Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перший сюжет в "Ітогах" Кисельова на НТВ

Понеділок, 12 лютого 2001, 12:21
Кореспондент: Вони прийшли в Київ втомлені і голодні. Українська влада дала розпорядження закрити попутні кафе і магазини. Людям, які йдуть сотні кілометрів пішки, заборонено в дорозі розпалювати багаття і ставити намети. Це черговий марш під лозунгом "Україна без Кучми!". Такі колони ходять країною з регулярністю міжміських автобусів. Сьогодні люди прийшли з Харкова – другого за величиною міста, розташованого в східній, російськомовній частині України. У день, коли у Леоніда Кучми запланована вечеря з президентом Росії, українська опозиція готує нові масові виступи.

Хрещатик, 34. 7 років тому тут діяв передвиборчий штаб Леоніда Кучми. Потім будуть розказувати, що за будинком постійно стежили. Навколо топталося зовнішнє слідкування. Телефони прослуховували. Активістів затримували. Через 7 років президентства вже самого Леоніда Кучму підозрюють в здійсненні кримінального злочину, звинувачують в переслідуванні опозиції і преси. Чи Зможе Кучма зберегти обличчя, а Україна демократію, і навіщо сюди летить Володимир Путін? Це перший і єдиний іноземний керівник, який відвідує цю країну під час серйозної кризи влади.

Те, що на касетах, записаних в кабінеті президента, справжні голоси Леоніда Кучми і його підручних, визнали навіть правоохоронці. Тепер, однак, вони заявляють, що все змонтоване по буквах і фразах. Опозиція сміється: як це можна спорудити по буквах сотні годин магнітозаписів.

 
 
Олександр Мороз, лідер соціалістичної партії України: Так, можна не визнавати, не треба відповідати на ці питання. Якщо фахівці кажуть, що цей запис ідентичний. І тоді виникають питання з приводу використання бюджетних ресурсів, з приводу гоніння на пресу, з приводу організації виборів. Там же названі персонажі. Так, ви не визнаєте це, як юридичний факт, але тоді відповідайте, чому в цей же час точно так, як говорив президент, збирали голів колгоспів, і податкова інспекція їм говорила місцева: "Або голосуй так, як треба, або у в'язницю сядеш завтра".

Кореспондент: Касети опозиція відправила на незалежну експертизу в Відень в Міжнародний інститут преси. Депутати Верховної Ради ведуть власне слідство.

Сергій Головатий, секретар слідчої групи України з розслідування вбивства Г.Гонгадзе: Президент постійно накладає вето на закон про слідчі комісії, на закон, який містить положення про спецпрокурора, про спецслідчих, які повинні в цій ситуації вести слідство з приводу злочинів, якщо в цьому підозрюється президент.

Кореспондент: На цьому тижні українська опозиція зміцніла. Близько трьох десятків різних партій, політиків і рухів згуртувалися проти Кучми, оголосивши форум національного порятунку. Цьому передували безладдя на Хрещатику. Молоді люди в уніформі і чорних масках, їх було порядка сотні, напали на наметовий табір "Україна без Кучми" і стали бити його мешканців. Кричали, що вони анархісти, однак зареєстрована організація анархістів оголосила, що не має до погромів ніякого відношення. Відбивши атаку, опозиціонери стверджують, що нальотчики були переодягнутими курсантами міліції. По відеокамері ударили держаком прапора, і вона зіпсувалася, але цей єдиний документальний доказ бійки.

Олександр Мороз: Розрахунок був на те, що провокацію почнуть ці люди, і тоді буде колотнеча між учасниками акції, щоб можна було продемонструвати, бачте, в чому є загроза для суспільства.

Кореспондент: Олександр Мороз зробив першу спробу літературного осмислення кризи. Сигнальний примірник хроніки одного злочину з розшифровками касет. Хроніка буде популярною, як і самі касети, за якими полюють на чорному ринку.

Мати журналіста Георгія Гангандзе досі не поховала сина. Експертиза ДНК дала 99,6% гарантії, що обезголовлене тіло, виявлене в лісі, це і є її син. Однак прокуратура досі не визнає його загиблим.

Леся Гонгадзе, мати Г.Гонгадзе: Не буде мами – не буде проблеми, але я буду жити і боротися до кінця, поки не знайду тих, хто знищив мого сина, тих, хто знищує по в'язницях і міліціях, де гинуть невинні, а злочинці залишаються на свободі.

