Дещо про дані служби "Рейтинг"

Понеділок, 04 березня 2019, 16:46

Дещо про дані служби "Рейтинг". Лідером президентського рейтингу продовжує лишатися Володимир Зеленський, якого підтримують 25,1% тих, хто визначився та має намір голосувати.

Другу позицію ділять між собою Петро Порошенко (16,6%) та Юлія Тимошенко (16,2%), розрив між якими незначний та вписується у статистичну похибку.

За Юрія Бойка готові віддати свої голоси 11,3%, Анатолія Гриценка – 7,7%, Олега Ляшка – 5,6%, Андрія Садового – 3%, Євгенія Мураєва – 2,5%, Ігоря Смешка – 2,5%.

Майже по 2% набирають Олександр Шевченко, Руслан Кошулинський та Олександр Вілкул.

Зеленський, таким чином, закріплює за собою лідерство, яке поки що підтверджують всі соціологічні дослідження. Відрив настільки значний, що його важко "перекрити" за рахунок соціологічних похибок.

 
Зеленський зі значним відривом випереджає Порошенка і Тимошенко

Очевидно, ми можемо визначити це в якості ключової тенденції на даний момент. Важко уявити, що може похитнути такий відрив. Хоча, звісно, декларування підтримки когось не означає готовності прийти на вибори та проголосувати. Схоже, нас очікує "війна за явку".

Цікаво, що ці дані корелюються зі зростанням "оптимізму" в суспільстві.

Зокрема, дві третини опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку, натомість кожен п'ятий вважає, що – у правильному (з початку року останній показник виріс з 14 до 21%). Цікаво, чи не є президентський рейтинг підставою цього "оптимізму"?

 
2/3 опитаних вважають, що справи в Україні йдуть у неправильному напрямку, натомість кожен 5-ий вважає, що – у правильному

З початку року зросла мобілізація виборців. Майже 85% (проти 76% у грудні) опитаних зазначили, що однозначно чи скоріше мають намір взяти участь у виборах президента України.

Відносно вищі темпи росту охочих голосувати зафіксовано на Півдні та Сході країни. Очевидно, ця посилена мобілізація Півдня і Сходу теж відобразилася у результатах. Зокрема, у рейтинговому зростанні Зеленського та Бойка. Власне, за останній місяць зріс рейтинг Володимира Зеленського, Петра Порошенка та Юрія Бойка.

Водночас протягом останнього місяця відчутно зросла частка респондентів, які не визначилися з вибором (з 15 до 25%).

Реклама:
Володимир Зеленський має відносно кращі електоральні позиції серед виборців Півдня та Сходу, є лідером електоральних рейтингів у містах України. Петро Порошенко лідирує на Заході країни. Юлія Тимошенко зберігає найкращі позиції в Центрі, де ділить першість з Володимиром Зеленським.

Водночас говорити про якусь яскраву "регіональність" в електоральному плані не доводиться. Серед кандидатів-лідерів ніхто не має аж надто жорсткої регіональної прив'язки.

Щодо перспектив зростання та розвитку ситуації у другому турі, то Володимир Зеленський та Юлія Тимошенко мають найвищий потенціал електорального росту (так званий "другий вибір") – їх готові підтримати по 7% виборців, за умови, якщо їхні фаворити не братимуть участі у виборах. Це означає, що дані кандидати можуть додати у контексті зняття інших претендентів з перегонів.

 
Зеленський та Тимошенко мають найвищий потенціал електорального росту (так званий "другий вибір") серед кандидатів у президенти

До речі, це опитування було проведене до зняття Садового. Водночас у ньому зафіксовано можливе "перетікання" голосів його прихильників. Так от, далеко не всі з них готові підтримати Гриценка. Частина переходить до виборців Порошенка, а частина – Зеленського. Так що механічно сумувати рейтинги тут не можна.

Стосовно віри у перемогу, то 24% опитаних вважають, що наступним президентом буде Петро Порошенко. У перемогу Юлії Тимошенко вірять 19%, Володимира Зеленського – 17%.

За останній місяць значно зросла віра у перемогу Зеленського. Поки що у його перемогу вірять менше, аніж у інших фаворитів, але динаміка тут для нього – позитивна.

Антирейтинг очолює Петро Порошенко: майже половина опитаних заявили, що не проголосують за нього за жодних обставин. І це виразна проблема для чинного президента у контексті виходу у другий тур.

У другому турі Юлія Тимошенко тримає першість у парі з Петром Порошенком (31% проти 24%). Водночас Володимир Зеленський – як у парі з Петром Порошенком (42% проти 24%), так і з Юлією Тимошенко (37% проти 24%).

 
У другому турі Тимошенко тримає першість у парі з Порошенком, а Зеленський – як у парі з Порошенком, так і з Тимошенко

Рейтинг партій очолює партія "Слуга народу", яку підтримують 21,5% тих, хто визначився та має намір голосувати. "Батьківщину" підтримують – 18,7%, БПП "Солідарність" – 14,2%, "Опозиційну платформу" – 10,5%, "Громадянську позицію" – 6,2%, "Самопоміч" – 5,5%. Близько 4% підтримують "Радикальну партію" та "Свободу", близько 3% – партію "Наші", близько 2% – "Опозиційний блок" та "УКРОП".

 
Партійні рейтинги поки що виглядають "ворожінням на нутрощах священних тварин"

Прогнозовано, підтримка особисто Зеленського та Порошенка вища, ніж у їхніх партій. Очевидно, це пов'язано з "віртуальністю" на даний момент партії Зеленського та численними скандалами довкола БПП.

Хоча, звісно, всі партійні рейтинги поки що виглядають "гаданням на нутрощах священних тварин".

Петро Олещук

Оригінальний текст та ілюстрації взято з Facebook-сторінки Петра Олещука

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити

Люди в армії закінчуються

Чи можна когось не пускати в укриття? Юридична оцінка ситуації з Radisson Blu