Если ты Злой, то тебе можно? или Театр абсурда в Одессе

2968 просмотров
Вторник, 29 января 2019, 19:00
Владислава СмолинскаяVladyslava Smolinska
юрист юридической компании "Миллер"

Якщо єдиний інструмент, яким Ви володієте - це молоток, то кожна проблема стає схожою на цвяхи.

Абрахам Маслоу

Безпека - це основа соціального договору. Протягом останніх років резонансні справи проти життя та здоров'я людини будують в уявленні злочинців ланцюг: скоїв злочин-відповідальність не несе. Це величезний удар по правовій державі та початок руйнації цивілізованого світу.

Справа вбивства Арслана Шейхова - ще один постріл у війні проти європейських цінностей.

Серпень 2017 року. Одеська область, село Єгорівка. Військовослужбовець ВМС ЗС України Арслан Шейхов святкує свій 33-ій день народження. Для Арслана цей день народження став останнім.

У той день після зустрічі з колишнім товаришем, екс-міліціонером Володимиром Злим, Арслана Шейхова знайдуть вбитим: у крові та без взуття, яке згодом виявлять в автомобілі Злого. А сам Злий стане обвинуваченим у вбивстві військовослужбовця.

Зламані ребра, численні рани, садна та синці на обличчі та по всьому тілу. Жирова емболія, яка виникла в результаті переломів ребер, призвела до смерті. Перелом щитоподібного хряща, іншими словами - кадика. Різані пошкодження в області під'язикової кістки і в області з'єднання пластин щитоподібного хряща. Цими останніми ударами жертву добивали вже після смерті.

Жорстоке вбивство, скажете ви? Вбивство з необережності, відповість вам слідство.

Жорстоке вбивство з (не)обережності

Для розуміння. Кримінальне провадження - це шлях від внесення відомостей в ЄРДР та оголошення підозри до проголошення судом вироку.

Для подолання такого шляху ви маєте право обрати одну з доріг.

Перша є резонною зі стратегічної точки зору. Це щойно відремонтована, якісна дорога з великою кількістю смуг, однак вона, скажімо, довша. Ви прибудете в місце призначення цілим, без порушення правил дорожнього руху та, напевно, досягнете мети своєї подорожі.

Друга може здатися логічнішою тактично - вона значно коротша, натомість нагадує реверсну смугу без регулювання та з розбитим покриттям. Вам доведеться ризикувати, однак ви, можливо, отримаєте миттєві дивіденди.

Другий варіант у кримінальному провадженні - це коли успішність вимірюється в кількості переданих до суду обвинувальних актів, і абсолютно не важливо, чи співпадає їхній зміст із реальністю.

Це коли з незрозумілої причини втрачаються речові докази. Це неможливість чи нездатність докласти мінімальних зусиль, аби довести зв'язок між вже знайденими доказами та правопорушенням, що розслідується.

Це різного роду експертизи, під час проведення яких експерт не бачить колоду у власному оці, що пізніше кардинально вплине на розвиток провадження.

Але схоже на те, що українські правоохоронці вже навчилися впевнено користуватися й другим шляхом.

Кримінальне провадження за фактом вбивства Арслана Шейхова від самого початку було зареєстроване за ст. 115 КК України, тобто умисне вбивство.

Однак обвинувачений Володимир Злий наполягав, що він намагався врятувати матроса - робив йому штучне дихання, обливав його водою. Тоді ж судмедекспертиза легко підтвердила його слова, не звертаючи увагу на численні рани, садна та синці, якими було буквально вкрите все тіло вбитого.

Пізніше завдяки зусиллям активістів справа набула певного резонансу. Провели повторну судмедекспертизу та визначили тяжкість тілесних ушкоджень, нанесених Арслану, щоб вказати на причинно-наслідковий зв'язок між ними та загибеллю.

І тільки після цього Злого взяли під варту. Як пізніше виявиться, тільки для того, щоб заспокоїти гнів аудиторії. Бо трохи згодом, коли резонанс трошки спав, справу одразу ж перекваліфікували зі ст. 115 КК України (умисне вбивство) на ст. 119 КК України (вбивство з необережності).

Прокурор зазначав, що слідство допустило занадто багато помилок, і найжорсткіша кваліфікація, на яку можна сподіватися - це ч. 1 ст. 119 КК України - вбивство з необережності, а максимальне покарання - 5 років позбавлення волі.

