Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як влада готувалася до бійні
СПУ встановлює хронологію

Понеділок, 12 березня 2001, 19:23
За інформацією Соцпартії, ще перед подіями 9 березня столичні лікарні були попереджені про очікувані чисельні звернення травмованих людей. В орієнтаціях їм рекомендували зарезервувати місця і надавати допомогу, не реєструючи і не доповідаючи міліції.

Крім того, за даними СПУ, до Києва було викликано додаткові частини внутрішніх військ, залучено антитерористичні підрозділи "Беркуту" з екіпіровкою бойового призначення. Під час покладання квітів була створена "масовка" орієнтовно у три тисячі чоловік "з переодягнених працівників правоохоронних органів, котрі згодом були роззосереджені серед учасників мітингу". Були накопичені дані про "молодих пасажирів, які на 9 березня прибували залізницею до Києва з регіонів України".

"Простежується почерк сценаристів кривавого теракту в Кривому Розі під час президентської кампанії", - йдеться у заяві фракції Соціалістичної і Селянської партії "Лівий центр". Також опозиціонери відзначають, що "напередодні конфлікту керівництво міліції уникало контактів з ініціаторами акції протесту".

"Владний режим планував і здійснив провокацію. Вперше за роки незалежності України з вини влади пролилася кров", - заявляє фракція.

Також, на думку СПУ, загострення конфлікту спровокувало побиття Валентини Семенюк. Після того, як міліція почала арешти, "наелектризована в такий спосіб колона маніфестантів після мітингу змінила погоджений ініціаторами акції маршрут і попрямувала до Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Президента, де їх чекали нові кордони правоохоронців з додатковою екіпіровкою, зі сльозоточивим газом". Після цього, вважає СПУ, "ситуація стала некерованою". "З обох боків застосовувалась сила, спроби координаторів акції вивести демонстрантів із сутички професійно нейтралізовувалися провокаторами, котрі припасли каміння, пляшки із сумішшю, інші предмети". "Постраждало багато людей, серед них – нізащо – правоохоронців".

Вже після цього "спровоковані сутички" були використані владою "для ескалації насильства, свавільного порушення законів". "Цинічним лицемірством виглядає реагування на події Президента України Л.Кучми та керівництва МВС. З їх висловлювань та практичних дій впродовж кількох місяців щодо опозиції та учасників акцій протесту у Харкові, Львові, Рівному, Києві та інших містах, можна зрозуміти, що вони і є організаторами провокацій".

"Безглузда спроба "не помічати" опозицію, задушити її силою викликає зворотню реакцію. Створений Президентом правовий тупик не дозволяє розв'язати політичну кризу правовим шляхом. З його вини вулиця вирішує те, що мають вирішувати парламент та суд", - доходить до невтішних висновків Соцпартія.

Через події 9 березня СПУ "вимагає проведення негайного засідання Верховної Ради для розгляду питання про політичну кризу в Україні". Крім того, Соцпартія знову наполягає на "оприлюднення законів про Тимчасові слідчі комісії парламенту, про партії, про вибори на пропорційній основі".

Крім того, СПУ вимагає;

- включення до порядку дня сесії як першочергових проектів законів про зміни до Конституції України, про процедуру імпічменту, про спеціального слідчого і спеціального прокурора, про референдум та "інших передбачених Конституцією України нормативних актів, які дозволять правовим шляхом встановлювати істину, знімати напругу в суспільстві";

- створення тимчасової слідчої комісії парламенту для з'ясування обставин побиття народного депутата Валентини Семенюк і порушень прав людей 9 березня;

- інформації МВС з приводу цих подій та звільнення Кравченка;

- виконання законодавства щодо трансляції засідань Верховної Ради, прискорення законодавчого забезпечення функціонування незалежного Суспільного телебачення і радіомовлення.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування