Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Виступ Кравченко - нічого нового, крім нових запитань

П'ятниця, 6 жовтня 2000, 14:12
Як ми і чекали, виступ міністра внутрішніх справ Юрія Кравченко перед парламентарями про хід розслідування обставин зникнення Георгія Гонгадзе, не вніс ясності до картини того, що відбулось.

По-перше, міністр старанно перерахував усі заходи, які зробила міліція, щоб знайти Гію, не додавши нічого нового до того, що повідомив у середу його заступник Микола Джига. Щоправда, він підтвердив, що міліція дійсно вживає "безпрецедентних заходів" для того, щоб його знайти. Ця справа, вважає міністр, "набула політичного забарвлення".

Враховуючи, що зникнення Гії завдяки зусиллям засобів масової інформації набуло не тільки карного, але і політичного забарвлення, а сама справа отримала значний резонанс у міжнародній громадськості, дії органів міліції з організації пошуку Гонгадзе "безпрецедентні".

"Уперше в історії криміналістики прийняте рішення допустити до участі в проведенні пошукових заходів і обговоренні їх наслідків дружину Георгія Мирославу і головного редактора "Української правди" Олену Притулу. Я думаю, що цей крок буде сприяти більш об'єктивному розслідуванню справи на принципах довір'я і неупередженості стосовно дій правоохоронних органів", - сказав Кравченко.

Від себе додам, що мені вдалося тільки одного разу побувати на засіданні оперативної групи МВС з розшуку Георгія, та і то, ще до мого входження до цієї групи. Більш того, у мене, я думаю, що і у дружини Георгія також, відсутня можливість оперативного зв'язку з людьми, які займаються його пошуками. Ми спілкуємося з міліцією тільки через помічників міністра або заступника міністра, а ті вже за власним розсудом, зв'язуються з нами чи ні. Частіше ні. Зрозуміло, тому, що сказати їм як і раніше нема чого.

Цікаво, в якому порядку міністр перерахував версії, що розробляються міліцією, - "зникнення, пов'язане з негараздами на грунті соціально-побутових відносин, він міг стати жертвою карного злочину, зникнення пов'язане з професійною діяльністю і публікацією критичних статей в інтернеті-газеті "Українська правда".

Не зрозуміло, чи означає це, що Кравченко з великим сумнівом ставиться до можливого політичного мотиву у викраденні Георгія, або він просто невдало висловив своє занепокоєння з приводу того, що дехто вирішив "замішати" до цієї справи і його, Кравченка.

Ось у роз'ясненні інформації з цього приводу, враховуючи особисту зацікавленість Кравченка, міліції вдалося дещо просунутися. Відповідаючи на питання депутатів, чому, на його думку, його ім'я згадувалося в анонімному дзвінку до грузинського посольства (нагадаємо, що в одному ряду з Кравченко, були названі Олександр Волков і депутат Московської райради Києва Кисіль, як люди, які знають, де знаходиться Георгій), Кравченко сказав: "Є режисери, яким корисно вставити моє ім'я".

Ось тут з'явилися нові подробиці - міністр повідомив, що вже наступного дня після цього дзвінка посол Грузії у спеціальній ноті приніс вибачення за поширення цієї інформації. Більш того, сказав Кравченко, співробітниця посольства, що прийняла цю інформацію, не володіє ані українською, ані російською мовою. "Судіть самі, кому це вигідно", - сказав міністр.

Кравченко також дав зрозуміти, що міліція встановила "частину людей", що стежили за Георгієм влітку нинішнього року. Зокрема, сказав він, встановлений "власник автомобіля, на якому був встановлений номер". Однак, не дивлячись на те, що деякі особистості встановлені, міністр чомусь не вважав за потрібне повідомити, хто ці люди і для чого вони стежили за Гонгадзе. На жаль, депутатам, які стурбовані власним політичним іміджем, справи до цього не було. Як, проте, і до багатьох інших неясностей у цій справі. Більшість з питань, що задавалися міністру, були задані не стільки для того, щоб з'ясувати істину, скільки для того, щоб розказати все, що вони думають про Кравченка і іже з ним.

Міністр також повідомив, що щорічно до міліції надходить у середньому 34 тисячі заяв про зникнення громадян. 31 тисяча тих, що зникли, знаходяться, або їх доля встановлюється. Жертвами злочинів стає менше за 0,5% людей з числа встановлених. У минулому році з 31,2 тисячі що розшукуються, насильною смертю померли 128 чоловік, або 0,4%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування