Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бандероль для Потебенька і послання народу
Привіт від Тимошенко

П'ятниця, 30 березня 2001, 16:19
Тимошенко має намір "упакувати і подарувати генеральній прокуратурі України" свої закордонні паспорти, "щоб їм було спокійніше жити" в полоні здогадок про втечу екс-віце з країни. Ставати емігранткою Тимошенко не збирається, а планує долучитися до програми дій опозиції, вимагати відставки Кучми і допомагати Ющенку "будувати Україну".

Тимошенко була у білій сорочці і виглядала дуже схудлою. За її словами, вона "не може сказати про добре самопочуття" та планує лікуватися кілька тижнів. Лікарі підтвердили діагноз - "запалення шлунково-кишкового тракту". У п'ятницю, традиційний "день генпрокуратури" в країні, найголовніший "ахверіст" держави Юлія Тимошенко зустрілася з журналістами в лікарні "Медіком" і поділилася з громадськістю наболілим за півторамісячну ізоляцію від людей.

Про програму

Як заявила Тимошенко, опозиція вже закінчила роботу над програмою дій, і найближчим часом "через тиждень-два" вона буде обнародувана. Документ "пишеться вже багато місяців і має дві складові частини": "Перша частина – як демократичним шляхом прибрати режим, який не дає нормально розвиватися Україні, і друга – як побудувати в Україні цивілізоване, процвітаюче, демократичне суспільство".

На думку Тимошенко, програма є "чіткою і буде зрозуміла суспільству". "Я вважаю, що сьогодні опозиція повинна об'єднати націю, донести кожному громадянинові інформацію про те, що відбувається в країні, як працює режим і чим це може закінчитися для України", - заявила вона.

На думку лідера партії, необхідно зробити все, "щоб люди, які не мають права знаходитися при владі, були відсторонені від неї демократичним шляхом і на фоні повного громадянського миру в Україні".

Про переговори

Тому і переговори опозиція повинна вести з владою тільки про одне – про відставку Кучми і проведення дострокових президентських виборів, упевнена Тимошенко.

Тому Тимошенко дивується, як можна вести розмови про круглий стіл при тому, що "оточення президента не раз декларувало, що, якщо опозиція буде ставити питання про умови відставки президента, то переговори не відбудуться". І при цьому "президент ще жодного разу не виявив бажання реально сісти і вести розмови саме на ту тему, яка цікавить опозицію про умови відставки". "Сьогодні ми говоримо про переговори, але кожний говорить про свої переговори".

Сама ж Тимошенко усвідомлює, що такі переговори можливі, однак "ситуація в державі і активність громадян ще не досягли такого рівня", щоб Кучма зрозумів, що іншого шляху – відставки – для нього просто немає".

Відповідаючи на питання журналістів про можливий розкол опозиції з метою ведення переговорів влади з менш радикальною її частиною, Тимошенко висловила думку, що "президент буде робити такі спроби". "Наша перемога тільки в політичній консолідації суспільства", - підкреслила вона, додавши, що така консолідація "реальна". Зробити це Тимошенко спробує і своїми силами, бо сама є "непоганим організатором" і її команда "здатна організувати будь-які процеси".

"Йдеться про об'єднання різних політичних сил у ФНП для того, щоб домогтися дострокових президентських виборів", - сказала вона. З цією метою "на цей короткий термін ми повинні побудувати єдину загальну лінію, а ідеологію включити, тільки коли будемо брати участь в демократичних президентських і парламентських виборах".

Про життя після Кучми і лідерів опозиції

На думку Тимошенко, визначення лідера від опозиції може зруйнувати саме об'єднання опозиційних сил.

Якщо ж будуть проведені дострокові президентські вибір, то "у народу України досить кандидатур, щоб вибрати гідного президента". "Якщо громадяни прихильні до правоцентристських поглядів, є Віктор Ющенко, який є гідною людиною, якщо громадяни сприймають лівоцентристські погляди, є Олександр Мороз – в Україні є з кого вибирати", - підкреслила вона. "В Україні повинна бути людина, яка несе відповідальність і має всі важелі для того, щоб зробити те, чого чекають від нього громадяни".

Про себе

"Я буду боротися за ту владу, яка дасть мені можливість впливати на процеси в Україні", - туманно заявила Тимошенко.

"Я вважаю, що Віктор Ющенко є одним з найперспективніших лідерів України і, наскільки можливо, я буду стояти рядом і допомагати будувати Україну".

Про Ющенка

Говорячи про зустріч з прем'єром, лідер "Батькивщина" повідомила про бажання обговорити під час майбутньої зустрічі "питання політичної співпраці".

Тимошенко також буде обговорювати з прем'єром ситуацію в паливно-енергетичному комплексі, щоб "концептуально допомогти в побудові роботи уряду в ПЕК". "Це я буду робити на консультаційних принципах, тому що мені не все одно, якою буде доля реформ, які ми закладали разом з Ющенком".

Сам же суперобережний прем'єр повідомив в п'ятницю, що зустріч з Тимошенко "не буде щось спеціальне або щось окремо знакове".

Однак це не буде виглядати і як випадкова зустріч під час планового обходу прем'єром приватних лікувальних закладів, а пройде "в рамках консультацій" з політичними силами щодо виводу з кризової ситуації парламентської більшості. Про це сам Ющенко повідомив журналістам.

Про кадрові перестановки

На думку Тимошенко, із заміною Кравченка на Смирнова "якісних змін не сталося". І Смирнов "принципово не змінить якості роботи" Міністерства внутрішніх справ.

Про плани на майбутнє

"В генпрокуратурі кажуть, що я маю намір залишити Україну. Я хочу сказати…, що я ніколи не залишу свою країну ані живою, ані мертвою".

Станом на п'ятницю щодо Тимошенко ще не був обраний запобіжний захід. Як повідомив УП соратник лідера "Батьківщини" Олександр Турчинов, вона не підписувала підписку про невиїзд. Таким чином Тимошенко могла б вільно та безкарно поїхати з країни.

Про Замковенка, птахів та гігієну

Рішення голови Печерського райсуду Тимошенко вважає "першою ластівкою в очищенні правосуддя", бо Замковенко "ухвалив юридичне рішення, яке враховує чинне законодавство в Україні". "Він чітко визначив, що прокуратура порушила все, що могла порушити, і що в арешті не було смислу".

Випадок з собою екс-віце-прем'єр вважає "очищенням через політичну кризу", що вплинуло "і на правосуддя". "Сьогодні в Україні вже неможливо ухвалити рішення, яке буде відвертим порушенням закону", - підкреслила екс-віце-прем'єр, яка все одно не виключає свого повторного арешту генпрокуратурою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...