Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Таємна суть візиту Кучми до Росії

Субота, 23 грудня 2000, 16:26
Насправді в Росію Кучма їздив не для урегулювання газових питань і відкриття пам'ятника Шевченку, а щоб отримати підтримку Путіна напередодні політичної кризи у Києві. Леонід Данилович шукає прихильників перед війною з Ющенком і Заходом.

З такими версіями візиту в суботу дружно вийшли всі російські газети, що належать до протилежних політичних сил. Пам'ятник Шевченку, ювілей "ГОЕРЛО", бізнес-форум і навіть підписання двох міжурядових угод не вимагали присутності Кучми в Росії. Український "гарант" намагається зберегти за собою президентське крісло, спираючись на підтримку з-за кордону. "Кучмі без нас зараз не утриматися", - розкусив місцезнаходження кощійового яйця ведучий програми "Однако" і оглядач Полит.ru Михайло Леонтьєв.

Підписанням двох угод з газової співпраці Москва підставила плече Кучмі, упевнена "Сегодня" Гусинського. "Київські політики одностайні в тому, що за такою підтримкою Кучма в Москву і їздив. Події останніх двох місяців можуть призвести до поразки Кучми у боротьбі за владу з прем'єром Віктором Ющенком, який користується підтримкою Заходу".

"Близький до адміністрації президента України політолог Михайло Погребінський вважає, що в цих умовах президент Росії отримав нові можливості для торгу. Він міг підтримати Леоніда Кучму, але при цьому змінити зміст мінського меморандуму про умови газового кредитування України, включивши в нього питання про участь Росії в приватизації українських підприємств. Але, на думку політолога, український лідер, швидше усього, просив Володимира Путіна про політичну підтримку з відстрочкою цих вимог: на хвилі скандалу противники президента можуть звинуватити його в "продажі батьківщини" російським олігархам. Схоже, йому це вдалося".

Також, на думку газети, конфлікт Кучми і Ющенка породив версію про американське походження скандальних плівок. Українські політики вважають, що "компромат на президента сфабрикував ЦРУ, щоб посадити на місце Леоніда Кучми свою давню креатуру - Віктора Ющенка - або як мінімум перешкодити президенту його змістити". (Крім цієї, у "Сегодня" є ще дві версії скандалу – це або помста олігархів, яких від трону відтіснили Леонід Деркач і Віктор Пінчук, або замовлення Кремля, незадоволеного прозахідною політикою Кучми. "Її прихильники нагадують, що майор охорони президента Микола Мельніченко, що ніби підклав диктофон під диван в кабінеті Леоніда Кучми, колись працював у Кремлі".)

"Головною метою робочого візиту українського президента в Росію стали його зустрічі і переговори з президентом Володимиром Путіним", - продовжує тему загадкової поїздки в Москву консервативна "Независимая газета" Березовського. "Вашингтон визначився з наступником Кучми. У разі його відставки Віктор Ющенка фактично приречений стати новим президентом України".

"Відомий український політик, що побажав бути неназваним, в інтерв'ю "НГ" заявив, що під час одного з робочих візитів в Київ держсекретаря США він був в числі інших представників української політичної еліти запрошений на зустріч з Мадлен Олбрайт, яка в некоректній, майже в ультимативній, формі вчила їх керувати країною".

Крім російського президента Кучма рекрутує в ряди своїх прихильників інших сусідів. "Не знайшовши достатньої підтримки у правої більшості в парламенті, серед олігархів і частково серед силовиків, Леонід Кучма тільки за останні сім днів знаходив приводи для зустрічей з президентом Польщі Олександром Квасьневським, з президентом Словаччини Рудольфом Шустером".

З тим, що візит переслідував "суто політичну мету", згодний і ліберально-березовський "Коммерсант". "Леонід Кучма сподівається заручитися підтримкою Москви в протистоянні з прем'єром Віктором Ющенком, якому відверто симпатизують США". Кучма і Путін зустрічаються вже утретє за останні два місяці, помічає газета.

У умовах Гонгадзегейта і загострення відносин між Кучмою і Ющенком для першого "надзвичайно важливо добитися ясної підтримки з боку Москви", пише газета. "Леонід Кучма не вперше в складні для себе моменти звертається за допомогою до Росії. А та не вперше виявляє готовність його виручити. Досить пригадати, як перед останніми президентськими виборами на Україні Борис Єльцин настирливо рекомендував українським братам голосувати за його друга Леоніда Даниловича, якщо вони не хочуть засмутити російського президента і поставити під загрозу російсько-українські відносини. (…) Сьогодні голос Москви знов повинен допомогти йому переграти своїх противників".

"Від того, чи доб'ється Леонід Кучма підтримки Москви, залежить, чи зможе президент України упоратися з найгострішою внутрішньополітичною кризою, що розгорілася у нього вдома", - стверджує правоцентристська "Время новостей".

"Промах Леоніда Даниловича полягав в одному: він не зрозумів, коли позиція Заходу змінилася". Якщо раніше йому, безальтернативній політичній фігурі, давали гроші, то тепер Захід "утомився від корумпованого і неефективного київського режиму". Касетний скандал за масштабом свідчить про те, що "за ним стоять сили, куди більш могутні, ніж внутрішні опоненти Кучми", вважає "Время новостей".

"Скандали, пов'язані з корупцією в найближчому оточенні президента, нещодавній референдум, який фактично "скасовує" парламент, гоніння на ЗМІ, спроби продати Росії українську трубу - основну магістраль, якою газ подається в Європу - переповнили чашу терпіння Вашингтона і Брюселя. Стійку неприязнь до Кучми посилили і його постійне тертя з прозахідним урядом Ющенка, який намагався навести хоч би елементарний порядок в економіці. Нова команда Білого Дому, судячи з усього, займе відносно України більш жорстку позицію, ніж Клінтон. Про це прямо заявив днями українському "Новому каналу" експерт одного з самих відомих в США консервативних аналітичних центрів Rand Corporation Джон Тідструм. Від України чекають "розвитку вільної преси, незалежної судової влади, сильного парламенту". Зі всім перерахованим український президент посилено боровся в останні роки. Козирною картою адміністрації Буша може стати екс-прем'єр Павло Лазаренко, що тужить у в'язниці Сан-Францисько в очікуванні суду. Київська опозиція сподівається, що його свідчення про особисту причетність Кучми до корупції остаточно підірве позиції влади".

Однак Росії зовсім не усміхається бути рятівником "кар'єри особисто Кучми", на якого вже почали вішати гріхи україно-російських відносин - від крадіжки газу до заохочення антиросійських настроїв. "А саме головне - в Москві швидше за все розуміють, що домовленості, тим більше - кулуарні, з лідером, позиції якого слабшають на очах, здатні викликати те, що після зміни влади вони просто втратять силу". Москва вже має досвід підтримки сумнівного режиму в Белоруси. І, зауважує далі газета, чи "потрібен Росії другий такий союзник - велике питання".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...