Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма виживе, бо має заручником Україну

Четвер, 4 січня 2001, 13:28
На Заході добре розуміють, що Україна – це тільки напівдемократія. Але перед загрозою комуністичного реваншу цивілізований світ не буде робити з Кучми Лукашенка. А сам український "гарант" переживе цей скандал, хоч і втратить свій вплив. Такий прогноз робить провідний німецький експерт з пострадянського простору Олександр Рар.

19 січня Кучма має вперше поїхати на Захід після оприлюднення аудіовідеокомпромату. За інформацією української служби радіо "Свобода", отриманою з дипломатичних джерел, Кучма збирається до Німеччини, де серед іншого планується зустріч з Хав’єром Соланою, який зараз відповідає з внутрішню та оборонну політику Євросоюзу.

Про те, які наслідки матиме ця поїздка для українського батька нації, "Свобода" намагалася вивідати у німецького політолога, керівника відділу Росії та СНД Німецького товариства зовнішньої політики в Берліні Олександра Рара. Той, хоч особисто і не піддає сумніву достовірність плівок Мельниченка, вважає, що цей скандал глибоко не вплине на відносини України із Заходом.

"Звісно, коли президент України поїде у січні до Німеччини, чи до якоїсь іншої країни, то йому будуть задавати дуже неприємні запитання. Але на цьому все скінчиться. На Заході добре розуміють, що Україна це – тільки напівдемократія. Режим Леоніда Кучми – це може те найліпше, на що може сподіватися Захід у нинішній момент розвитку України. На Заході бачать, що в Україні все ще мають великий вплив комуністи, а демократи дуже слабкі. Гадаю, що політична еліта на Заході зайняла терплячу позицію щодо України. Це не означає, що на адресу України не лунатиме більше критики. Але цей скандал не буде настільки серйозним, аби розірвати взаємини між Україною і Заходом".

Щодо версії про закордонних замовників скандалу, Рар не вірить, що таким чином Захід збирається посадити у головне крісло держави Ющенка. Скоріше "російські спецслужби могли дискредитувати Кучму, аби він опинився в ізоляції від Заходу і таким чином схилився в бік Москви".

Про перспективи самого "гаранта" Рар говорить без великого ентузіазму: "Думаю, що Кучма переживе цей скандал, хоч і втратить свій вплив. Гадаю, він залишиться до кінця свого другого президентського терміну. Кучма не матиме іншого вибору, ніж думати про свого наступника, аби передати владу в Україні на наступні роки людям, які перебувають в його оточенні". Крім того, німецький політолог радить зачекати і подивитися, хто може бути "великим переможцем у цій ситуації" – Віктор Ющенко чи клан Суркіса-Медведчука.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування