Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ціна усмішки Путіна

Понеділок, 23 жовтня 2000, 12:37
В понеділок стали відомі деталі сочінських переговорів Кучми і Путіна тижневої давності. Усмішка російського президента виявилася оскалом: офіційна Москва не тільки не пішла на зустріч Україні, але і дала добро на будівництво газопроводу в обхід України.

Російський віце-прем'єр Віктор Христенко, що курує ПЕК, в суботу повернувся з Сочі із зустрічі з Путіним і розказав московській газеті "Ведомости" про доручення глави держави. Кремль хоче отримати міжурядову угоду про поставки газу в Україну і умовити керівництво Польщі дозволити будівництво газової труби в обхід України.

Міжурядова угода дозволить Москві контролювати газові потоки на вході і виході з України. "У цьому випадку можливий реекспорт в Європу тут же призведе до дірки у національному паливному балансі України і одразу стане предметом штрафних санкцій". Такий же штраф повин накладатимуть у разі нелегальної відкачки транзитного газу, якою Київ займався в останні роки. Міжурядова угода, як сказав Христенко, автоматично конвертуватиме штрафні санкції у держборг України перед Росією, - пишуть "Ведомости".

Головний же козир Кучми - участь Росії у приватизації труби і газосховищ, має сьогодні для кабінету Кас'янова "периферійний інтерес" на фоні міжурядової угоди, заявив Христенко. "Така конструкція, на думку віце-прем'єра, страхує Росію від неприємної ситуації: Туркменія, якщо Україна затримає платежі, просто перетисне "шланг", а Росія зробити це не в силах, оскільки її газ йде транзитом до Європи. Уклавши угоду з Ашгабадом, Київ може акуратно розраховуватися за туркменський газ, а нестачу валюти відшкодовувати безвідплатним відбором російської сировини".

За міжурядовою угодою Україну будуть бити по руках штрафними санкціями. Зі слів Христенка, на сочінських переговорах йшлося і про принципи спільного управління газотранспортним господарством України. Тут Київ чекає ще один неприємний момент. "Зараз наша принципова позиція полягає в тому, що спільне управління можливо лише тоді, коли 51% консорціуму, що бере в концесію газотранспортне господарство України,
переходить до рук "Газпрому", - сказав Христенко.

Так само в інтерв'ю "Ведомостям" Христенко розповів про умови прокачування туркменського газу через Росію. Вони мають "точно відповідати умовам прокачування російського газу через Україну. Тобто був би єдиний транспортний тариф - $1,75 за 1000 кубометрів на 100 км".

Якщо туркменський газ буде проходити за такими тарифами, то загальна вартість транзиту перевищить $40 за кожну тисячу кубів, а кінцева ціна газу - $80. Правда, з інтерв'ю незрозуміло, чи буде Росія застосовувати до Києва цей тариф в будь-якому випадку, або тільки, якщо сама буде платити Україні грошима, а не газом, за
транзит свого палива до Європи. Зараз російський газ прокачується землями України згідно з тарифом $1,09 за тисячу кубометрів на 100 кілометрів. "Живі гроші" у розрахунках відсутні – Україна забирає собі частину палива як сплату за транзит.

"Умови, що пропонуються, такі суворі для Києва, що уряду Ющенка важко прийняти їх. Верховна Рада і бізнес-еліта країни і так мают зуб на кабінет Ющенка за спробу провести бездефіцитний бюджет і приватизувати сім обленерго. Угода з Росією з газу, очевидно, буде подаватися пресою як зрада національних інтересів. Все це може викликати політичну кризу і відставку уряду Ющенка", - приходять до висновку "Ведомости".

Ще більш загострює ситуацію наполегливе прагнення Росії обійти трубою Україну, побудувавши за допомогою міжнародного консорціуму перемичку через Польщу і Словаччину. За повідомленням українських джерел, Кучма поспішає до Варшави – мабуть, нагадати Олександру Кваснєвському про дружбу двох країн і недружній характер обхідного трубопровода. Як уже писала УП, прес-секретар польського уряду Кшиштоф Люфт вже заявляв про неможливість прокладати гілку обхідного газопроводу, "не спитавши нашої сторони". А міністр економіки Януш Штейнхоф направив листа Христенку, запропонувавши обговорити "всі аспекти будівництва газопроводу до Західної Європи і поставок газу до Польщі".

Що стосується труби в обхід України, то Христенко покладається на вплив Європейського союзу, куди Кваснєвський перед виборами обіцяв ввести свою країну. "Поляки до останнього будуть голосно говорити про почуття до України, але від своїх вигід не відмовляться, - вважає джерело "Ведомостей" у Кремлі. - А $1 млрд. за транзит чогось вартий ".

Крім міжурядової угоди і тиску на Варшаву Путін доручив Христенку "проробити питання, пов'язані з транзитом територією України електроенергії до європейських країн і закрити енергосистеми Полтавської, Сумської і Харківської областей з енергосистемою Росії". Нагадаємо, щодо останнього категорично проти виступає міністр палива і енергетики України Сергій Ермілов. Який, проте, сам ходив минулого тижня на Банкову, щоб отримати "цінні вказівки" після сочінських домовленостей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування