Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У стосунках україна-ЄС м'яч на нашому боці

П'ятниця, 7 липня 2000, 14:35
На думку Валерія Чалого, директора міжнародних програм Українського Центру економічних і політичних досліджень, цей висновок експертів не є офіційною позицією зовнішньополітичних відомств Німеччини та Франції, тим більше, що свою позицію не підтвердив Європейський Союз. Але те, що ЄС досить стримано ставиться до майбутнього членства і України, і, як вказується у документі, Росії, - це не новина.

В ексклюзивному інтерв'ю УП Валерій Чалий також заявив, що були заяви ще у грудні минулого року, зокрема, комісара європейської комісії з питань розширення ЄС Гюнтера Фервойгена. Йшлося про те, що було б безвідповідальним говорити про те, що такі держави, як Україна та Росія, зможуть увійти до ЄС. З іншого боку, жодної позиції про зачинені двері щодо України на сьогодні оголошено не було. До речі, на днях посол Франції, який головує зараз в ЄС, заявив журналістам, що варто очікувати не згортання, а пожвавлення контактів України та ЄС, і 15 вересня у Парижі має відбутися самміт Україна-ЄС. "Я думаю, що скоріше там будуть визначатися ці питання, а не в експертних оцінках," - вважає Валерій Чалий.

"З іншого боку, - коментує Чалий, - зрозуміла позиція експертів. Я думаю, що вони не тільки експерти, а й живі люди, і я вважаю, що їм доволі важко прорахувати, що буде, скажімо, на європейському континенті через 15-20 років. На сьогодні ж така позиція - досить стримана щодо членства України в ЄС - не лише існує в ЄС, але й відчувається у нас: як в керівництві, так і трохи більш оптимістична - у населення. Ось, для прикладу, у червні Український Центр економічних та політичних досліджень проводив опитування. І на питання "Як ви вважаєте, чи зацікавлений ЄС у вступі України до цієї організації?" більше половини опитаних заявили, що зацікавлені. У політиків, в тому числі і зовнішньополітичному відомстві, позиція більш зважена, вони слушно усвідомлюють, що цей процес буде довгим.

Але я хотів би підкреслити, що для нас на сьогодні важлива не ця сьогоденна оцінка, навіть якщо вона втілиться в конкретні документи. Я думаю, що Швейцарія і Норвегія, які не є членами ЄС, не особливо турбуються цим питанням. Для України важливим є якраз наближення до стандартів ЄС, кропітка робота з реформування економіки, з покращення життя населення, покращення демократичних принципів. Оце внутрішнє рішення наших проблем і знаходиться в одному руслі з наближенням України до ЄС".

"Я думаю, - продовжує Валерій Чалий, - що ці експертні оцінки не головне, головне, якою буде Україна через 10-15 років, а я вважаю, що лише через цей період ми можемо говорити про можливе членство Українив ЄС.

З іншого боку, на мій погляд, є деяка упереджена позиція представників ЄС. Вони важко уявляють собі Росію в складі ЄС, приєднують нас десь до зони колишнього Радянського Союзу, тобто Росія-Україна-Білорусія, і це не дуже добре. Тут треба працювати і PR-службам, і зовнішньополітичним відомствам, в тому числі пресі, над тим, щоб було усвідомлння наших країн як повноцінних.

Ось наприклад Болгарія та Румунія підписали асоціативні угоди з ЄС, хоча на час підписання ці країни перебували не в кращому, ніж Україна, стані. Я думаю, що навіть не зашкодили цьому серйозні соціальні вибухи, що сталися в Болгарії в 97 році. І я сподівюся, що така заява, про те, що двері ЄС будуть зачинені для України, не стане корисною ні для України, ні для ЄС. Але думаю, що такого не станеться".

Повертаючись власне до готовності України для вступу в цю організацію, то Валерій Чалий навів дані останнього опитування УЦЕПД на питання, коли Україна буде готова вступити до Європейського Союзу. За його результатами, 22% населення вважають, що це відбудеться в найближчі 10 років, 23 % - в нийближчі 20 років. Але, з іншого боку, бажання вступити в ЄС висловили в найближчі 5 років більше половини населення.

На думку Чалого, цей розрив між бажанням бути членом цієї організації і усвідомленням того, що ми дійдем до цього рівня десь через 10-15 років, є абсолютно нормальним. Люди хочуть жити в цивілізованому, демократичному, економічно розвинутому клубі країн. З іншого боку, вони розуміють також, що на заваді цьому стоять невеликі темпи економічних реформ в Україні, корупція, проблеми демократії.

"Крім цього, теперішній стан відносин України з ЄС свідчить про те, що в нас достатньо формальної, формалізованолї бази для того, щоб співпрацювати. Є стратегія ЄС щодо України, є угода про партнерство і співробітництво, є указ президента про наші кроки у цьому напрямі. Єдине, чого бракує - так це реальних кроків з виконання всіх цих документів. Тобто, на мою думку, м'яч скоріше на нашому боці, ніж на боці ЄС. Наскільки ми зможемо виконати всі ці домовленості, настільки і зможе змінитися позиція, в тому числі експертна, цих країн", - вважає експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...