Захист Саакашвілі заявив про відвід суддів у справі про громадянство

П'ятниця, 16 лютого 2018, 09:51

Захист Міхеіла Саакашвілі заявив відвід колегії суддів Касаційного адміністративного суду Верховного Суду при розгляді справи про припинення його українського громадянства.

16 лютого суд продовжив розгляд позову Саакашвілі до президента України.

Захист Саакашвілі подав заяву про відвід всієї колегії з 5 суддів під головуванням судді Ханової, бо не довіряє суддям.

Зі свого боку, суддя Ханова і представник Адміністрації президента заявили, що адвокати пропустили строк подачі заяви про відвід, повідомляють "Українські новини".

"У нас виключно юридична проблема, а не політична", – зазначила суддя.

У свою чергу, адвокат Руслан Чорнолуцький заявив, що колегія суддів сформована незаконно, так як згідно зі звітом автоматизованого розподіленого справ, колегія була сформована "за 0,00 мілісекунди".

Також захисник стверджує, що згідно з інформацією Громадської ради доброчесності суддя Ханова в 2010 році демонструвала упередженість у своїй роботі.

О 10:35 судді пішли в дорадчу кімнату для вирішення питання про відвід.

У перерві Руслан Чорнолуцький заявив: "Ця колегія формувалася виключно штучно, в ручному режимі, в 0 мілісекунд сформована з великої кількості суддів саме ці 5 суддів".

"І ми більше, ніж впевнені, що розгляд і цієї справи буде прискорюватися. Ми не можемо сподіватися на справедливе рішення суду щодо поновлення громадянства Михайла Саакашвілі", – додав він.

За словами Чорнолуцького, "видворивши Михайла, влада підтвердила: що вони фабрикували, ліпили цинічним способом" справи проти Саакашвілі.

"І ми довели і фальшивість т.зв. "експертизи" щодо його розмов із Курченком, і достатньо доказів надали, як порушувалися права Михайла", – заявив він.

"Сьогодні декілька судових справ завершилися, прискорено розглянули минулі судові спори. Судова влада ручна, підконтрольна Адміністрації президента і Генеральній прокуратурі. І сьогодні ми не можемо довіряти всій судовій гілці влади в країні – і, в тому числі, цьому складу суду", – сказав адвокат.

"В нас достатньо доказів… Ми обіцяємо, що доведемо і повернемо Саакашвілі в Україну законним чином", – додав він.

Як відомо, в липні 2017 року президент Петро Порошенко позбавив екс-президента Грузії, екс-голову Одеської обласної держадміністрації Міхеіла Саакашвілі українського громадянства. Саакашвілі оскаржує це.

3 січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва відмовив Саакашвілі у позовних вимогах до Державної міграційної служби щодо визнання його біженцем.

12 лютого Саакашвілі затримали й вивезли до Польщі на підставі того, що він звідти в’їхав до України з порушенням процедури.

Читайте також: Зворотній прорив. Як Саакашвілі вислали з України

Саакашвлі звинувачували в незаконному перетині кордону між Польщею та Україною, за що він уже сплатив штраф.

Крім того, лідеру "Руху нових сил" інкримінують "сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їхньої злочинної діяльності" (ч 2. статті 256): нібито Саакашвілі домовлявся з людиною екс-президента Віктора Януковича Сергієм Курченком про фінансування акцій протесту.

Зі свого боку, Грузія вимагала екстрадиції Саакашвілі з України. У Грузії суд заочно засудив його до 3 років в'язниці за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями.

Українська правда, Українські новини

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: