Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарасюк загрався в незалежність і прозахідність, вважають експерти

Субота, 30 вересня 2000, 13:10
Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз вважає, що звільнення міністра закордонних справ пов'язане з його відносною незалежністю і авторитетом. Коментуючи в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна указ президента про звільнення Бориса Тарасюка, Мороз висловив думку, що рішення про зміну міністра закордонних справ "не має ніякого відношення ні до зовнішньої, ні до внутрішньої політики".

Зі слів лідера СПУ, Борис Тарасюк є "одним з небагато людей, які відомі в політиці". Екс-міністр "має свою думку, здатний говорити без папірця, і має авторитет за кордоном, хоч і не скрізь однаковий", зазначив він. При авторитарній системі управління, сказав Олександр Мороз, такі люди не можуть довго бути при владі, і вони обов'язково замінюються на "керованих", які "не можуть претендувати на самостійну роль в політичному істеблішменті". Доля Бориса Тарасюка була вирішена набагато раніше, вважає він, а "формальним мотивом для відставки стало, можливо, якесь некоректне висловлювання відносно міжнародних відносин України".

На думку Олександра Морозу, наступником Бориса Тарасюка може стати, "хтось з колишніх міністрів, крім Удовенко", або хто-небудь з нинішніх заступників міністра. "Але це, безумовно, буде людина старшого віку, яка буде просто робити те, що йому скажуть на Банковій", - зазначив Мороз.


 
 
Голова Українського Народного Руху Юрій Костенко убачає вплив Росії на рішення Леоніда Кучми про зміну міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

"Я думаю, що це пов'язано зі спробою Росії змінити зовнішньополітичний вектор в політиці України", - сказав Юрій Костенко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна". На думку лідера УНР, Тарасюк намагався провести політику, спрямовану на інтеграцію України в європейські і євроатлантичні структури, що "Росії надзвичайно невигідно".

Монопольна залежність України від постачання російських енергоносіїв, вважає Юрій Костенко, була використана Росією як "додатковий важіль політичного впливу, щоб змінити керівника зовнішньополітичного відомства". У зв'язку з цим, сказав лідер УНР, новим міністром закордонних справ стане "той, хто буде проводити замість багатовекторної одну політику - проросійську".


"Фахівець в області зовнішньої політики, що побажав залишитися неназваним", поділився своїми міркуваннями з приводу відставки Бориса Тарасюка з агентством Інтерфакс-Україна. Звільнення міністра закордонних справ не приведе до стратегічних змін у зовнішній політиці України, сказав він, однак експерти допускають "деяке зміщення її акцентів". Він нагадав, що згідно з Конституцією України зовнішня політика республіки здійснюється безпосередньо президентом, а не урядом.

"МЗС України навряд чи при президенті Кучмі грав самостійну роль, особливо в процесі вироблення основних напрямів зовнішньої політики", - зазначив співрозмовник агентства. Тому, на його думку, "не варто чекати на зміни". Політолог констатував, що Тарасюк мав в Україні імідж "чи не найбільш орієнтованого на США дипломата".

На думку ряду інших аналітиків, акценти Києва у зовнішній політиці можуть зміститися. "Тарасюк завжди дратував Москву і вона цього майже не приховувала", - зазначив один з них. "Навряд чи новий міністр буде орієнтований на Росію - це важко собі уявити, виходячи з розкладу політичних сил у Києві", - додало конфіденційне джерело агентства. Відносини між міністерствами іноземних справ двох країн можуть поліпшитися "хоча б тому, що гірше вже нікуди", сказав він.

Спостерігачі у Києві також сходяться у думці, що в "західній" політиці України очікуються зміни, і пріоритетом цілком може стати розвиток відносин з європейськими членами "великої вісімки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...