Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма відповів Бушу і задовольнив друзів Медведчука
коментарі політиків

Четвер, 1 березня 2001, 12:46
Режим, що діє в Україні, застосовує ті ж методи, що і Лукашенко. Це добра відповідь Кучми на "лист Буша". Так прокоментував останні події на прес-конференції Сергій Головатий. "Наша Конституція забезпечує верховенство права, а не верховенство "малих форм", з іронією додав він.

Головатий стверджує, що суддя, що ухвалювала рішення про знос містечка, "явно не тримала в руках Конституції". "Суддя ухвалювала рішення по обмеженню конституційного права громадян, яке ніким не може бути обмежене".

"Було рішення суду про те, щоб обмежити в правах учасників акції", - заявив в інтерв'ю НТВ заступник начальника ГУ МВС в м. Києві Олександр Савченко. Подібних формулювань не було в його численних інтерв'ю українським журналістам. Перед російською камерою він, мабуть, розгубився і дозволив собі такі слова. Народний же депутат Сергій Головатий заявляє, що обмеження прав громадян на висловлювання поглядів та переконань може бути застосовано тільки за умовах надзвичайного стану. Він та інші опозиціонери заявляють, що на головній вулиці країни, від Майдана до Бесарабки, фактично введений надзвичайний стан.

Сергій Головатий повідомив, що пропонуватиме Форуму Національного порятунку прийняти звернення до Ради Європи та Євросоюзу. "Треба також написати листа Бушу", - додав він. "Не владі вирішувати де людині висловлювати своє ставлення до влади. Люди самі мають обирали де протестувати проти влади", - так прокоментував Головатий повідомлення про те, що було запропоновано перенести намети під арку "Дружби народів".

Співкоординатор акції "Україна без Кучми" Юрій Луценко додав до слів Головатого: "Сьогодні, першого весняного дня явно загострилися почуття у Кравченка. Він, користуючись мовою гаранта, "явно абарзєл".

Депутати опозиціонери нагадали, що до 4 березня, ще є час, відведений законом на оскарження рішення Старокиївського суду, передає з прес-конференції Луценко та Головатого кореспондент УП.

Своє ставлення до наметового містечка і до акції, яка відбулась у неділю на Хрещатику перший віце-спікер парламенту Віктор Медведчук висловив ще у понеділок. Зараз варто згадати його слова. "Я вкрай негативно ставлюся до цієї акції. Це не є цивілізованими формами протесту", - сказав Медведчук. А далі, говорячи про наметове містечко, заступник голови ВР показав наскільки далеко він відірвався від простих людей та журналістів. "Я розмовляв зі своїми друзями, які живуть на Хрещатику. Уявіть собі, що ви виходите на балкон, а там таке", - жалівся Медведчук журналістам. Ці слова лідера СДПУ(о) не знайшли розуміння у душах журналістів, але київську міліції мабуть надихнули на подальші дії. Більше того, у понеділок Медведчук фактично звинуватив міське управління внутрішніх справ у тому, що намети досі стоять. Тепер друзі Медведчука, що живуть на Хрещатику, мають бути задоволені.

Генеральний прокурор України Михайло Потебенько підтримує дії міліції. В інтерв'ю СТБ він висловив здивування тим, що "законодавчий орган (депутати, які взяли під захист намети – УП) не підкоряється законам, не виконав рішення суду" і правоохоронці вимушені були застосовувати такий метод. На думку Потебенька наметове містечко "не сприяє стабілізації" і "ця форма використовується для того, щоб спасати злочинців і цим людям добитися меркантильних інтересів у цій справі (касетній справі – УП)".

У Форумі національного порятунку вважають, що ліквідація наметового містечка яскраво демонструє, що влада не здатна на цивілізований діалог.

Прес-секретар ФНП Олександр Кривенко звернув увагу, що міліція провела операцію з ліквідації містечка наступного ж дня після оголошення результатів Віденьської експертизи. "У нормальних країнах генерал, чий голос ідентифіковано на злочинних плівках, негайно подає у відставку. Замість цього міліція за його вказівкою ліквідувала намети".

У партії Собор ліквідацію містечка розцінили як "демонстрацію брехливості заяв Кучми про начебто відсутність в Україні політичної кризи". "Вітчизняна та міжнародна громадськість ще раз побачила, наскільки диктаторський режим в Україні боїться будь-яких організованих виявів протесту. Водночас ці події показали: режим остаточно втратив відчуття політичної реальності і в ім‘я локальної "перемоги" готовий жертвувати як залишками свого міжнародного іміджу, так і провокувати неминучу ескалацію протестів усередині самої України.

Всі побачили: боягузливі керівники з Банкової не здатні сьогодні на тверезу оцінку ситуації й налагоджування суспільного діалогу. Вони обрали шлях національної зради, шлях змови з антидержавниками-комуністами, шлях запродування України Москві в обмін на політичну підтримку. Відтак якнайшвидше усунення правлячого режиму - єдиний шанс України на гідне демократичне майбутнє. Ми переконані: український народ змусить корумпованих і дискредитованих владців піти. Те, що відбулося на Хрещатику, тільки розкриє очі тим, хто досі вагався, зробить опозицію до режиму ще масовішою, згуртованішою і дужчою", вважають в партії Собор.

Депутати від опозиції вважають, що останніми подіями влада скомпрометувати себе. Член Українського народного Руху Валерій Асадчев в інтерв'ю Інтерфакс-Україна звернув увагу на незаконність дій міліції. За його словами, судові виконавці показали рішення суду про знос наметів, що датується 28 лютим, хоч, за його твердженням, "ніяких засідань з цього приводу в середу не проводилося". У самому судовому рішенні вказується, що намети мають бути прибрані негайно, і в той же час зазначається, що рішення суду може бути опротестоване протягом 10 днів.

Крім того, зазначив депутат, не відомо, кого стосується рішення про знос наметового містечка - юридичних або фізичних. Він зазначив, що у наметовому містечку було "майно фізичних осіб, в тому числі народних депутатів". Міліція своїми діями дала оцінку існуючої влади, говорить депутат.

Глава парламентського комітету з боротьби з корупцією і організованою злочинністю Юрій Кармазин в інтерв'ю журналістам зазначив, що знос наметового містечка припав на період перерви у засіданнях Верховної Ради, назвавши це "характерним" для влади. "Зараз Верховна Рада буде ставити питання про імпічмент президента і це питання буде проголосовано, тому що влада своїми діями прискорила звільнення України від неї", переконаний депутат.

За словами депутата, можливий і інший варіант - політична амністія президента. "Ми погодимося на це, але 1 мільярд доларів, про який говорив майор Мельниченко, попросимо залишити в Україні", - сказав він.

ЦЮ ТЕМУ МОЖНА ОБГОВОРИТИ У ФОРУМІ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...