У вівторок у Києві мітингували всюди. Це була найбільша акція в пострадянській державі. З національним колоритом Кучмі принесли гарбуза. Овоч зазвичай виносить дівчина хлопцю, коли хоче відхилити його пропозицію про одруження. Більшої ганьби для хлопця не буває. Коли на вулиці палили опудало президента, Леонід Кучма в резиденції зустрічався з російським міністром культури. Той привіз фрагменти фресок Київському Михайлівському Золотоверхому собору. Також, як і храм Христа Спасителя в Москві, цей собор у Києві розгромили більшовики. Україна вимагала повернути фрески при Борисі Єльцині в порядку репатріації, але отримала красу перед візитом Володимира Путіна як знак дружби.

"Ця знаменна подія в житті наших народів", сказав Кучма, не виронивши не слова про те, що коїлося на вулицях. Дві доби у Києві провів секретар Радбези Росії Іванов. Історія повторилася: тільки протокольна зйомка і загальні слова про співпрацю. Перший коментар Леоніда Кучми з'явився на телебаченні одночасно з інтерв'ю російського президента, який запевнив, що касетний скандал – це внутрішня справа України.

 
 
Леонід Кучма, президент України: Я сьогодні всі ці проблеми, я називаю це словом "проблеми", розглядаю з точки зору національної безпеки. Всі ці дії направлені, щоб ситуація на Україні, політична передусім, погіршала. Нехай тут тліє, так би мовити. Бідна країна з безліччю проблем, і можна говорити про неї все, що бажано. Можна о неї, як об мокру ганчірку, ноги витерти і піти далі. Дехто так і робить вже сьогодні.

Кореспондент: У інтерв'ю газеті Financial Times Кучма говорить, що може поклястися на біблії або конституції, що не віддавав наказу усунути людину. І ось перші відставки в оточенні президента. У суботу на Раді безпеки звільнений начальник особистої охорони, в чиєму підпорядкуванні працював майор Мельніченко, який заклав в президентський диван диктофон, а потім передав ці записи у Верховну Раду. Звільнено начальника служби безпеки України, колишнього КДБ. Цього генерала напередодні звинуватили в тиску на найбільш незалежний від влади телеканал "1+1". Генерал ніби дзвонив німецькому громадянинові Фуксманну, який інвестує телебачення, і вимагав змінити редакційну політику. Фуксманн відмовив генералу, і позбавився права в'їжджати в країну. Офіційною причиною оголошена історія 77-го року. Тоді радянська влада викрила німецького громадянина в незаконних валютних операціях.

Борис Фуксманн, підприємець: Ви собі можете представити, яку кількість потенційних інвесторів, дізнайся завтра про це, а я мовчати не буду, про те, що прийнято нормами юстиції, яка була зроблена нами, сьогодні беруть просто так на рівному місці одного з найбільших інвесторів, забороняють в'їзд в країну для контролю за своїми інвестиціями. Це волаюче неподобство.

Кореспондент: Незважаючи на тиск, рейтинги новин "1+1" після початку кризи стрімко зростають. Журналісти зізнаються, що стали працювати більш вільно.

Олександр Роднянський, генеральний продюсер телекомпанії "1+1": Відчуваємо себе значно легше, ніж раніше. Знаєте, ось коли довго терпиш, а потім щось говориш, навіть при всіх можливих наслідках, все одно набагато легше. Стало ясно, що в країні відбувається. Адже українська політика з політики підкилимної вийшла у відкриту.

Кореспондент: Ще один високий чиновник, який захищає президента, генеральний прокурор відпочиває в Труськавці – місці, відомому лікувальною мінеральною водою. Незважаючи на те, що депутати Верховної Ради вимагають його для звіту про розслідування касетного скандалу, Михайло Потебенько заявляє, що кращого часу для відпочинку прокурору важко вигадати.

Михайло Потебенько, генеральний прокурор України: Зараз же і шахраї поховалися. Адже їм також холодно, і бруд до того ж.

Кореспондент: Навколо візиту російського президента на вулиці завіруха обурення. Через посольство опозиція відправила Путіну листа з вимогою не їхати до Дніпропетровську. Чекають, що Кучма піде на будь-яку, навіть невигідну для України операцію, щоб заручитися політичною підтримкою Путіна. Не дозволимо в ім'я порятунку свого живота торгувати Україною, - заявляє опозиція.

Юлія Тимошенко, екс-віце-прем’єр уряду України, лідер партії "Батькивщина": Леонід Данилович буде обіцяти все, але чи зможе він це виконати, ось питання.

 
 
Кореспондент: Опозиція поклялася в цьому році покінчити з президентом і оголосити нові демократичні вибори. Гасло "Україна без Кучми!" підтримують все більше людей. Вже зрозуміло, що розв’язати українську кризу малою кров'ю, тобто відставками силовиків, не вийде.

Ілля Зимін, Євген Лагранж, Антон Губанов. НТВ. Київ

P.S. Цей сюжет був першим в передачі "Ітогі" на НТВ минулої неділі, 11 лютого.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...