядів, які очолював Янукович та народний депутат усіх скликань ВР у цьому тисячолітті, разом зі своїми колегами та теперішнім прем’єр-міністром Миколою Азаровим, що є батьком найбільш корумпованої податкової системи світу, не подати у відставку?

Адже, як відомо, після двох років посиленого "покращення" (і ще десятка років перебування нинішніх чиновників на різних владних посадах), зростання промвиробництва у річному вимірі за І квартал цього року сповільнилося, за даними Держстату, до мікроскопічних 0,9%, а в березні й узагалі впало на 1,1% у порівнянні з березнем 2011 року.

Не забуваймо про те, що Україна за висновками журналу Форбс у 2011 році вперше увійшла до п’ятірки НАЙГІРШИХ економік світу. Тобто влада гальмує так, що аж гальма зриває.

"Важливий принцип: у боротьбі з корупцією не буде винятків. Всі повинні відповідати перед законом – незважаючи на ранги, колишні заслуги чи партійну приналежність", – рішуче ріже по живому секретар РНБО.

На цьому сміливому абзаці мали би нервово забігати секретарі в усіх приймальнях партійних соратників Андрія Клюєва на Грушевського, Банковій, Різницькій, рятуючи своїх шефів прохолодним "EVIAN"-ом та пігулками валідолу, а у ЗОДі Борисполя мала би стояти черга з депутатів-регіоналів, подібна до тієї, що вишиковується в час пік на маршрутку в район Троєщини.

Однак усі повинні, але ніхто не відповідає. Наприклад, глава фракції Партії регіонів у Верховній Раді визнав, що дозволяв розкрадати 10% бюджету: "Коли я очолив адміністрацію в Луганській області, зібрав колег і сказав: "Якщо будете красти 10 відсотків, а 90 працюватимуть на державу, я вас зрозумію".

Усі повинні, проте ніхто не відповідає за безконкурсну, оптову, партійну приватизацію стратегічних підприємств та цілих галузей української економіки, починаючи від "Укртелекому" і закінчуючи енергетикою.

Так само ніхто не відповідає за відновлення посад кримінальних "смотрящих" за регіонами та обдирання ними бізнесу від імені і в інтересах влади.

А ще є справа "Лівели" – на 5 мільярдів крадіжки з держбюджету та списання (читай, розподіл) з бюджету 24 мільярдів для підприємств ПЕК, що здебільшого належать представникам Партії регіонів.

А про такі "дрібниці", як новобудови в Межигір’ї, карколомний та раптовий бізнес-успіх президентської "сім’ї" чи "нобелівський гонорар" президента за книжку, яку ніхто ніде не бачив, годі й заїкатися.

Ну, і тим більше, навряд чи РНБОУ боротиметься з таким "дріб‘язком", як "пєчєньє" (тобто фальшиві бюлетені на виборах) чи підкупом народних депутатів.

Ніхто не відповідає за щоденні (!) крадіжки на дерзакупівлях, про які, до речі, великими літерами повідомляється у "Віснику держзакупівель". Не несе відповідальність за останні закони, що виводять закупівлі Міненерго зі сфери будь-якого контролю та весілля української корупції зі спортом, яке усі називають Євро-2012.

Корупція з латини перекладається як "гниття". Перебуваючи у цьому гнилому "пуху" по самі брови, нинішня влада зі шкіри лізе в намаганнях довести народу, що вони і є "антикорупційними реформаторами".

Вочевидь, секрет антикорупційної риторики секретаря РНБО пов‘язаний з наближенням виборів. Проте усі ці сольні виступ на теми, що дійсно нищать країну, при тому, що саме ці ж "реформатори" гамселять її з середини чи не найбільше – це вже навіть не намагання зберегти добру міну при поганій грі. Це – і є та сама зухвалість, плюс відсутність сорому, яку Сергій Довлатов називав просто – Нахабство.

Серед усього написаного до ока впала іще одна цікава фразу, яка можливо і характеризує справжнє ставлення влади до боротьби з корупцією: "Важливо усунути деформацію суспільної свідомості, коли чесний чиновник сприймається як явище незвичайне".

Тобто, виявляється, винне суспільство. Це у нас із вами деформація сприйняття, а не у цього режиму тотальна деформація моралі!

Висновок очевидний – вони не збираються нічого змінювати по суті. Їх усе влаштовує, не вистачає лише народних гулянь з приводу придбання чергової бурової вишки з корупційною націнкою в прибалтійських бомжів.

Хоча тут, навпаки, маємо справу з дуже тверезим сприйняттям народом реальності. Реальності, яку формували десятиліття правління клептоманії та блюзнірства, і яку автори цієї реальності намагаються тепер змінити нещирою і показушною компанійщиною та лозунгами. Не вийде!

Корупція в Україні, яку Андрій Клюєв влучно назвав "лихом національного масштабу" та "ворогом держави № 1" має відомі усій країні обличчя, прізвища та посади. Як виглядає цей найстрашніший ворог України, можна легко побачити – увімкнувши випуск новин на Першому національному.

Зупинити ж кругообіг корупціонерів в системі влади, новоспечений секретар РНБОУ може набагато простіше, аніж здається, і без написання викривальних грізних статей – достатньо зібрати своїх соратників в "Зоряному" та повільно, аби нікого не пропустити, зачитуючи прізвища в алфавітному порядку, приймати від них заяви про відставку.

А почати можна було б з кінця – з прізвища Янукович.

Андрій Пишний, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)