Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зроблено перший законодавчий крок до парламентської республіки

Понеділок, 26 лютого 2001, 19:08
Минулої п'ятниці у секретаріаті Верховної ради офіційно зареєстровано законопроект щодо змін і доповнень до Конституції України. Цей проект підготований опозиційними депутатами Анатолієм Матвієнком, Сергієм Головатим, Петром Симоненком, Олександром Морозом і на його підтримку було зібрано 160 необхідних підписів. Як повідомив УП Анатолій Матвієнко, серед тих хто підписався є представники і лівих і правих фракцій.

Отже опозиція зробила перший крок до втілення у життя мрії про парламентську республіку. Пропонуються більш радикальні зміни до Конституції, ніж виносились на референдум.

У законопроекті закріплено існування парламентської більшості і меншості, пропонується розширити повноваження ВР, зокрема, що стосується призначення прем'єра та формування уряду. Законопроект є в розпорядженні УП і ось лише деякі витримки з нього.

Пункт 12 частини другої пропонується викласти в такій редакції:

"12) надання згоди на призначення на посаду та звільнення з посади Президентом України Прем'єр-міністра України; затвердження персонального складу Кабінету Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України; затвердження кандидатури на вакантну посаду члена Кабінету Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України;"

Доповнити Конституцію новою статтею 89-1 у такій редакції:

"Стаття 89-1. Обрання Голови Верховної Ради України, Першого заступника і заступника Голови Верховної Ради України, голів комітетів Верховної Ради України, формування складу комітетів Верховної Ради, тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісії, постійних національних парламентських організацій та їхніх органів здійснюється на основі пропорційного представництва політичних сил, з яких сформовано конституційний склад Верховної Ради України.

Комітети Верховної Ради України з питань бюджету, свободи слова та інформації, регламенту та депутатської етики обов'язково очолюються представниками парламентської (депутатської) меншості – опозиції".


Крім цього пропонується зменшити до 250 кількість необхідних для подолання вето президента голосів, обмежують та уточнюються права президента. Згідно з цим законопроектом, у разі відставки президента його обов'язки виконуватиме голова Верховної Ради.

Коментарі

Перший віце-спікер Верховної ради Віктор Медведчук: "На мій погляд, запропоновані зміни порушують окремі норми статей, які входять до 1-го та 3-го розділів Конституції, а саме внесення змін до цих розділів передбачає окрему специфічну процедуру. На мій погляд, як юриста, той законопроект, який зараз внесений і направлений на перерозподіл повноважень між ВР, президентом та урядом країни, в юридичному аспекті є некоректним. Внесення таких змін передбачає таку процедуру: збір 300 підписів, потім Конституційний Суд, потім 300 голосів депутатів і референдум".

Розділи, про які говорить Медведчук, тут:

1-й
3-й

Голова партії "Собор" Анатолій Матвієнко: "Звідки така у великого юриста виняткова інформація? Там немає ніякої претензії на суверенітет і на права людини, я, як один з авторів, не бачу там, що може впливати на ці статті. Опосередковано можна говорити про все, але має висловитись Конституційний суд, а не пан Медведчук. Процедура змін виписана чітко: ми збираємо 150 підписів, що дає право на реєстрацію законопроекту, потім 226 голосів на цій сесії, потім рішення Конституційного суду. Суд має вирішити чи є потреба у референдумі. Я, до речі, вважаю, що референдум не потрібен. Після того, як суд винесе своє рішення, необхідно, щоб цей проект набрав 300 голосів. Принаймні, 226 голосів на цій сесії він набере".

Читай чинну Конституцію



Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...