Власне, майже так і сталося. У серпні минулого року Великомихайлівський суд Одеської області визнав Володимира Злого винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 119 КК України, та призначив йому покарання. Щоправда, у вигляді 4 років позбавлення волі у кримінально-виконавчій установі закритого типу.

Продовження під рекламою:
За версією суду, смерть Арслана Шейхова наступила, увага, в результаті "невдалого" непрямого масажу серця.

Нікого не бентежить, що навіть у висновках судмедекспертів є сумніви, що ребра були зламані саме в результаті непрямого масажу серця. Більше того, вони вказали, що в обвинуваченого не було навіть жодних підстав для проведення масажу серця.

Крім цього, досі не зрозуміло, як здійсненням звичайного масажу серця можна описати всі інші жорстокі ушкодження, нанесені загиблому, зокрема, посмертно.

Сам Злий заперечує навіть те, що він робив масаж серця. Каже, його дії обмежилися лише штучним диханням. А його захист просить апеляцію скасувати вказаний вирок та закрити провадження у зв'язку з нібито відсутністю складу злочину.

Це все попри низку показань свідків, які прямо вказують на причетність Злого до вбивства.

Свої люди всюди

Позиція Олега Комишана, прокурора, який веде справу, у певний момент змінилася з активної на абсолютно пасивну.

В середині 2018 року він раптом перестав спілкуватися з сім'єю загиблого. На засіданнях скоріше відмовчувався. А впевненість у присудженні максимально передбаченого ст. 119 КК України покарання у вигляді 5 років позбавлення волі раптом змінилася на сподівання отримати хоча би мінімальний строк чи принаймні умовний.

Близькі Шейхова вважають, що на прокурора здійснювався тиск з боку оточення засудженого, представники якого працюють у правоохоронних органах.

Цікаве співпадіння: особа з прізвищем, як в обвинуваченого, Леонід Злий, нині прокурор Одеської місцевої прокуратури №1, в минулому був керівником Роздільнянської прокуратури.

Батько засудженого Іван Злий - колишній голова місцевого колгоспу, екс-депутат районних рад 3-х скликань та екс-депутат облради. А до 2017 року він був директором сільськогосподарського ТОВ "ІВА", від якого залежала значна частина місцевого населення.

Можливо, саме ці зв'язки дозволяють обвинуваченому продовжувати здійснення численних погроз життю сім'ї вбитого Арслана, про які повідомляють мати та сестра вбитого.

Зв'язки вирішують все?

Саме такі історії - лакмусовий папірець для майбутнього правоохоронної системи України. І поки що наші правоохоронці не в змозі здати цей іспит хоча б на задовільно.

Адже, здавалось би, очевидно умисне вбивство спочатку кваліфікують як вбивство з необережності. Смерть нібито наступила у зв'язку з бажанням обвинуваченого врятувати загиблого - в результаті невдалого непрямого масажу серця. З кожним днем позиція правоохоронців стає дедалі більш абсурдною.

Пізніше, у першій інстанції, обвинувачений, попри показання свідків, наполягає на тому, що він взагалі не причетний до загибелі, адже він, за його словами, обмежився штучним диханням загиблому - і справу взагалі потрібно закрити за відсутністю складу правопорушення.

Вишенькою на торті стає те, що в день, на який було призначено розгляд відповідної апеляційної скарги обвинуваченого, раптом змінюють суддю. Про це достеменно було відомо стороні захисту, однак про це ніяким чином не повідомили потерпілу - матір вбитого матроса.

Схоже, що родич у місцевій прокуратурі, екс-колеги у правоохоронних органах, вплив батька - і, здавалось би, досить очевидні речі починають носити інше забарвлення.

На кожному рівні - чи то місцевому, чи то регіональному, чи то державному - діє кругова порука.

Особи, вплив яких, на перший погляд, не здається вагомим у контексті розслідування такої значної справи як вбивство людини, ба більше - військовослужбовця, виявляється вирішальним. Оскільки мова йде про долю сина місцевого феодала, який мав великий шанс потрапити серйозно та надовго за ґрати.

Останнє слово за високоповажним судом. У вівторок 29 січня, відбулося перше засідання апеляційної інстанції. Друге - призначене на 20 лютого, 14:30.

P.S. Адвокат юридичної компанії "Міллер" Масі Найєм приєднався до справи, аби надавати правову допомогу родині загиблого. Наша команда зробить усе можливе, аби винні у скоєному понесли відповідальність.

Владислава Смолінська, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)