Панама-мама. Хто з українців засвітився у офшорному скандалі

Вівторок, 10 травня 2016, 17:06
Панама-мама. Хто з українців засвітився у офшорному скандалі
dyvys.in

Віднедавна у політиків всього світу з'явився спільний головний біль і спільний страх – "панамські документи".

У різних кінцях світу постійно вибухають скандали, пов'язані з тим, що той чи інший керівник держави погорів на виведенні грошей в офшори. Багатьом чиновникам це уже коштувало посад, наприклад прем'єру Ісландії.

"Українська правда" відібрала найцікавіших українців, які були помічені в найбільшому офшорному "зливі", другу частину якого оприлюднили на спеціальному сайті  9 травня ввечері.

І хоч серед оприлюднених Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів майже 320 тисяч офшорних компаній і трастів чимала кількість належить українцям, на берегах Дніпра мало хто сподівається гучних відставок.

Хоча останні показані дані можуть підняти чергову хвилю скандалів і викритів в Україні.

Петро Порошенко і його "любі друзі"

 
Ігор Кононенко

"Українська правда" уже описувала дані журналістського розслідування OCCRP про офшори українського президента Петра Порошенка, відкриті ним, начебто, для продажу свого бізнесу.

 У схемі Порошенка, що випливла завдяки "панамській папці" начебто не було нічого незаконного, але створювалися можливості для ухилення від сплати податків.

Не встиг Петро Олексійович запевнити всіх, що у разі продажу всі податки він заплатить таки Україні, а в його офшорних операціях все чисто, як чергову свиню йому підсунули люди з його ж оточення.

Раніше ЗМІ, зокрема британська The Guardian писала, що офшорна компанія Intraco Management Ltd пов'язана з Порошенком і його вірним товаришем та сірим кардиналом Ігорем Кононенком.

Суть конфлікту полягала у тому, що Intraco здійснювало валютні перекази дочці Кононенка Дарині а також оплачувала приватні перельоти Порошенка.

 
Клікніть на зображення для збільшення

Крім того, згідно з митними даними, Intraco Management Ltd закуповувала 500 тонн авіапалива у дочірньої компанії російського Газпрому – Газпромнефть-АЕРО Шереметьєво.

The Guardian також зазначала, що кіпрський агент цієї офшорки Джеффрі Маджістрейт тісно пов'язаний з Порошенком.

Після тієї статті Кононенко одразу ж опублікував заяву, що компанія не його, і він нічого про її діяльність не знає.

Але журналіст Дмитро Гнап звернув увагу, що бенефіціаром Intraco Management Ltd є Сергій Зайцев - заступник гендиректора корпорації "Рошен", а компанія зареєстрована в сусідньому офісі з компаніями самого Кононенка та Порошенка на Рибальському острові в Києві.

Тож якщо підтвердяться дані про те, що український президент літає коштом невідомих офшорних компаній, то Петру Олексійовичу уже навряд чи вдасться відбутись самими запевненнями, що "все законно".

Поки ж в АП нові дані у цій скандальній історії коментувати не квапляться. А от депутати у Раді уже вимагають створити тимчасову слідчу комісію, щоб розібратися з офшорними статками українських високопосадовців.

Крім того, володів панамським офшором і президент корпорації Roshen В'ячеслав Москалевський. Offshoreleaks показали, що йому належала компанія Leggett Assets Enterprises Limited.

Вона у свою чергу була "іноземним інвестором" в інвестфондні "Кондитерінвест", який так само належить Москалевському.

Однак у серпні 2013-го Москалевський призупинив роботу своєї офшорної компанії, а восени того ж року – зовсім припинив.

Азаров і його виводок офшорів на Віргінських островах

 
Олексій Азаров
dossier-ua.com

Після зняття санкцій ЄС, син прем’єра-втікача Миколи Азарова Олексій може цілковито насолоджуватися своїм життям.

Як свідчать опубліковані Panama Papers, Азаров-син є бенефіціаром 26 офшорів на Віргінських островах. 25 з них були зареєстровані 28 серпня 2012 року, лише Lazonby Group Holdings Limited зареєстрована 30 грудня 2012 року.

На час створення офшорів Азаров-молодший працював простим народним депутатом України від "Партії регіонів", а от його батько – був прем'єром. Саме на цей час припадає стрімке збагачення Азарова-молодшого. За даними ГПУ, у 2012-2014 роках він отримав із невідомих джерел 7,70 млн євро, 600 тис швейцарських франків і 0,50 млн доларів.

Цікаво, що всі офшори пов’язані з Австрією, де в сім'ї Азарових були зосереджені більшість європейських бізнес-інтересів. Зокрема, його австрійська фірма "Garda Handels- und Beteiligungs GmbH" володіє заводом "Металіст" у Макіївці і величезним особняком Азарових у Відні.

