Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура продовжує приховувати інформацію

Середа, 13 грудня 2000, 17:44
Генеральна прокуратура продовжує вести політику крайньої закритості у справі Гонгадзе, не дивлячись на декларації про максимальну відвертість. Прес-конференція Генпрокурора Михайла Потебенька та його заступника Олексія Баганця не дала відповіді на жодне з запитань і, швидше за все, проводилася для оголошення заяви Генпрокурора. Але про це пізніше.

Передусім нас цікавить справа Гонгадзе. Єдина новина, мабуть, сенсаційна, - прокуратура об'єднала в одне три справи - про зникнення Георгія, про виявлене у Таращі тіло і за фактом наклепу відносно вищих посадових осіб держави. Таке рішення прийнято ще 7 грудня, а через тиждень про це повідомили, як про факт, що всім відомий. Розслідуванням буде займатися оперативно-слідча група під керівництвом слідчого з особливо важливих справ Олега Василенка. Вся інформація у справі замикається на Баганця.

Сам Баганець не зміг точно відповісти на питання, чи стало відоме щось нове про тіло з Таращ, що дозволило об'єднати всі три справи в одно. "Ці три справи тісно пов'язані між собою… Передусім сам Олександр Олександрович у своїй заяві просив його допитати як свідка не по справі за фактом наклепу, а по карній справі з зникненню Георгія Гонгадзе".

Але не тільки заява Морозу стала підставою для об'єднання справ. "Основи такі - ми будемо з'ясовувати обставини, які стосуються кількох карних справ. Я не можу на 100% сьогодні сказати, що це тіло Георгія Гонгадзе".

Баганець не відповів на запитання про те, які саме 12 експертиз призначені по таращанському тілу. "Експертизи призначені, ми навіть офіційно зверталися до експертів з проханням прискорити проведення експертиз. Ніяких даних повідомляти не буду, оскільки всі вони складають таємницю слідства", говорить він. Все ще не зрозуміло, коли саме експертизи завершуватимуться, нам доводиться задовольнитися його словами про те, що "це тривалий процес". Більш того, як відмітив Генпрокурор, експериментальних даних, отриманих внаслідок аналізу крові матері Гії "може виявитися недостатньо, щоб дати точну відповідь з приводу таращанського тіла". Це означає, що не сьогодні- завтра кров візьмуть в дітей Георгія, і згода дружини на це вже отримано.

Нагадаємо, що "з етичних міркувань" від оперативно-слідчої роботи по справі усунені працівники МВС, в цьому прокуратура тепер розраховує тільки на СБУ.

А ось власне для чого проводилася прес-конференція. Генпрокурор розповів всім, що було на таємничій другій плівці, яку в четвер знов покажуть у парламенті.

"У своєму зверненні М.Мельниченко заявив, що начебто Генеральний прокурор М.Потебенько разом з іншими керівниками держаних органів був присутній при вказівці, даної Президентом України Леонідом Кучмою голові СБУ Л.Деркачу, щоб свідчення звинуваченого по замаху на життя народного депутата Н.Вітренко громадянином С.Іванченко були направлені проти Мороза.

Крім того у зверненні М.Мельниченка стверджується, що Генеральний прокурор України Михайло Потебенько виконує незаконні розпорядження Президента України Л.Кучми.

У зв’язку з цим, з усією відповідальність заявляю, що все це є фальшивкою, я ніколи, ні за яких обставин не виконував ніяких протизаконних вказівок Президента України Л.Кучми та жодного разу яких би то незаконних розпоряджень до мене від нього не надходило. Втому числі і названих М.Мельниченком.

Так зване звернення М.Мельниченка є наклепом на вищих посадових осіб держави, в тому числі на Генерального прокурора України, мета якого дестабілізувати політичну ситуацію в державі, посіяти недовіру до керівників держави та правоохоронних органів країни. Всі ці акції сплановані певними режисерами, котрі намагаються домогтися високих державних постів. Як простежується, за цим стоять певні кола поза межами держави…

…Звертаючись до співвітчизників, ще раз заявляю, що я, як Генеральний прокурор України, завжди керувався і буду керуватися лише законом, а не піддаватися тиску чиїхось політичних амбіцій, домаганням чи вказівкам, завжди вимагаю також від підлеглих суворого дотримання законодавства в своїй діяльності".

Судячи по лексиці, і деяким недоробкам, заява готувалася у спішному порядку. Через це Потебенько навіть затримався на півгодини на прес-конференцію. При цьому він не стримував свого обурення, мав намір відповісти на один-два питання, а затримався на хвилин тридцять, щоб висловити свою думку. Захлинаючись від роздратування, він кинув, що не має наміру подавати на офіцера, який зганьбив його честь. "Там і без мене є кому до суду подавати. Я не та людина, яка ходить по судах…Якщо буде доведено, що там наклеп, винні будуть відповідати".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування