Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українські газові проблеми очима західної преси

Вівторок, 24 жовтня 2000, 13:02
Україно-російські домовленості з газу викликали досить жваву реакцію у західних ЗМІ. Financial Times у вівторок у статті "Україна може запропонувати нову газову справу" робить припущення, що навіть якщо нові транспортні лінії в обхід України ніколи не будуть прокладені, ця пропозиція є спробою вчинити на Київ тиск, примусити його підвищити контроль над газопроводами і погодитися надати більший вплив "Газпромові".

"Україна розглядає можливість запропонувати російській газовій монополії "Газпром" і західноєвропейським імпортерам природного газу частку участі в управлінні транзитним газовим трубопроводом - ключовому елементі європейської мережі енергопостачання.

Прем'єр-міністр Віктор Ющенко повідомив Financial Times, що Україна хоче провести багатосторонні переговори зі своїми партнерами, що беруть участь у транспортуванні газу, і обговорити різні варіанти подальшої експлуатації державного газопроводу, в тому числі можливість надання особливих умов приватним компаніям. "Україна готова приватизувати транзитну транспортну лінію. У цей час ми спільно з Росією і Європою розробляємо принципи нової схеми", - заявив Ющенко. З його слів, поки ще рано говорити про продаж частки транспортного газопроводу, але така ймовірність не виключена", - пише FT.

Ющенко підкреслив, що з економічної точки зору набагато вигідніше провести модернізацію існуючої магістралі, ніж будувати нову. У цей час цією транзитною лінією перекачується 105-115 млрд. кубометрів газу на рік, що набагато менше проектної потужності, що становить 170 млрд.

"Ющенко, що посідає посаду прем'єр-міністра з січня, поставив особливий акцент на готовності України співпрацювати з "Газпромом" і своєму власному бажанні провести реформи в енергетиці країни… Зі слів прем'єр-міністра, уряду вдалося добитися помітного прогресу у підвищенні прозорості і ефективності енергетичної галузі, яка страждає від постійних звинувачень у високому рівні корупції і неякісному управлінні. Різко скоротилася кількість бартерних угод. Об'єм виплат живими грошима по розрахунках за електроенергію до вересня 2000 р. виріс до 69%, в той час як у 1999 р. він не перевищував 10%. Ющенко зазначив, що різко збільшити обсяги платежів вдалося за рахунок відключення неплатників від електрики", - говориться в статті.

Напередодні газета La Tribune у статті "Україна втрачає монополію на транзит російського газу" пише, що з будівництвом газопроводу в обхід території України Київ втрачає останній козир: монополію на транзит російського газу в Європу.

"Президенту Леоніду Кучмі не залишилося іншого вибору, як визнати існування розкрадання і звернутися до російської сторони з пропозицією про приватизацію газопроводів, що проходять територією України, що дозволило б йому погасити частину боргу за поставки газу. Київ також готовий поступитися терміном на 25 років третини своїх газових магістралей "Газпрому". Цю пропозицію позитивно зустріли у Москві.

Україна також усвідомлює, що на тривалу допомогу з боку Польщі їй розраховувати не доводиться, оскільки підтримку їй надає уряд, що вже закінчує працювати. У ході виборів, що відбулися в жовтні, лідер правлячої партії лівих католиків Маріан Кзакльовський отримав лише 15,5% голосів виборців, в той час як новообраний на пост президента Олександр Кваснєвський (53,9% голосів) зробив основним лозунгом своєї передвиборної кампанії приєднання до Європейського Союзу. Польський президент навряд чи піде проти волі Євросоюзу і скомпроментує вступ своєї країни до ЄС відстоюванням інтересів українського сусіда", вважає La Tribune.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування