Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Домовленості Кучми з Росією і Туркменістаном - політичний PR

Четвер, 19 жовтня 2000, 12:47
Кучму не турбують наміри Росії і Європи будувати обхідний газопровід. Президент стверджує, що Київ не прийматиме ніяких контрзаходів у зв'язку із створенням консорціуму з поставок газу до Європи в обхід України.

Кучма просто несерйозно ставиться до цих планів, логічно вважаючи, що від протоколу до практичної реалізації як правило "проходить великий час". "Скільки ведеться розмов про нафтопровід із зони Каспійського моря в Джейхан. Де цей трубопровід?," - спитав він.

Президент сказав і пару добрих слів про український газопровід, який, переконаний він, "повністю забезпечує поставки газу до Європи" і може пропускати ще на 30% газу більше, передає слова Кучми Інтерфакс-Україна.

При цьому Кучма вважає, що Україна може уникнути політичного тиску з боку Росії, якщо буде чесно дотримуватися своїх боргових зобов'язань з газу. Так Кучма відповів на доводи тих, хто стверджує, що Росія використовує заборгованість України за газ для тиску на неї.

"Щоб цього не виникало, необхідно бути чесним партнером. Кому сподобається, що в тебе беруть в борг і не кажуть, коли віддадуть. Не треба бути великим, щоб таку можливість не використати в політичних цілях. Я б робив так само", - чесно зізнався він і додав, що за його відомостями, бізнес "порядним на газовому ринку ніколи не буває".

Тим не менш, судячи зі всього, президент повністю повірив у порядність російської сторони, тому що відмовляється від диверсифікації газопоставок через будівництво газопроводу з Норвегії до України через Польщу. "Україна не починала переговорів з Норвегією про поставки газу до України. Це абсолютно недоцільний шлях", - вважає президент.

Свою думку він підкріпив тим, що Україні сьогодні є звідки брати газ, причому за більш дешевою ціною, оскільки ціна норвезького газу набагато перевищує вартість російського і туркменського газу.

Ось тут Кучма знову "вмочив" уряд, який, на його думку, поки не прийняв достатніх заходів для реалізації домовленостей по поставках газу, досягнутих раніше з Туркменістаном і Росією. Після того, як йому вдалося на вищому рівні "досягнути домовленості про тісну конструктивну і взаємовигідну співпрацю", наступні кроки необхідно робити уряду, каже він.

"Туркменістан не буде ніколи давати газ Україні, якщо Україна не буде своєчасно його оплачувати", - підкреслив президент. Два тижні минуло з моменту його візиту до Туркменії, докорив Кучма, однак конкретних кроків не було зроблено. Тут стало зрозуміло, що те, про що домовився президент, реалізувати неможливо. Цікаво тільки, коли це стало зрозуміле Леоніду Даниловичу - до або після переговорів в Ашгабаді?

Так, на думку Кучми, "НАК Нафтогаз України" "не здатний розплачуватися" за поставлений газ. "Скажіть, яка структура в Україні візьме на себе відповідальність за оплату поставленого газу?, - "спитав президент, підкресливши, що поки не бачить шляхів вирішення даної проблеми. Це ж, з його слів, стосується і розв'язання проблем з поставок газу з Росії.

Всіх коштів, які збираються на енергоринках України, не вистачає для погашення заборгованості перед компанією "Ітера", борг перед якою становить 320 млн. грн. Крім того Україна повинна $700 млн. РАТ "Газпром", нагадав Кучма.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...