Нардепи оскаржують в КС закон про "поправковий спам"

Середа, 27 травня 2020, 14:19
Нардепи оскаржують в КС закон про поправковий спам

До Конституційного суду надійшло подання від народних депутатів щодо неконституційності закону про попередження "поправкового спаму".

Джерело: сайт КС

Дослівно: "До Конституційного Суду 27 травня надійшло конституційне подання 53 народних депутатів щодо відповідності Конституції закону "Про внесення змін до регламенту Верховної Ради щодо протидії зловживанням правами народних депутатів у ході законодавчої процедури" від 16 квітня 2020 року № 561-IX".

Деталі: Подання підписали нардепи від "Батьківщини", "Слуги народу", депутатської групи "За майбутнє", позафракційні.

На думку парламентарів, закон не відповідає низці статей Конституції і порушує права депутатів.

Що було раніше: 16 квітня Верховна Рада проголосувала у другому читанні і в цілому законопроєкт про внесення змін до свого регламенту.  Закон закріплює особливу процедуру розгляду у другому читанні законопроєктів із надмірною кількістю поправок, яка дозволить скоротити час розгляду поправок у залі.

Знати більше: Зе без Бе. Нескінченна битва за "антиколомойський" закон

Передісторія:

  • 30 березня Верховна Рада підтримала у першому читанні так званий "антиколомойський" законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Він передбачає, що власники і ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі.
  • Однак противники так званого "антиколомойського" законопроєкту подали до нього рекордні понад 16 тисяч поправок.
  • Фракція "Слуга народу" вирішила внести зміни до регламенту Верховної Ради, які дозволять розглядати велику кількість поправок за спеціальною процедурою.
  • Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія припускав, що проголосувати в другому читанні за "банківський закон" депутати встигнуть до 5 травня – і тоді впродовж 3 тижнів Україна отримає новий транш від Міжнародного валютного фонду.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: