Как слить "Золотую осень" в "золотой унитаз"

70 просмотров
Понедельник, 14 июля 2014, 10:14
Павел Жовниренко
глава правления Центра стратегических исследований, член общества "Малый Круг", для УП

За даними з моїх власних джерел, у ніч з 9 на 10 липня в Москві, хоч і не без проблем, але таки затверджено план "Золота осінь", який спрямований на дестабілізацію ситуації у восьми областях сходу та півдня України.

Про існування цього плану раніше говорили панове Парубій та Наливайченко. При цьому голова СБУ заявив, що для того, щоб знати деталі, треба допитати громадян Глазьєва та Царьова.

Як на мене, звичайно шкода, що наші спецслужби не мають інших, більш реалістичних шляхів і засобів з'ясування подробиць плану Кремля. Приймемо на віру офіційну версію, що така ситуація породжена успішністю попередньої багаторічної операції нашого заклятого "стратегічного партнера" зі знищення української служби безпеки – а тому, після приходу до влади проукраїнського президента, є тимчасовою.

Але що може й має робити держава зараз, не чекаючи, поки наші розвідники та силовики "стануть на ноги", а північний сусід почне реалізацію свого плану?

Ризикну порадити.

Говорячи коротко – треба проаналізувати й максимально нівелювати всі наявні та потенційні ризики, що послаблюють чи можуть послабити позиції України в зазначеному регіоні. Навіть при нинішній кризі, в умовах браку коштів за два-три місяці можна встигнути зробити дуже багато, якщо працювати творчо й не "взагалі", а за ключовими напрямками: політичний, економічний, військовий, кадровий, інформаційний, правоохоронний.

Деталізувати напрямки міг би, але не буду, далі поясню – чому. Єдине, що зроблю – це деякі штрихи, в основному ключовими словами.

Обов'язковими цільовими векторами київської відповіді на московську "осінь" мають бути економічна та політична демонополізація й декриміналізація областей, децентралізація влади, кадрова фільтрація, невідворотна й ефективна відповідальність, у тому числі фінансова, усіх причетних до організованого антиукраїнського погрому на Донеччині, Луганщині, у Криму, інших регіонах – від олігархів до "мирних" перекривачів доріг перед українськими військовими.

Грошей на відновлення зруйнованого й компенсацію збитків більше ніж достатньо. Просто їх треба брати не з бюджету, не з американських грантів, а з рахунків та кишень тих, хто вирішив "погратися у войнушку" із власною державою. Тоді матимемо потрійний ефект – не лише фінансовий, а й виховний та профілактичний.

Найдоцільнішим варіантом недопущення зовнішньої агресії в нинішніх умовах браку часу, коштів і поки що відсутності ефективної армії виглядає невідкладне розгортання в кожному місті та селищі загонів територіальної оборони, створених на основі поєднання швейцарської моделі організації загонів резервістів, естонського варіанту добровільних воєнізованих формувань "Кайтселіт" і радянської системи цивільної оборони.

Далі не деталізуватиму – даю простір для творчості тим, хто на своїх посадах за рахунок держбюджету аналізує ситуацію, готує пропозиції, приймає рішення й реалізує їх.

І дай, Боже, усім нам успішно пройти цей тест: одним – на професійну придатність, а всім іншим – на спроможність України бути й залишатися собою.

Павло Жовніренко, член Товариства "Мале Коло", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)