Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна на перехресті

Середа, 27 грудня 2000, 14:12
Україна стикнулася з найбільш серйозною політичною кризою з часу отримання незалежності. Президент Кучма, звинувачений у причетності до вбивства провідного журналіста Георгія Гонгадзе, редактора незалежної інтернет-газети "Українська правда".

16 вересня Гонгадзе пропав у Києві, і його тіло було знайдено без голови 2 листопада. Політичний скандал вибухнув 28 листопада, коли лідер Соцпартії Олександр Мороз з трибуни українського парламенту звинуватив Кучму і міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка в організації вбивства. В якості доказу Мороз продемонстрував 11 епізодів аудіозапису неякісних приватних розмов приблизно між президентом, Кравченком і іншими помічниками.

Розвиток ситуації стане критичним політичним екзаменом для цієї країни з 50-мільйонним населенням, яка бореться за зміцнення демократії і капіталізму відтоді, як відділилася від Радянського Союзу 9 років назад. Але, не дивлячись на серйозність обвинувачень, або завдяки цьому, виникла криза, яка швидше може покласти кінець підтримці української стабільності і її відносинам з Заходом, чим просто до тріщини.

Українські лідери не звикли справлятися з поганими новинами. Кучма і його підлеглі просто захищали себе, не дуже щиро називаючи плівки фальсифікованими невідомими іноземними розвідками.

Тим часом, троє парламентаріїв зробили відеоінтерв'ю з колишнім охоронцем президента, нещодавно продемонстроване на національному телебаченні, в якому він пояснює, що вмістив магнітофон в кабінеті Кучми, оскільки президент часто давав накази Кравченку, головам СБУ і податкової служби репресувати ведучих політиків.

Поки немає залізних доказів автентичності плівки, або того, що Кучма причетний до вбивства журналіста. Але парламентська більшість зараз відвернулася від президента, праві зімкнулися з лівими, затвердивши необов'язкову резолюцію проти міністрів Кучми.

Цікаво, що все це відбувається на фоні економічного прориву в багатостраждальній Україні, з економічним зростанням в 5% і зростанням промисловості в 12%. Шанований прем'єр-міністр Віктор Ющенко проводить реальні реформи. Він явно прагнув триматися подалі від скандалу, закликаючи до терпіння, в той час як його праві прихильники у парламенті встали в опозицію до Кучми.

Ось чому в кінцевому результаті криза може допомогти Україні. Напевно, в більшій мірі, ніж в Росії, в пострадянський Україні домінувала купка олігархів, які зробили свої гроші в більшій мірі, через зв'язки в уряді. З новими ринковими реформами Ющенка їм довелося змагатися з реальними бізнесменами, в той час як Кучма все більше звертався до спецслужб за підтримкою, натхненний їх зростанням в Росії. Олігархи, здавалося, коливалися. Один з них, віце-прем'єр Юлія Тимошенко, здається, явно насолоджується складностями президента.
Навіть лояльні до Кучми олігархи зараз пасивні, напевно, тому, що скандал зосередився на силових міністерствах, від яких вони також постраждали. П'ять пропрезидентських центристських партій, які об'єдналися з олігархами, стримуються від голосування проти Кучми, але навіть вони не захищають його.

Можливі два варіанти розвитку ситуації. Парламент висловить імпічмент Кучмі, прем'єр стає виконуючим обов'язки президента, призначаються нові парламентські вибори протягом 90 днів. Як найпопулярніший політик в Україні, Ющенко буде фаворитом на позачергових президентських виборах.

За іншого розвитку подій президент може розпустити парламент або оголосити пряме президентське правління, але він не може зробити це, не порушивши Конституцію. Президент має право оголосити надзвичайний стан, але це рішення повинне бути швидко затверджено парламентом, якому немає підстав погоджуватися. Фактично, відставка Кучми може стати благом для України.

Зрештою, зростаючий тиск на уряд Ющенка через його боротьбу з корупцією зараз знизився. Процедура імпічменту може знизити вплив, як беззаконних силових служб, так і паразитуючих олігархів, і дати напів-демократичній Україні демократію. Відставка силовиків в Україні також позитивно позначиться на Росії.

Західні уряди мають поводитися з Кучмою, як з представником нижчої касти, поки він не очиститься. Відмова президента має зробити Україну такою ж ізольованою від Заходу, якою є Білорусь, в той час як відкрите розслідування може наблизити Україну на Заходу.

Читай англійською

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...