Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма давно знав про смерть Гонгадзе

П'ятниця, 2 березня 2001, 15:27
Ukraine: Ex-Kuchma Bodyguard Says He Is Not Seeking Asylum -- Part 2: The Gongadze Case

Аскольд Крушельницький завершив публікацію інтерв'ю з майором Мельниченком розповіддю про думку колишнього охоронник Кучми щодо долі Гонгадзе. Мельниченко обіцяв не оприлюднювати інші плівки до експертизи, однак зараз поки що не ясно, як він поступить.

Ідея обнародувати записи прийшла до Мельниченко якраз після того, як він дізнався про зникнення Георгія.

Мельниченко стверджує, що ще не обприлюднені плівки показують, що Гонгадзе мали б "прибрати" раніше, до 16 вересня. Але Гія, сам про те не відаючи, відклав час свого викрадення, звернувшись з відкритим листом про стеження. У матеріалі Крушельницького помилково вказується ім'я заступника міністра внутрішніх справ (?) Юрія (?) Опанасенка як людини, якій Георгій поскаржився на стеження.

Мельниченко розповів, що ніби то Гонгадзе передав Опанасенку номера машини, а він потім ніби затримував стеження, роблячи офіційні запити з приводу машини, номери яких простежуються до служби безпеки. За даними УП, дійсно генерал Петру Опанасенку було доручено перевірити номери машини, що слідувала за Гією, але особисто вони ніколи не контактували.

На плівках записано, як міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко говорить Кучмі, що Опанасенку не можна довіряти, і що він жалкує, що не звільнив його раніше.

16 вересня, у суботу, Кучма і Кравченко були разом на полюванні. Чотири дні по тому, коли преса вже почала задавати питання про зникнення Гонгадзе, Мельниченко говорить, що записав Кучму, який питає працівника безпеки, чи живий журналіст. Кучма продовжував говорити, що Гонгадзе має бути знайдено, тому що ситуація погано виглядала для президента.

Мельниченко говорить, що на цій стадії Кучма вже знав, що Гонгадзе немає в живих, і тільки прикидався, що він стурбований. Колишній охоронець так говорить про президента: "Кучма може бути дуже добрим актором, і він дуже хитра людина".

Про те, що було у першому матеріалі, читайте тут:

Історія майора Мельниченка

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування