Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Знову Лазаренко. Знову сенсація. Знову брехня

Понеділок, 23 жовтня 2000, 21:01
Українські адвокати екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка спростовують інформацію про те, що американський суд на засіданні довів вину Лазаренка у відмитті $114 млн. Про це засідання в понеділок повідомила частина українських мас-медіа та більшість російських інформаційних агенцій, включаючи Lenta.Ru і Gazeta.Ru.

Скоріш за все, проблема виникла у плутанині з датами. Звинувачення було надане напередодні 3 червня (що російською називається 3 июНя), і, очевидно, "риючи" матеріали про постійний розвиток подій довкола справи Лазаренка, збиті з пантелику вибагливими буквами законів, журналісти сплутали дати, і інформація про засідання з'явилася 3 липня (російською - 3-го июЛя).

З приводу цього адвокат Лазаренка Марина Долгопола повідомила агентству "Інтерфакс-Україна", що Лазаренкові "справді пред'явили звинувачення в Америці, але жодного судового засідання з цього приводу в США не було" і досі не визначено остаточної дати його проведення".

А це, до речі, означає, що, за буквою закону, Павло Іванович є чистим і невинним перед Кримінальним кодексом, як новонароджене маля. Законодавство вважає, що Лазаренко не скоїв злочину на території США та України, оскільки це питання не розглядалося ні українським, ні американським судом, стверджує Долгопола. Адвокат додала, що американська сторона ретельно дотримується презумпції невинності, тоді як українська сторона "демонструє відверту зневагу до прав людини", що видно з деяких публікацій в українській пресі.

"Також велике здивування з боку правозахисників, в тому числі іноземних, викликають передчасні коментарі офіційних осіб України та інших щодо рішення Женевського суду у справі Лазаренка, яке ще навіть не набрало законної чинності", - зазначила Долгопола.

Що ж тоді вже казати про російську пресу, яка трубила на весь світ, що "колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко, за неперевіреною інформацією, визнаний винним в здійсненні незаконних фінансових операцій американцями". Як стверджує російська агенція SMI.Ru, про це писала і "Правда-онлайн", і "КоммерсантЪ'".

Мало того, на основі "неперевіреної інформації" передбачливі журналісти почали робити прогнози. Так, "КоммерсантЪ'" пише, що Україні Лазаренка США не видадуть, оскільки між країнами немає угоди про видачу злочинців. Цілком можливо, пише газета, що Лазаренко, як і раніше в Швейцарії, пішов на компроміс з правосуддям, аби отримати невеликий термін і залишитися після його закінчення в США.

Ці побоювання підтверджують роздратовані висловлювання президента України Кучми, який заявив, що "якби у Лазаренко не було грошей, США би його викинули, а так смокчуть українські гроші і посилаються на те, що немає договору". Щодо "смокчуть українські гроші", то Кучма сказав правильно: швейцарці пообіцяли повернути Україні украдені Лазаренком 9 млн. доларів, а ось США гроші колишнього екс-прем'єра (мова йде про суму 114 млн. доларів, стверджує "Правда-онлайн"), швидше усього, просто конфіскують.

Проте, мова йде не тільки про гроші Лазаренка, але і про гроші Кучми. Колишній прем'єр вже встиг поділитися власною інформацією про рахунки президента України. За його словами, на цих рахунках, відкритих на ім'я депутата українського парламенту Олександра Волкова, близького соратника Кучми, лежать біля 200 млн. доларів, отриманих внаслідок махінацій з кредитами МВФ, пишуть у SMI.Ru.

Так що неспокій Кучми цілком виправданий: залишати в руках американців настільки інформованого в'язня просто небезпечно. І тому американці Лазаренка Україні вже напевно не видадуть, робить висновок російська преса.

P.S. Дезінформація стосовно діяльності Лазаренка та публікацій в зарубіжних засобах масової інформації з компроматом на українських державців останнім часом стає просто-таки стилем роботи мас-медіа. Так, нещодавно одне з українських інтернет-видань опублікувало аналіз однієї статті з поважної Financial Times, яку аналітики УП читали ще, слава богу, взимку цього року. Потім один з українських телеканалів, знову ж таки, в ефірі новин, проаналізував іншу статтю з Financial Times, яку аналітики УП читали ще в лютому. Словом, явище почало набирати масового характеру. Після довгих розслідувань з'ясувалося, що на сайті достопам'ятної Financial Times (інформація на якому, до речі, не зовсім співпадає з друкованою версією газети) деякі статті стосовно України та її героїв просто передруковуються. І це наштовхує на роздуми - якщо це роблять, значить комусь це потрібно?

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...