Последствия "реформы" Архстройконтроля: растут незаконные застройки

814 просмотров
Среда, 06 мая 2020, 08:00
Любомир ЗубачLyubomyr Zubach
эксперт по вопросам местного самоуправления

Кажуть, найcтрашніше побажання у китайців – щоб ти жив у часи перемін. І сьогодні я навіть не про коронавірус. А про те, що відбувається з реформуванням Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

Взялися за найбільш корумпований орган у сфері будівництва? Похвально. Вирішили замість однієї структури створити кілька? Сумнівно. Забрали у місцевих органів ДАБІ повноваження на невизначений термін? Зовсім погано!

Незаконні забудови ростуть як гриби після дощу – і жодного впливу міста не мають! І це те, що фіксуємо за неповні 2 місяці карантину. 

Самобуди – не просто незаконно, а й небезпечно

Розпочну з показового, на мою думку, і свіжого прикладу.

Львів. Один з досить великих нічних клубів. На перший погляд, наче й нема ніякої будови, просто брезент і огорожа, а під брезентом – нормальна така, капітальна будова із цеглою, арматурою і бетоном. 

До маскування пильно придивилися львівські комунальники. Після невеликого розслідування з'ясували, що активні роботи розпочали десь із початком карантину. Хоча історія самобуду не нова. Це скоріше друга хвиля.

У липні 2019 року міська ДАБІ вже притягала власника цього нічного клубу до відповідальності за роботи без дозвільних документів – виписали штраф на понад 700 тисяч гривень. Керівництво ТЗОВ вирішило судитись, зараз справа на апеляційному розгляді в Адміністративному суді. А тим часом будівельні роботи відновили.

Читайте також: Реформа ДАБІ: як бути із децентралізацією

Насправді тут маємо не лише самобуд, а й захоплення земельної ділянки поруч.

У цій історії є два важливі моменти.

Перший. Очевидно, Львівська міська рада буде реагувати, не буде просто стояти і розводити руками. Ми вже скерували листи в правоохоронні органи, тому що тут є цілий букет порушень. 

Не тільки будівництво без дозволу. Нічний клуб де-факто захопив земельну ділянку. Очевидно, ніяк її не оформив. Це є порушення, а отже, можна наполягати, щоб у поліції порушили кримінальну справу.

Але це не системний підхід. У державі повинна бути справна система архітектурно-будівельного контролю. А зараз вона просто зламана.

Реклама:
І другий момент. Може, навіть важливіший за перший. Чотири року тому у Львові сталася масштабна пожежа – горів нічний клуб. І це було приміщення цього самого розважального закладу. Просто його після тих сумних подій переназвали. 

Тоді, у 2016-му, у цьому ж приміщенні запустили феєрверки. Як наслідок – більш як 200 людей довелось евакуювати, понад два десятки постраждали, були й ті, хто потрапив у реанімацію. Вже потім вогнеборці скажуть: не можна було у такому приміщенні запускати феєрверки.

Тому оцей самобуд – це не лише питання будівельне чи юридичне, це вже питання безпеки тих людей, які будуть відвідувати цей заклад. Адже якщо щось збудовано без дозволу, то це означає, що воно не є належно спроектовано, воно не пройшло експертизу, воно не перевірено.

Очевидно, питання безпеки актуальне не лише стосовно цього самобуду, воно більш ніж доречне щодо всіх будівництв, на які нема дозволів.

А тепер ремарка мовою цифр: лише за два неповні місяці карантину у Львові вже зафіксували близько 80 (!) самобудів. Звертаються львів'яни, щось фіксує сама міська ДАБІ. Але ж про офіційну перевірку з якимись наслідками мова не йде. Бо повторюся: немає повноважень, їх забрав уряд.

Чому реформу ДАБІ треба розморозити

Насправді описаний самобуд – такий прецедент, який може стати проблемою не лише для Львова, а й для всієї України. Фактично ми починаємо пожинати плоди так званої реформи Держархбудконтролю: коли нібито боролися з корупцією, а насправді дали карти в руки недобросовісних забудовників.

Що маємо на сьогодні? Постанову, яка визначала механізм та процедуру перевірки, зупинено. А отже, міські інспекції, зокрема львівська, не мають жодних юридичних підстав для того, щоби провести перевірку, накласти штраф і втихомирити забудовника-порушника. 

І я прогнозую: якщо Кабінет міністрів не одумається і не врегулює це питання найближчим часом, то самочинне будівництво стане нормою і для Львова, і для всієї України.

Бо для недобросовісних забудовників це виходить, знаєте, золотий час: будуєш – і ніхто нічого не може тобі зробити.

От ви можете сказати: навіщо про це так голосно говорити, може, варто промовчати, щоб і решта забудовників так не почали робити? Повірте, ті, хто у цій сфері й мають нечисте сумління, давно знають і користуються цим архбудконтрольним замороженням.

А це не лише чималі кошти недоотриманих податків і сплат до місцевих бюджетів. Тут ще й питання безпеки тих, хто житиме й відвідуватиме зведені в цей час будинки, офіси тощо.

Держава має розуміти це. Та повернути бодай містам можливість для контролю. І що швидше, то краще. Інакше українські міста охопить будівельний хаос, впоратися з яким буде дуже важко.

Повторюсь: питання державного архітектурного контролю – це питання не тільки юридичне, а передусім безпеки людей. 

Люди будуть у безпеці, коли будівництво буде здійснюватись відповідно до дозволів. Саме тому містові відновити повноваження. А ліквідовувати архітектурно-будівельний контроль, навіть на якийсь час, залишаючи ось такі часові "білі плями", – просто абсурд.

Любомир Зубач, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)