 
Клікніть на зображення для збільшення

Як з'ясувалося, Олексій Азаров є кінцевим бенефіціаром у Rosemund Investments Limited, Skellow Holdings Limited, Tawny Assets Limited, Lazonby Group Holdings Limited, Fontridge Holdings Limited, Arksey Investments Limited, Mapplewell Holdings Limited, Pickburn Holdings Limited, Carrion Assets Limited, Borage Assets Limited, Brecks Investments Limited, Kine Investments Limited, Dorbes Investments Limited, Pilley Holdings Limited, Savi Assets Limited, Starling Assets Limited, Tallyfield Holdings Limited, Oxspring Holdings Limited, Blaxton Investments Limited, Denaby Investments Limited, Kendry Investments Limited, Lyra Assets Group Limited, Kelston Investments Limited, Lenchester Holdings Limited, Langsett Holdings Limited.

Партнери Бориса Колеснікова

 
Борис Колесніков
xsport.ua

Корені кондитерської компанії "Конті", яку вважають власністю колишнього віце-прем’єра, а нині палкого опозиціонера Бориса Колеснікова теж знайшлися на Віргінських островах.

Компанія була виведена в офшор у грудні 2014 року.

До того ж, ще коли Колесніков працював в уряді, на ній була запроваджена специфічна система отримання доходу, яка дозволяла відчутно оптимізувати податки. Колеснікову і його партнерам платили не дивіденди, як це заведено, а роялті за використання їхніх авторських прав на назву.

Konti Confectionary Limited має кілька бенефіціарів, серед яких числяться Колесніков та старший брат Ахметова – Ігор.

Також бенефіціарами "Конті" записані дружина Колеснікова – Світлана, екс-регіонали Сергій Кий та Юрій Чертков, син донецького бізнесмена Михайла Ляшка – В'ячеслав, дружина покійного гендиректора ФК "Шахтар" Жигана Такташева – Раїса з дітьми Ельмірою та Ренатом.

 
Клікніть на зображення для збільшення

Сам Колесніков заявив, що інформація про офшорну реєстрацію "Конті" уже давно відома і знаходиться в публічному доступі. Крім того, він отримував спеціальний дозвіл в НБУ для переформатування бізнесу і виведення його в офшори.

"Як управляти підприємствами, не порушуючи українського законодавства – це моя особиста справа", – заявив Колесніков.

Газоподібний статок Фірташа

 
Дмитро Фірташ
dpchas

Знайшлися у "панамських документах" відомості і про опального українського олігарха Дмитра Фірташа.

Фірташ і його партнери ще 1 серпня 2006 року заснували офшорку під назвою, яку невдовзі отримає вся його імперія – Group DF.

 
Клікніть на зображення для збільшення

Крім самого Фірташа у цій компанії брали участь Іштван та Юрій Борисови. Останній довгий час був директором корпорації Фірташа, а за президентства Януковича навіть очолив державну компанію "Укргазвидобування". Крім того, офшорною компанією керували Роберт Майкл Тобіас Шетлер Джонс, з пропискою на Арбаті в Москві, та британець Девід Браун.

Олег Дубина, який ховає офшорні сліди

 
Олег Дубина
gdb.rferl.org

Засвітився в офшорному скандалі і колишній голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина.

На його ім'я записана Blake Industries Services Ltd. Заснована ця компанія, де Дубина єдиний бенефіціар,  у листопаді 2010 року, коли його уже встигли звільнити з посади.

У червні 2015-го Дубина призупинив діяльність компанії, а в розпал офшорного скандалу у квітні цього року повністю закрив.

Вугільний бізнес сина Єфремова

 
Ігор Єфремов
sled.net.ua

Поки скандальний екс-глава фракції ПР в Раді Олександр Єфремов добивався зняття з нього електронного браслета, у "панамських документах", здається, вперше, випливли документи, які доводять його зв'язок з вугільним бізнесом.

Як з'ясувалося, з 1999 року на БВО була зареєстрована офшорна компанія Darcel Trading Limited, єдиним бенефіціаром якої значиться син Єфремова Ігор.

Згідно з даними російських відкритих ресурсів, ця компанія через російських посередників займається постачанням кам'яного вугілля.

У російському реєстрі судових рішень є кілька рішень у справі, коли один із таких посередників - місцева фірма "Ровер" - судиться з митницею у справі про поставки вугілля офшоркою сина Єфремова.

"Я від Кононенка"

 
Микола Гавриленко
nefterynok.info

Як виявилося, генеральний директор "Укртранснафти" Микола Гавриленко є акціонером Turitella Corporation.

Колишній акціонер мережі автозаправок "Вік-Ойл" Гавриленко був обраний гендиректором "Укртраснафти" конкурсною комісією лише півроку тому - у листопаді минулого року. Найцікавіше, що іншими акціонерами офшору TURITELLA є Андрій Адамовський, Ігор Філіпенко та Андрій Маліцький, які "засвітилися" у скандалі щодо торгового центру Sky Mall. 

У цих трьох людей є зв’язки з впливовим депутатом з фракції БПП Олександром Грановським, який, у свою чергу, близький до друга президента України Ігоря Кононенка.

Раніше екс-нардеп Єгор Фірсов опублікував протокол засідання суду Британських Віргінських Островів від 3 липня 2014 року щодо суперечки про Sky Mall.

Згідно з документами, у суді Грановський зізнався, що отримував від Філіпенка, Адамовського та Маліцького 700 тисяч доларів.

Офшор і люстратор

 
Тетяна Козаченко
Андрій ломаки, focus.ua

З'явилося серед списку власників офшорних компаній і ім'я очільниці департаменту Мін'юсту з питань люстрації Тетяни Козаченко. Однак, вона у "панамських документах" значиться посередником багамської фірми Drinks Inс, жодної компанії їй особисто не належить.

У коментарі УП Козаченко запевнила, що співпрацювала з цією і багатьма іншими компаніями виключно до того моменту, коли була призначена на держслужбу.

"Жодні представницькі функції мною не здійснювалися, починаючи з 1 листопада 2014 року. Відтоді, як я була призначена на посаду в Мінюст, жодного юридичного документа в рамках представницьких функцій я не підписувала. Зараз я попросила, щоб вони підняли всі архіви і зв’язалися з власниками, щоб зняти з мене всі питання щодо юридичного представництва", - розповіла Козаченко.

За її словами, вона "не є ані бенефіціаром, ні власником".

Ще один офшор друга президента

 
Олег Гладковський (Свинарчук)
antiko2r.com.ua

Давній друг і бізнес-партнер президента Порошенка Олег Гладковський, який тепер призначений заступником секретаря РНБО та головою міжвідомчої комісії, яка контролює експорт зброї, виявився бенефіціаром фірми Teckford Investments Financial Corporation на Віргінських островах.

Ця офшорка записана на прізвище Свинарчук, яке друг президента носив до 2014 року.

Журналістка Анна Бабінець оприлюднила документи, які підтверджують, що Гладковський-Свинарчук станом на червень 2015 року був єдиним акціонером Teckford IFC, хоча на той момент він уже тривалий час був держслужбовцем.

Медійна братія Ложкіна

 

Борис Ложкін
Дмитро ларін, УП

Голова адміністрації президента Борис Ложкін в документах OffshoreLeaks значиться акціонером Integrity International Holding Limited. Варто зазначити, що ця компанія брала участь у скандальному продажі медіа холдинга UMH "младоолігарху" Сергію Курченку. Пізніше ці операції на 315 млн євро зацікавили прокуратуру Австрії. Однак, через бездіяльність української ГПУ справу на Ложкіна закрили.

Разом з Ложкіним акціонерами офшору записані колишні менеджери UMH group Григорій Шверк, Олексій Логвиненко, Анатолій Бурбеза, Валентин Резніченко та Вадим Горяінов.

Офшор дружини опального банкіра

 
Галина Шепелєва
Скріншот з відео

Дружина біглого народного депутата і друга Юрія Іванющенка Олександра Шепелєва – Галина Шепелєва записана акціонером віргінського офшору Pro-Mark Savers Club Limited.

Раніше ГПУ підозрювало її у заволодінні коштами "Родовід Банку" під приводом фіктивної оренди банком нежитлового приміщення у провулку Рильському в Києві, а її чоловіка-втікача звинувачують в махінаціях на більш ніж півмільярда гривень, замовному вбивстві банкіра та організації замаху.

Віргинські компанії Корогодського

 

Гарі Корогодський
cultprostir

Співвласник торговельно-розважального комплексу Dream Town Гарі Корогодський в документах OffshoreLeaks значиться директором в Introspec Investments Limited, Fitness Centre "Olive" Ltd, Sport Communication Club "Goblet" Ltd, Danfield Corporation, Fitness Communication Club "Peak" Ltd, Howick Enterprises Ltd, Unson Flat Limited.

Однак, чим займалися ці компанії в Україні, простежити не вдалося. Сам Корогодський запевнив, що у його ситуації усе цілком законно, адже для відкриття своїх офшорних компаній він отримував відповідні ліцензії у НБУ.

Роман Кравець, Роман Романюк, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді