Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комітет "За Україну без Кучми" розповідає правду світові

П'ятниця, 2 березня 2001, 12:27
Громадський комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми" підтверджує свою готовність домагатися відкритого розслідування "справи Гонгадзе" і далі боротися за права громадян України виключно конституційними методами.

Про це йдеться у зверненні комітету до глав держав і урядів, Європейського Союзу і ООН "про перехід влади до силових методів боротьби з опозицією". Звернення роздали журналістам у п'ятницю на місці знесеного наметового містечка.

Комітет просить підтримати прагнення народу України до відстоювання своїх прав і свобод і використати всі доступні методи для попередження силового протистояння в Україні, припинення практики порушення прав людини "з боку президента України Леоніда Кучми та його найближчого оточення".

Автори звернення нагадують, що вже більше 2-х місяців в Україні триває акція
"За Україну без Кучми", підставами для початку якої стало зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, інформація "про причетність президента України Леоніда Кучми, міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка та інших високих посадових осіб до вбивства Гонгадзе, і свідомий і цілеспрямований саботаж розслідування з боку владних кіл".

Незважаючи на серйозні обвинувачення і серйозні спроби влади загальмувати розслідування, зазначається у зверненні, комітет діяв виключно у правовому руслі, не допускаючи неконституційних методів, чітко виконуючи всі рішення влади, навіть тоді, коли вони були неконституційними і порушували основні права громадян.

В умовах, коли громадськість стурбована розслідуванням "справи Гонгадзе", станом свободи слова в Україні, влада почала "широкий наступ на практично всі основні права, гарантовані Конституцією", йдеться у зверненні.

Комітет підкреслює, що 22 лютого влада "організувала фарс, названий засіданням Старокиївського районного суду без участі відповідача в особі членів комітету". 28 лютого після 23.00 відбулося нове засідання Старокиївського райсуду, і знову без участі членів комітету. Ні перше, ні друге рішення членам комітету не було надане.

Незважаючи на задеклароване рішенням суду право членів комітету звернутися з апеляцією протягом 10 днів і гарантії, надані президентом, представником Евросоюзу та конгресу США, 1 березня о 10-й годині ранку близько 2 тис. співробітників органів внутрішніх справ оточили наметове містечко на Хрещатику і зруйнували його. 44 учасника акції були затримані.
Громадський комітет захисту Конституції "За Україну без Кучми" усвідомлює небезпеку силового розвитку подій, спровокованого оточенням Леоніда Кучми.

Комітет покладає всю відповідальність за наслідки силового розвитку подій на головних підозрюваних у замовленні вбивства Гонгадзе - президента України Кучму і міністра внутрішніх справ України Кравченка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...