Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Справа Шеремета: Венедіктова обіцяє врахувати свідчення білоруського інформатора

Вівторок, 6 квітня 2021, 15:39
Справа Шеремета: Венедіктова обіцяє врахувати свідчення білоруського інформатора

Свідчення колишнього співробітника білоруського спецпідрозділу Ігоря Макара врахують в рамках розслідування кримінальної справи про замовників убивства журналіста Павла Шеремета.

Джерело: генеральний прокурор Ірина Венедіктова в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна"

Пряма мова Венедіктової: "Слідство враховуватиме все у своєму розслідуванні, безумовно, і ці свідчення (білоруського інформатора – ред.) також. Враховуючи те, що до справи надто багато запитань, а з появою так званого білоруського сліду - це вже міжнародна політика, ми підходитимемо до розслідування дуже ґрунтовно. Слідство вивчає все.

Справа резонансна і з точки зору громадянської позиції, і з точки зору правоохоронних органів, тому що, як ви знаєте, була справа і щодо фальсифікації матеріалів слідством. Але це була оціночна історія, яку подавала сторона захисту".

Що було раніше: У січні 2021 року білоруська опозиція передала УП записи розмов колишнього голови Комітету держбезпеки Білорусі Вадима Зайцева про підготовку у 2012 році вбивства Шеремета, а колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар дав свідчення українським правоохоронцям у справі Шеремета. У білоруському МЗС заявили, що Макар – шахрай, і в них є аудіозапис на доказ цього.

Передісторія:

  • Білоруський, російський та український журналіст, один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинуввід вибуху у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали трьохпідозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь. Cлідство заявляло, що Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто разом із Антоненком, який спочатку фігурував як організатор.
  • Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, а експертиза необ’єктивна. Кузьменко також критикувала експертизу. За словами захисту, на момент вбивства Шеремета Дугарь не була знайома з іншими підозрюваними, а Кузьменко і Антоненко спілкувалисялише кілька разів.
  • Речник МВС в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякав, що до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.

Знати більше: Робота над помилками і незняті питання. Що означає нова версія слідства у справі Шеремета

Вбивство Шеремета. Що відбувається зі справою, відкриті питання та відповіді

Детальний розбір справи Шеремета. Всі докази, алібі та відкриті запитання

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: