Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В "Шегинях" незаконно перейшли кордон 60 осіб, 6 протоколів уже в суді - ДПС

Понеділок, 11 вересня 2017, 16:24

За попередніми оцінками прикордонників, 10 вересня український державний кордон у пункті пропуску "Шегині" перетнули близько 6 десятків осіб.

Про це на брифінгу 11 вересня повідомив голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал.

"Ми розглядаємо близько 60 чоловік", – сказав він, відповідаючи на запитання журналістів.

За словами головного прикордонника, стаття 204 прим.1 Адміністративного кодексу - "незаконне перетинання державного кордону" - має санкцію штрафу від 1700 до 3500 або 15 діб адміністративного арешту

Цигикал зазначив, що зазраз у пункті пропуску працюють слідчі Національної поліції, військової прокуратури, які проводять допити громадян, що безпосередньо були на пункті пропуску "Шегині" та незаконно перетнули кордон, а тепер повертаються в пункт пропуску.

"6 особам уже оформлено протоколи про адміністративне порушення і направлено в суд і зараз 9 чоловік ще оформляються. Це втому числі й журналісти", – сказав голова ДПС.

Крім того у справі фігурують 332 стаття Кримінального кодексу – організація незаконної переправи, та ще більш тяжка стаття 141 стаття – перешкоджання законним діям Збройних сил України або інших військових формувань, зазначив Цигикал.

"І ми розуміємо, що тут потрібно дивитися, хто безпосередньо очолював цю акцію, надавав відповідні команди для масових безпорядків на державному кордоні", – сказав глава ДПС.

Наразі правоохоронці аналізують відеоматеріали з камер спостереження та різноманітні ролики з Youtube.

"Всі бачили відео з польської сторони, як чемно себе вели всі учасники цієї акції з польськими прикордонниками. І ніхто там нічого не влаштовував…. І як вони вели себе з української.. В тому числі зараз встановлюємо осіб, які мали невідомо яке громадянство… Були там і особи грузинської національності, які вступали в полеміку з заступником начальника регіонального управління полковником Краснопортком", – заявив Цигикал.

За його словами, слідчі встановлюватимуть осіб, причетних до організації безладів, і направляти до суду протоколи за статтею 185 прим. 10 -"Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону".

Читайте також: "Гармидер і сором на кордоні. Як Саакашвілі повернувся в Україну"

Як відомо, 10 вересня позбавлений українського громадянства Саакашвілі, екстрадиції якого вимагає Грузія, прорвався до України з території Польщі.

Спершу планувалося, що він перетне кордон у пункті пропуску "Краковець", однак Саакашвілі скористався пунктом "Шегині". Польські прикордонники пропустили відомого політика, у "нейтральній зоні" автобус Саакашвілі застряг, бо українська сторона закрила кордон під приводом замінування, але Саакашвілі все ж прорвався в Україну

При цьому політик не пройшов прикордонний контроль з українського боку. Прикордонники мали наказ не відкривати вогонь. Саакашвілі поїхав до Львова.

У МВС заявили, що під час "прориву" кордону прихильниками Саакашвілі 11 поліцейських та 5 прикордонників отримали тілесні ушкодження. 

Поліція Львівської області відкрила кримінальне провадження за фактом прориву кордону екс-президентом Грузії і екс-главою Одеської ОДА, а також його прихильниками.

Валентина Романенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
Усі новини...