Зе!Борьба с коррупцией в 2021 году

Среда, 19 января 2022, 16:30

За останній рік стало очевидно, що у найвищих провладних кабінетах відсутнє розуміння напрямку руху антикорупційної реформи і повністю зникла політична воля боротися з корупцією, а з’явилася логічне бажання очолити те, що (не) можеш побороти.

Тому, як в тій казці про братів дванадцять місяців, які робили щедрі подарунки, продемонструємо як представники Офісу Президента, парламентарі та урядовці зловживаючи своїм становищем, "дбали" про антикорупційну інфраструктуру, руйнували відповідні здобутки і щомісяця робили один одному, як рідні брати, подарунки, у вигляді доступу до корупційних годівничок. 

Спершу про фундаментальне – відсутність чіткого плану щодо продовження антикорупційної реформи. 

Цей документ мав бути затверджений у вигляді Антикорупційної стратегії з періодом на наступних 4-5 років. Проте відповідний законопроект вже понад рік не ухвалено в стінах парламенту і ніхто про нього особливо не згадує. 

Окрім цього, два новостворених органи досі не мають постійних керівників, мова йде про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру (САП) і Національне агентство з повернення активів (АРМА). А в третій, буквально з коліс, було швидко "під ялинку" обрано прогнозованого нами керівника – конкурсна комісія визначила Олексія Сухачова, як нового очільника Державного бюро розслідувань (ДБР).

Обрання керівників зазначених органів звичайно відбувається на конкурсних засадах, але це не демонстрація перемоги найсильнішого кандидата, а  імітація справедливості в результаті якої переможцем завжди стає Офіс Президента в особі його керманичів. 

В ЗМІ неодноразово зазначали прізвища цих посадовців, зокрема йдеться про заступника глави ОП Олега Татарова, який має неабиякий вплив на правоохоронні інституції, хоча  донедавна сам знаходився у фокусі розслідування детективів НАБУ стосовно корупційного злочину. Але завдяки діям Генерального прокурора та судів його фактично позбавили "справедливості" та вивели з-під удару Феміди. 

Читайте також: ​​"Злити" справу за 90 днів. Прізвища та ролі усіх рятівників Татарова

Глобальна проблема – намагання конструювати нові корупційні схеми шляхом ліквідації прозорості та публічності під час витрачання бюджетних коштів. Наприклад, виведення з-під дії електронної системи закупівель ProZorro обсягу закупівель для будівництва Київської окружної дороги на суму більше 85 млрд гривень.

Це зроблено для чотирьох близьких до Офісу Президента будівельних компаній в тому числі і для того, щоб і надалі підтримувати "вірних слуг" конвертами з "різнобарвним" наповненням. Слід відмітити, що наразі порушено понад тисячі кримінальних проваджень стосовно зловживань на будівництві доріг в рамках "Великого будівництва". 

Реклама:
Сюди ж можна віднести підрив антикорупційного законодавства, пом’якшення відповідальності за відповідні злочини, зволікання із відновлення відповідальності за недостовірне декларування, знищення звітності за політичні фінанси, створення перешкод для розслідувань НАБУ і подальшого розгляду у Вищому антикорупційному суді.

Наприклад, це стосується законопроєкту №5070 щодо приведення у відповідність закону про Бюро до Конституції. Ним передбачалась можливість звільнення директора НАБУ з посади ще до закінчення строку повноважень. Або минулорічного законопроєкту №4437, фактично по аналогії з попереднім документом.

Тепер про факти, подарунки та корупційні скандали, що виникають щомісяця. Це підтверджує те, що проблеми з корупцією є системними та поширеними про всій країні. Перерахуємо найбільш кричущі випадки. 

Січень – держбюджет передбачав майже 1 млрд гривень на придбання ноутбуків для 60 тисяч вчителів, які мали б дистанційно навчати школярів.

За даними ProZorro, станом на 13 жовтня за цією програмою було завершено лише один тендер на 921 ноутбук за 18,23 млн гривень. Попередньо Мінцифра, Міносвіта і СБУ заявили про організацію "великої корупційної схеми" і тому вчителі залишились без комп’ютерної техніки. 

Лютий – вакцина проти коронавірусу під назвою CoviShield постачалась через новостворену компанію Grace of God, яка зареєстрована на пустирі на студента, батько якого "мав зв’язки" з директором індійського заводу, що виробляє цю вакцину.

МОЗ типово не оприлюднюв дані про договори поставок. Орієнтовна вартість цієї вакцини майже в 3 рази вища, ніж аналогічні закупки в Бельгії.

Березень – саме в цей період детективи НАБУ за процесуального керівництва САП зафіксували мільйонний хабар, де фігурантами провадження фігурувало керівництва Харківської обласної ради, зокрема обраний від "Слуг народу" глава цього органу – Артур Товмасян.

Квітень – перед зміною керівництва державного "Центренерго" провернули схему з корупційною маржою 370 млн гривень на закупівлю вугілля у новоствореного ТОВ "Укрвуглезбагачення груп", де засновницею виступила 27-річна громадянка, батьки якої працюють в структурах олігарха Ігоря Коломойського. 

Липень – ухвалено закон, яким пробачено структурам іншого олігарха, Дмитра Фірташа, боргові зобов’язання на суму понад 60 млрд гривень.

Серпень – народний депутат від "Слуг народу" Олександр Трухін потрапив в ДТП. Після цього ряд ЗМІ знімають інформацію про інцидент. У свою чергу, органи правопорядку ніяк не можуть знайти відзняте відео зазначеного ДТП.

Читайте також: Від зятя партнера Коломойського до "слуги народу". Хто такий Олександр Трухін, ДТП з яким намагаються зам’яти

Окрім цього, детективи НАБУ наприкінці цього ж місяця затримали члена Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей за отримання неправомірної вигоди розміром 90 тисяч доларів, які чиновник вимагав за сприяння у наданні дозволів та ліцензій у сфері грального бізнесу. Згодом, проте аж в грудні, цього держслужбовця нарешті звільнили з посади. 

Реклама:

Вересень – детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП провели обшуки у справі, пов’язаній з депутатом-слугою Олександром Куницьким. До слова, його неодноразово пов’язували з лобіюванням інтересів олігарха Ігоря Коломойського.

Жовтень – корупційний скандал на "Житомирському бронетанковому заводі", де без тендерів укладено три угоди з ТОВ "ЮА.РПА" на ремонт 24 прицілів для танків вартістю 8.3 млн гривень. Попередньо з цією ж компанією укладались угоди, де слідчі ДБР зафіксували потенційну шкоду в 90 млн гривень. 

Листопад – оголошено підозру заступнику міністра оборони Халімону, за те що Міноборони за результатами тендерів укладає угоду про постачання продуктових пайків на 27,49 млн гривень без використання системи ProZorro.

Групу фірм-постачальників пов’язують зі "смотрящим" часів Януковича – Юрієм Єнакіївським. 

Грудень – голову пропрезидентської фракції "Слуги народу" Давида Арахамію підозрюють в організації схеми щодо постачання електроенергії з Білорусі через фірму-прокладку з ОАЕ. Журналісти зауважили, що імпорт електроенергії відбувається не між "Беленерго" та "Енергоатомом", а через приватні компанії – українську "ТЕТ Груп" та арабську Vector Energy Innovation.

При заявленому місячному обсязі поставок з Білорусі на рівні 900 тисяч МВт/год, в кишені друзів Арахамії відійде близько 27,5 млн доларів США. 

Але найгучнішим "корупційним" акордом наприкінці року можна вважати санкціоноване з Офісу Президента рішення Окружного адміністративного суду міста Києва стосовно скасування Порядку проведення конкурсу на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Це рішення не тільки виглядає як персонально санкціоновано Зеленським, але й ставить хрест на довірі західних партнерів. Чи може це бути найбільшою помилкою Зе!Команди минулоріч? І вже в січні можна стверджувати, що за погодження з Офісу Президента продовжується блокування призначення нового керівника САП. 

Читайте також: Зеленський розводить українців, мов кошенят, на конкурсі головного антикорупційного прокурора

Наостанок про так звану деолігархізацію.

На Банковій вже обрали ключового союзника серед олігархічних кіл. Ігорю Коломойському не тільки підіграють під час ухвалення законопроекту №5600 (стосовно ренти щодо марганцевих руд), але й по факту на його користь здійснюють розподіл державної "Укрнафти".

Крім того, Коломойський може отримати від держави щонайменше 700 млн кубометрів газу, що коштує 1 млрд доларів США. Проте це не кінець, у грудні журналісти програми "Схеми" опублікували матеріал, з якого ми дізналися, що "Запорізький феросплавний завод", мажоритарним акціонером якого є група "Приват", спочатку отримав тисячі блоків для майнінгу криптовалюти вартістю 750 млн гривень.

Реклама:
При цьому варто не забувати, що у грудні 2020 року відбувся великий аукціон "під одного покупця" в державному "Енергоатомі". Спочатку ціна на поставку 1 МВт/год зафіксована на рівні 1400 грн, однак компанія "Юнайтед Енерджі" з орбіти Коломойського придбала дешевше стартової ціни, а саме за 1150 грн.

Як наслідок, на запорізькому заводі Коломойського "зійшлися всі зірки" – завезено потрібне для майнінгу обладнання і отримано колосальну кількість максимально дешевої електроенергії. Пояснити такий демпінг цін т.в.о. глави "Енергоатому" Петро Котін не зміг.

Таким чином група "Приват" може майнити за рахунок коштів платників податків криптовалют в місяць на суму близько 4 млн доларів. Тим часом Окружний адміністративний суд міста Києва (ОАСК) "дозволив" не платити підконтрольній Коломойському "Укрнафті" податків на суму більше 4 млрд гривень.

І наостанок, Шостий апеляційний суд відхилив скаргу Антимонопольного комітету на рішення ОАСК і скасував штраф стосовно антиконкурентних узгоджених дій мережі автозаправок групи "Приват" на суму 4.7 млрд гривень. Загалом, в Україні деолігархізація так "торкнулась" цю фінансово-промислову групу, що вони вийшли в плюс на 40 млрд гривень за 2021 рік.

Отже, щомісяця влада робила собі подарунки ну і, звичайно, не забувала про нас, проводячи багаточасові  брифінги і підводячи підсумки "екватору" перебування  Зекоманди при владі, забуваючи, що Володимир Зеленський в 2019 році обіцяв не боротьбу, а перемогу над корупцією. І дійсно, Офіс Президента своєрідно "переміг" корупцію, очоливши її та використовуючи задля збагачення і подальшого контролю над усіма гілками влади. 

Генпрокурор у 2019-2020 рр., співзасновник Центру національної стійкості та розвитку – Руслан Рябошапка

Співавтор тексту – Олександр Лємєнов (засновник StateWatch)

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

"Мобилизационный" закон: изменения для бизнеса и военнообязанных лиц

Почему "Азов" до сих пор не получает западное оружие?

Зачем нужен госреестр лиц, пострадавших в результате агрессии РФ

Почему бизнесу выгодно вкладывать средства в образование и кто должен контролировать эти инвестиции

Как нам звучать в мире? В продолжение дискуссии о классической музыке

Как жить с травматическими событиями. Советы от психотерапевта Эдит Эгер, которая пережила Холокост, и ее внука