Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка звільнять наступного тижня

Субота, 11 листопада 2000, 12:09
Принаймні, саме так вважає московська "Независимая газета". Цікаво, що минулий її прогноз про відставку Тарасюка збувся.

"Наступного тижня Україну чекає урядова криза. Інформоване джерело з адміністрації президента України повідомило "НГ", що "відставка уряду Віктора Ющенка приречена". З його слів, "президент не збирається більше терпіти експерименти "уряду реформаторів", - повідомляє "Независимая газета".

На думку газети, формальним мотивом відставки стануть підсумки роботи комісії Марчука. Відставка уряду відбудеться, як вважає інформоване джерело "Независимой газеты", відразу ж після офіційних підсумків президентських виборів в США, але при умові, що президентом стане Джордж Буш.

Можливих кандидатів на пост прем'єра після відставки Ющенка у "Независимой газеты" чотири. Це Віктор Медведчук, Євген Марчук, Микола Азаров і Анатолій Кинах. Зі слів інформованого джерела видання, найбільш ймовірно, що новим головою кабінету міністрів України буде призначено саме Миколу Азарова, "політика, який користується безумовною підтримкою Леоніда Кучми і не належить до жодного політичного угрупування".

Коментар УП. Матеріал, що з'явився у суботу, як і інші статті "Независимой" про Україну, гідні добрячого аналізу. Ані для кого, хто хоч трохи тямить у політиці, не секрет, що зараз колись поважне російське видання шкультигає на об'єктивність. Також всім відомо, що газетою володіє Березовський, правда, незрозуміло, які інтереси, крім дружби з гарантом-"людиною від Бога", його сьогодні пов'язують з Україною. Можна знайти пояснення і досить частій появі протилежних думок в газеті – іншою мовою, потрібну статтю потрібні люди допоможуть легко оформити чистоганом.

Далі – про відставку Ющенка. Сьогодні на прем'єрі зав'язане виділення не однієї лінії західних кредитів. У Києві працює довгоочікувана місія МВФ, під час роботи якої хіба що ідіот буде посилати "уряд реформаторів" у відставку. Найближчим часом ЄС має голосувати про виділення 25 мільйонів євро на покриття енергодефіциту. Далі – більше: МВФ, відновивши співпрацю з Україною, тим самим дасть добро на виділення грошей Європейського банку реконструкції і розвитку і Євросоюзу для добудування блоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС. І навряд чи хтось з перерахованих альтернатив Ющенка зможе краще порозумітися із західними фінансистами.

Ще один твердий аргумент на користь життя нинішнього кабміну - на носу зима, і зараз розпускати уряд нормальна людина також не буде. "Завалить" Ющенко опалювальний сезон, влаштує Новий рік без світла – тоді можна і плітки розпускати. Нарешті, ще один довід – 17 листопада в Москві відбудеться зустріч Ющенка і Касянова, де прем'єри будуть оформлювати сочинські домовленості по газу Кучми і Путіна.

Торкаючись підсумків роботи комісії Марчука, які за легендою мають підштовхнути гаранта до відставки уряду – в четвер сам Кучма заявив, що дасть всім передихнути і заспокоїтися, щоб в будинках було світло і тепло.

Тепер щодо Буша. Навіть якщо він і стане президентом, то вступ на посаду відбудеться не раніше за кінець січня. А до цього в овальному кабінеті буде знаходитися Клінтон. Який може і не підписати рішення про виділення Україні щорічної допомоги – третьої за обсягом після Ізраїля та Єгипту. Та й при будь-якому президентові підтримка Ющенку Штатами гарантована, враховуючи досвід роботи його дружини Катерини віце-президентом Україно-американського фонду.

І останнє – всі перераховані кандидати на прем'єрську посаду вже грали цю роль після перемоги Кучми на президентських виборах минулого року – крім хіба що Марчука. Викликає дуже великі сумніви, що Медведчук проміняє соцінтернівські мрії та крісло номер два (а по суті - номер один) в парламенті на хитку табуретку прем'єра. Достроково злетівши з якою, можна взагалі втратити перед президентськими виборами всі інформаційні приводи.

Останнє стосується і Марчука, який і в 2004 році навряд чи залишить у спокої своїх виборців, які довірили йому 1999. Проте імідж він собі підпсував постійною солідарністю з акціонерами СДПУ (о). Цей же гріх помічений за Кінахом, який ходить у вічних кандидатах на прем'єра ще після звільнення Лазаренко і який нічим себе не зарекомендував, працюючи минулого року першим заступником Пустовойтенка. Але менше усього в прем'єрському кріслі можна уявити геолога-митаря Азарова. Можна передбачити реакцію на його появу на чолі виконавчої влади представників бізнесу (не олігархів!) – для більшій переконливості Миколі Яновичу не варто знімати погони. Щоправда, у керівника податкової адміністрації є великий плюс – він виступив публічним опонентом статистики Тимошенко, спровокувавши тим самим всю лихоманку навколо комісії Марчука.

Отже, логіка говорить, що Ющенку можна побажати міцних нервів і "многая літа". Якби не одне "але" - з головного вікна на Банківській на світ дивляться по-іншому, керуючись зовсім окремою логікою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування