Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рівень демократії та економічного розвитку в Україні вищий, ніж в Росії, вважає Бжезінський

Середа, 11 жовтня 2000, 21:59
"Україна - не Росія", - так стисло охарактеризував нове бачення ролі України в міжнародних відносинах експерт з міжнародних питань Збігнев Бжезінський.

Офіційний Вашингтон має приділяти увагу Києву незалежно від інших міжнародних проблем, заявив Бжезінський на круглому столі, який нещодавно відбувся в Вашингтоні та був присвячений проблемам України. Бжезінський заявив, що це дуже важлива тема, так само як і все ще заплямований імідж України в очах багатьох американців.

"У думках про майбутнє і сучасність України американці ставляться до неї як до нікому невидимого продовження політики Росії, не дивлячись на те, що це різні ідентичності", - передає слова Бжезінського на круглому столі Ігор Длябога.

Бжезинский, який багато пише на міжнародні теми і є прихильником демократичних реформ на всьому просторі колишнього СРСР, вважає, що поява незалежної України "дуже серйозно змінила геополітичну карту Європи".

"Незалежність України важлива для безпеки і стабільності в Європі, так само як і експансія НАТО", - сказав колишній радник з національної безпеки екс-президента США Джиммі Картера.

Україна заслуговує на більшу допомогу від США, тому що рівень демократичного і економічного розвитку тут вищий, аніж в Росії, заявив Бжезінський. Серед позитивних зсувів в Україні він перерахував повагу до прав людини, етнічну толерантність, рівноправну язикову політику, розвиток демократії і порівняно низький рівень корупції.

Порівнюючи президентські вибори в обох країнах, Бжезінський сказав, що вибори Володимира Путіна не обійшлися без маніпуляцій і пройшли в умовах дефіциту сильних кандидатів. При цьому, як стверджує Бжезінський, Україна продемонструвала виключно мирний, демократичний перехід влади від одного кандидата до іншого.

Свобода преси в Україні також на більш високому рівні, ніж в Росії, упевнений Бжезінський. "Маніпуляції мали місце, але в сфері мас-медіа не була відвертих, систематичних спроб підпорядкувати незалежні голоси, а також розповсюдити яку-небудь концепцію державної безпеки на роботу ЗМІ", вважає Бжезінський.

Що стосується зовнішньої політики, сказав він, український уряд вітає розширення ЄС і НАТО як елементи стабільності міжнародного порядку.

Бжезінський погодився, що Україна має пройти великий шлях, але вже є свідчення того, що український уряд готується розв‘язувати фундаментальні проблеми, особливо в питанні власності на землю.

При цьому він радив би українському уряду більш сміливо відстоювати Україну як центрально-європейську державу. Він підкреслив, що США має справу з країною, яка вже обрала своє майбутнє. Більш того, він вірить, що Україну "не ввести в оману ностальгічними спогадами про минуле, яке вже не може повторитися". У Росії, сказав Бжезінський, значна кількість еліти ще мріє про відродження своєї імперської спадщини.

Говорячи про позицію США, Бжезінський сказав, що Америка не відноситься до України так, як до Росії. "Я не думаю, що для президента США є доброю практикою, коли він або Держсекретар США відвідують Москву, а на зворотньому шляху заїжджають на декілька годин в Україну, вимовляють гучні лозунги на українському, виражаючи прихильність американців незалежності України", - сказав Бжезінський.

Політолог вважає, що встановлення нормальних економічних відносин з Україною також не повинне стати заручником нормальних торгових відносин з Росією. Це має виражатися також і на бюрократичному рівні, і питаннями України має займатися не так званий офіс Нових незалежних держав Держдепартаменту США, а офіс по Європейських справах.

Як частина Європи, вважає Бжезінський, Україні не треба коливатися з приводу свого майбутнього. Їй слід чітко розуміти, де вона хоче бути. Вигідним є її участь в міжнародних організаціях, додав політолог, і особливо виділив членство України в ГУУАМ. На його думку, це - життєздатна організація, яка повинна розширитися за рахунок включення Туреччини, Румунії і Польщі.

Разом з тим, сказав відомий українофіл, довгострокова американська політика повинна включати підтримку членства України в Європейському Союзі і НАТО, якщо вона готова і бажає вступити в ці організації.

Після такого УП вважає за потрібне додати, що заяви Бжезінського про значущість України повторюються із року в рік. Не можна сказати, що до нього ніхто не прислухається в США. Напевно, останній його виступ сподобається багато чим і в Україні, особливо владі – стільки компліментів!! Однак не можна не помітити прикрих промахів відомого політолога – взяти хоча би порівняння президентської кампанії Путіна з виборами президента 1994 року, коли влада дійсно перейшла мирним шляхом від Кравчука до Кучмі. Складно погодитися з думкою пана Бжезінського з приводу свободи слова і ситуації в українських ЗМІ. Дивно тільки, хто йому постачальником свіжої інформації для американського політолога?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...