Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Верховна Рада: Зона, вільна від мажоритарщини

Четвер, 18 січня 2001, 14:01
Парламент хоче обиратися тільки за партійними списками. Верховна Рада в четвер у ціолму ухвалила закон про вибори народних депутатів на пропорційній основі. Доля впровадження нових виборчих правил тепер у руках "гаранта", який полетів на три дні до Німеччини.

За ухвалення закону в цілому проголосували 254 депутати, проти - 17, утрималися – 4, не голосували 120 з 395, передає з парламенту Інтерфакс-Україна. Голосували проти або не голосували тільки "Трудова Україна", "Відродження регіонів", "Солідарність" і СДПУ(о).

Як передає агентство, в законі не вказується кількість народних депутатів, але робиться посилання на Конституцію, якою визначений кількісний склад Верховної Ради.

Згідно з новим законом, депутати обираються за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій і їх виборчих блоків. Суб'єктами висунення кандидатів в депутати визначені тільки політичні партії та їх блоки.

Згідно із законом, передбачений 4%-ный бар'єр для проходження в парламент. Є два види виборів народних депутатів - чергові і позачергові.

Для участі у виборах партія або блок партій має зібрати 500 тисяч підписів виборців. Згідно з чинним законом для цього потрібен 1 мільйон.

Територія загальнодержавного виборчого округу для проведення виборів має бути поділена на 225 територіальних виборчих округів.

На відміну від чинного закону передбачено, що територіальні виборчі комісії формуються Центрвиборчкомом, а дільничі комісії - територіальними. Як записано в новому законі, члени всіх виборчих комісій призначаються за поданням партій або блоків партій, що беруть участь у виборах. Керівні посади в комісіях будуть розподіляти в залежності від складу комісій.

Фінансування виборчої кампанії може здійснюватися за рахунок держбюджету і виборчих фондів партій або їх блоків. Бюджети останніх обмежуються сумою в 150 тисяч неоподатковуваних мінімумом прибутків громадян (близько 2,5 мільйонів гривень). При цьому за використання інших коштів, крім передвиборного фонду, передбачена можливість зняття партії або блоку з реєстрації.

Крім того, закон традиційно обіцяє рівний доступ до ЗМІ та матеріальних ресурсів.

"Гарант", на якого покладена місія підписати або відхилити новий закон, раніше не заперечував, аби Верховна Рада обиралася за партійними списками. Щоправда, тільки в тому випадку, якщо це буде нижня палата двопалатного парламенту, за створення якого в квітні проголосував народ. Самі депутати волю мас виконувати не поспішають, та й сам Кучма запропонував почати імплементацію з оформлення положення про більшість і опозицію. У четвер парламент цей сценарій Банківської проигнорував. Самого Кучму звістка про нові правила знайшла в літаку під час перельоту до Німеччини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування